ProSport face lumină: cum poate ajunge Academia în L3 şi care sunt riscurile

steaua - Academia Rapid ProSport

ProSport scrie despre modul în care Academia Rapid poate ajunge totuşi în L3. Pare tot mai clar că, din vară, în Liga 3 vor evolua, braţ la braţ, Academia Rapid şi steaua, actualele protagoniste ale Ligii 4 Bucureşti. Giuleştenii n-au dreptul legal să promoveze, dar articolele de regulament care le interzic acest lucru vor fi încălcate. Cu acordul şi sprijinul politicienilor aflaţi la putere, dar şi al conducătorilor FRF şi AMFB. ProSport a discutat, în ultimele zile, cu mai mulţi specialişti în drept şi în legislaţie sportivă. Dar şi cu surse de la FRF şi de la cluburile implicate. Pentru a asambla bucăţile unei poveşti cu mult suspans.

CONTEXTUL

Asociaţia Academia Rapid, club înfiinţat în vara anului trecut de Asociaţia Rapid Redivivus 2017, fostul fotbalist Ovidiu Burcă şi suporterul Adrian Olariu, nu a reuşit, în ciuda tuturor eforturilor, să-şi obţină personalitatea juridică la tribunal. Instanţele, sesizate de rivalii de la AFC Rapid, au considerat că există deja o asociaţie cu acest nume şi au respins sistematic toate acţiunile. Fără personalitate juridică, AS Academia Rapid nu poate obţine Certificat de Identitate Sportivă (CIS) de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor. Iar fără CIS, această echipă nu poate intra, conform unei circulare date în februarie de Comitetul Executiv al FRF, în barajul de promovare în Liga 3.

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

Articolul 2, Alineatul 1 din ROAF: schimbarea denumirii membrilor afiliaţi se poate face doar în perioada dintre două ediţii de campionat. Articolul 2, Alineatul 4: cererea se depune doar în perioada 1-30 iunie, în caz contrar cererea urmând a fi respinsă

Schimbarea de regulament a lovit în Academia Rapid în plin

Aici intervine un element foarte important, veţi vedea, în povestea noastră! Deşi regulamentele FRF nu sunt în vigoare de azi, de ieri, până acum federaţia a închis ochii la o ilegalitate. Permiţând unor cluburi fără CIS şi/sau personalitate juridică să joace barajul şi chiar să dispute câte un tur de campionat în Liga 3. Începând de astă-iarnă, Răzvan Burleanu a decis să pună punct acestui haos. Care trena încă de pe vremea lui Mircea Sandu. În urma unei decizii a Comitetului Executiv al FRF, emisă în februarie, s-a stabilit clar că nu se vor mai face niciun fel de derogări şi excepţii. Echipa cel mai greu lovită de această revenire a lucrurilor în făgaşul legal este tocmai AS Academia Rapid. Clubul înfiinţat sub patronajul PSD şi finanţat prin intermediul unor sponsori apropiaţi de Partid.

ProSport aminteşte garanţia succesului: cooptarea lui Pancu şi Niculae

Academia Rapid, înscrisă anul trecut direct în Liga 4 (la fel ca steaua, Carmen şi CS FC Dinamo), a făcut însă investiţii foarte mari pentru un club de acest nivel. Atrăgându-i pe foştii fotbalişti rapidişti Daniel Niculae şi Daniel Pancu (aceştia joacă, dar ocupă şi funcţii de conducere). Pe bancă stă un alt fost jucător rapidist din anii ’90, Constantin Schumacher. Cu asemenea lot, Academia defilează în campionat. Este pe primul loc şi, foarte probabil, va termina prima, aminteşte ProSport. Numai că problemele juridice descrise mai sus n-au putut fi depăşite. Tot acest lanţ al slăbiciunilor a generat îngrijorări, agitaţie, nervozitate atât în rândurile acelor suporteri rapidişti care au decis să susţină echipa, cât şi printre conducătorii Academiei Rapid şi politicienii care o veghează şi „cresc“ din umbră. Timpul a trecut implacabil. În disperare de cauză, toţi cei implicaţi au căutat o altă cale ca să „fenteze“ regulamentele.

Momentul în care Liviu Dragnea, aflat pe stadionul din Craiova, a spus textual, astă-toamnă, că Academia Rapid este o echipă „pe care o vom creşte”. A fost prima asumare oficială, din partea liderului PSD, a proiectului tutelat de primarul Sectorului 1

ProSport scrie despre o întâlnire importantă: Pancu – Manoliu

S-a avut în vedere inclusiv o cooptare a preşedintelui grupării adverse, AFC Rapid, Horia Manoliu. Au fost iniţiate negocieri. Manoliu a afirmat pentru ProSport că a discutat şi cu primarul Sectorului 1, Dan Tudorache. Mai mult, sursele noastre spun că a existat cel puţin o întâlnire a lui Manoliu cu Daniel Pancu. Fotbalistul revenind la sentimente mai blânde după ce, în urmă cu ceva vreme, îl calificase pe interlocutorul de acum drept „boschetar“.

ACŢIUNEA

Cum repetatele încercări de a obţine personalitate juridică pentru entitatea actuală au eşuat, s-a recurs la altă soluţie. Conducătorii Asociaţiei Academia Rapid au rezervat la Registrul Comerţului, în perioada martie-aprilie, patru variante de denumiri pentru nişte societăţi comerciale pe acţiuni. Dintre acestea (n.r. – totuşi nu este foarte clar dacă toate au fost rezervate de cei de la Academia Rapid!) a fost preferată Societatea Comercială Fotbal Club R Bucureşti Societate pe Acţiuni. Acolo unde acţionari figurează, în acte, aceiaşi fondatori ai Asociaţiei Academia Rapid. Anume Ovidiu Burcă, Adrian Olariu, Asociaţia Redivivus Rapid 2017.

CITEȘTE ȘI  Rapid - CFR Cluj 2-0. Ciprian Deac: "Nu se poate șterge cu buretele, țin cu Rapid de mic"

SC FC R SA a mers cu acceleraţia la maximum

Interesant este că, în cazul SC FC R SA, „cineva“ a apăsat foarte tare pedala acceleraţiei în privinţa formalităţilor legate de CIS. Actele pentru noua Societate Comercială au ieşit de la Registrul Comerţului pe 20 aprilie. Patru zile mai târziu, pe 24 aprilie, SC FC R SA avea deja CIS-ul de la Ministerul Tineretului şi Sportului! Pentru cei în temă cu birocraţia de la MTS, situaţia poate părea de-a dreptul neverosimilă. Alte cluburi înfiinţate au aşteptat şi şase luni până au primit CIS. SC FC R SA a aşteptat 4 zile.

„Nu este ilegal, dar trebuia dat un telefon!”

„Să fie clar, nu e ilegal ce s-a petrecut, pentru că nu este prevăzut vreun termen în care se pot elibera actele. Dar, în realitate, ca să iasă CIS-ul într-un timp atât de scurt, nu se poate decât dacă sunt îndeplinite două condiţii esenţiale:

1. un telefon, o intervenţie «de undeva», de foarte sus, dacă înţelegeţi ce vreau să spun, şi

2. cineva să fi preluat expres dosarul depus de SC FC R SA şi să fi umblat, timp de câteva zile, de la un birou la altul, în MTS. Cerând peste tot prioritate şi urgentarea avizelor“a explicat pentru ProSport o sursă cu multă experienţă din interiorul ministerului.

Avantajul şi dezavantajul SCFCRSA

Pe 27 aprilie, documentele, împreună cu CIS-ul, au fost depuse de Olariu la AMFB. Împreună cu cererea ca începând din play-off activitatea să se treacă de pe Asociaţia Academia pe SC FC R SA. Soluţia aleasă de oamenii primarului Dan Tudorache are un avantaj, pe de o parte, dar şi un imens dezavantaj, pe de altă parte.

Avantajul: s-a „fentat“ tribunalul de care nu s-a putut trece timp de peste şase luni. Procedura înfiinţării de Societăţi Comerciale e mult mai simplă, actele ies foarte repede, formalităţile pentru obţinerea personalităţii juridice sunt mult simplificate.

Dezavantajul: SC FC R Bucureşti SA nu este AS FC Academia Rapid Bucureşti. Cele două structuri sunt total diferite! Au alt nume, altă formă de organizare juridică, alt CUI (Cod Unic de Identificare). Nu există vreo legătură între ele.

Articolul 70, Alineatul 2 din Statutul FRF: este interzisă orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice în scopul facilitării accesului într-un eşalon competiţional superior şi/sau în scopul facilitării primirii licenţei în detrimentul integrităţii competiţiei. Aceste ultimele trei cuvinte ar putea reprezenta o portiţă de evadare, avocaţii SC FC R SA prevalându-se de faptul că modificările n-ar afecta integritatea întrecerii

PLANUL

În continuare, lucrurile ar trebui, în viziunea celor care le pun în mişcare, să curgă astfel:

– Comitetul Executiv al AMFB se întruneşte şi decide, invocând un caz de forţă majoră, trecerea activităţii Asociaţiei Academia Rapid pe SC FC R SA. Se va cere acordul FRF pentru această operaţiune care este strict interzisă, prin menţiuni exprese. Atât în Statutul FRF, cât şi în Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) semnate – amândouă – chiar de Răzvan Burleanu.

Deja AMFB a emis un comunicat pe această temă.

– La rândul său, Comitetul Executiv al FRF, condus de Burleanu, va lua în considerare cererea AMFB (sunt şanse foarte mari ca o solicitare similară să vină de la AJF Braşov, acolo unde liderul Ligii 4, ASSR Braşov, e în aceeaşi situaţie cu Academia) şi să dea o derogare.

În cel mai pur stil românesc, toate părţile au, şi de data asta, partea lor de dreptate!

Pe de o parte, regulamentele, întărite cât se poate de corect de Burleanu astă-iarnă, interzic cu desăvârşire schimbarea denumirii, a formei juridice sau a structurii unui club în timpul sezonului competiţional.

Articolul 45, Alineatul 2.1 din ROAF: paragraful introdus pentru a pune capăt haosului care a guvernat ligile inferioare de mulţi ani încoace: echipele din Liga 4 care vor să intre în barajul de promovare în Liga 3, ediţia 2018-2019, au obligativitatea întrunirii condiţiilor prevăzute de cluburile din Liga 3 (CIS, personalitate juridică). Această frază a pus în situaţie foarte grea, acum, Academia Rapid

CITEȘTE ȘI  BREAKING NEWS | Investiții noi pentru Giulești! Ce se adaugă proiectului

De ce poate contesta Academia / FCRB decizia FRF

Până acum, nerespectarea acestei prevederi logice şi de bun-simţ a generat abuzuri, situaţii scandaloase, ridicole sau chiar imposibil de soluţionat. Cluburi intrate ilegal în Liga 3, în anii trecuţi, au fost lăsate să joace fără CIS, fără personalitate juridică – şi, deci, neafiliate la FRF. Unele s-au desfiinţat, altele au provocat scandaluri. Iar federaţia nu avea instrumentele legale să le sancţioneze. Au fost şi cazuri în care aceste cluburi-fantomă, inexistente în scriptele federale, au ajuns să se bată pentru promovarea în Liga 2!

Din această perspectivă, măsura luată de Burleanu a fost salutară. Numai că preşedintele FRF a decis modificarea în timpul acestui sezon competiţional, între tur şi retur. De aici apare complicaţia şi partea de dreptate a celor de la Academia Rapid şi ASSR Braşov. Cele două cluburi vor invoca, întemeiat, faptul că nu au avut timpul necesar să intre în legalitate. Iar ce s-a putut astă-vară, pentru unii, nu se mai poate pentru ele.

De aici, compromisul: factorii politici şi sportivi care veghează la ascensiunea Academiei Rapid vor cere – şi speră să obţină – o derogare din partea FRF. „Doar de data asta“, „în mod excepţional“, echipei susţinute de primarul Sectorului 1 şi de Liviu Dragnea i se va permite această transformare în timpul sezonului competiţional. Astfel încât în barajul pentru Liga 3 să intre sub titulatura de SC FC R Bucureşti SA. Grupare care are CIS şi personalitate juridică.

PERSPECTIVA

Acest plan pare să mulţumească, azi, pe toată lumea implicată.

– AMFB scapă de un caz complicat şi de atenţia opiniei publice, care de un an, de când au apărut Academia Rapid şi Steaua în Liga 4, a aflat de o puzderie de ilegalităţi comise la nivelul Asociaţiei Municipale.

– FRF îşi va atinge obiectivul de a vedea urcate în Liga 3 două echipe cu suporteri mulţi, SC FC R SA/Academia şi – aici, surpriză! – steaua.

– steaua nu are motive să se opună planului pentru că a primit deja asigurări, din partea lui Răzvan Burleanu, că va fi invitată direct în Liga 3. Chiar dacă termină pe locul 2 în campionatul Ligii 4.

steaua, favorita FRF

Răzvan Burleanu este în relaţii bune cu comandantul csa steaua, colonelul Cristian Petrea, spun sursele ProSport. Mai mult decât atât, Marius Lăcătuş, managerul echipei de fotbal a „militarilor“, este prieten cu Gabriel Bodescu. Mâna dreaptă a lui Burleanu. În plus, această invitaţie din partea FRF adresată clubului steaua de a intra în Liga 3 va fi perfect legală. Potrivit regulamentului, grupările care au echipe de juniori în Liga Elitelor pot cere (şi primi) dreptul de a juca automat în Liga 3.

– În sfârşit, primarul Dan Tudorache şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, vor putea să spună, în faţa suporterilor rapidişti, că au făcut ceea ce au promis. Amândoi au garantat, în mai multe rânduri, că vor avea grijă ca echipa pe care au moşit-o anul trecut va urca în cel mai scurt timp în prima ligă. Dan Tudorache a supralicitat, chiar, într-o emisiune la Realitatea TV, în luna martie, când a spus că totul va fi bine pentru că a preluat personal cazul reglementării situaţiei juridice a clubului.

Ovidiu Burcă (stânga), primarul Dan Tudorache (centru), Daniel Pancu (dreapta) au discutat îndelung despre proiectul Academiei Rapid

PERICOLELE

Există, însă, şi un inconvenient în toată această poveste care – după cum aţi putut citi – este complicată: aspectul legal. Faptul că toată lumea îşi va da mâna (probabil) pentru a încălca sau ignora prevederile Statutului FRF şi ale ROAF nu transformă operaţiunea din una ilegală într-una legală. Concret, tot campionatul, până acum, echipa tutelată de Primăria Sectorului 1 a jucat sub numele de AS Academia Rapid. Acum, cu o lună înainte de terminarea sezonului, se doreşte mutarea întregii activităţi pe o altă structură. Cu altă organizare juridică şi alt nume.

Comparaţie extremă pentru un caz foarte de complicat

E ca şi cum ai transforma acum, cu trei etape înaintea finalului de campionat din Liga 1, FC CFR Cluj SA în AS FC Universitatea Cluj. Ar fi exact acelaşi lucru, doar că în sens invers şi mai puţin grav. Pentru că în această situaţie ambele cluburi au CIS şi personalitate juridică. Singurul lucru pe care îl au în comun CFR SA şi AS FC Universitatea este că sunt din acelaşi oraş. Am oferit acest caz extrem pentru a se înţelege anomalia „mutării“ unui club (cu loc în clasament, lot de jucători, conducere etc), în plin sezon. De pe o Asociaţie Sportivă cu un nume pe o Societate pe Acţiuni cu alt nume.

CITEȘTE ȘI  Rapid - CFR Cluj 2-0: victoria jucătorilor care au arătat ce pot când au chef

Regulamentul interzice cu vehemenţă aşa ceva

Acest tip de situaţii este interzis clar, explicit, în nu mai puţin de patru articole din regulamentele FRF. E vorba de Articolul 2 din ROAF, Articolul 4 din ROAF, Articolul 45 (Alin. 12.1) din ROAF şi Articolul 70 din Statutul FRF. Conţinutul lor îl puteţi citi, în facsimil, în acest articol, iar linkurile documentelor publicate pe site-ul FRF sunt aici şi aici.

Articolul 4, Alineatul 6 din ROAF: cererile de modificare a formei juridice sau a structurii unui club pot fi introduse NUMAI în perioada 1-30 iunie a fiecărui an. În caz contrar cererea urmând a fi respinsă. E nevoie de avizul Direcţiei Juridice a FRF. Anul acesta, meciurile de baraj pentru Liga 3 vor fi la mijlocul lunii iunie şi actele ar putea fi validate până la data respectivă. Problema e că, aşa cum aţi citit mai sus, Articolul 2, Alineatul 1 din ROAF subliniază că schimbările pot fi făcute numai între ediţiile de campionat

Dacă apare un contestatar, se alege praful!

În concluzie, întregul eşafodaj gândit şi construit de politicieni, conducătorii FRF, AMFB şi şefii Academiei Rapid/SC FC R SA are un singur punct slab. Dacă va exista fie şi un club nemulţumit de situaţie şi îndeajuns de curajos încât să atace deciziile care se pregătesc, lucrurile pot lua o întorsătură complicată. Comisiile FRF, controlate de Burleanu, pot respinge eventualele contestaţii. În instanţele civile, însă, nu există vreo şansă să fie validată această metamorfoză, în timpul sezonului competiţional. A Asociaţiei Academia Rapid în SC FC R SA.

Legătura afectivă a Academiei cu adevăratul Rapid a fost asigurată prin intermediul a trei oameni foarte iubiţi în Giuleşti. Daniel Niculae (stânga), Constantin Schumacher (centru) şi Daniel Pancu (stânga). Primul şi ultimul sunt atât jucători, cât şi conducători executivi în club. Atât Niculae, cât şi Pancu şi-au exprimat des nemulţumirea şi îngrijorarea că problemele juridice nu se rezolvă. Periclitându-se astfel munca şi banii cheltuiţi în acest sezon. Acum, când a văzut structura acţionariatului SC FC R SA, „Nico” ameninţă că se retrage de-a binelea

Ce l-a deranjat pe Daniel Niculae

De parcă toate lucrurile descrise mai sus n-ar fi suficiente, în interiorul Academiei Rapid au apărut disensiuni. Foarte nervos, Daniel Niculae, preşedintele clubului şi unul din cei mai importanţi jucători ai echipei în acest campionat, a avut o izbucnire nervoasă. Chiar în seara în care Ovidiu Burcă a anunţat că la AMFB s-au depus actele pentru a fi mutată activitatea clubului de pe Asociaţia Academia pe Societatea Comercială R Societate pe Acţiuni. Daniel Niculae a avertizat că, dacă nu se rezolvă problema juridică a Academiei Rapid în cel mai scurt timp, partida cu Carmen va fi ultima pentru el la acest club. Unele surse spun că „Nico” a fost deranjat că în acţionariatul SC R SA au intrat Burcă, Olariu şi Asociaţia Redivivus. Cele două persoane enumerate mai devreme şi respectiva asociaţiei sunt patronii din acte ai clubului condus de Niculae.

ProSport dezvăluie relaţia dintre Daniel Niculae şi Ovidiu Burcă

Sursele ProSport spun că Daniel Niculae este în relaţii tensionate cu Ovidiu Burcă. În urmă cu câteva luni, între cei doi ar fi avut loc şi o altercaţie. „Nico” îi reproşează lui Burcă faptul că a tratat superficial şi neglijent problema juridică. Iar toată povestea a degenerat, transformându-se într-o situaţie periculoasă. Eşecurile din sălile de judecată (într-una din situaţii, reprezentanţii Academiei au pierdut apelul pentru că au depus prea târziu actele la tribunal!) au dus la cazul de acum. Când o mulţime de oameni din partide politice şi structuri sportive (AMFB, FRF) se dau peste cap. Ca să găsească rezolvări, mai mult sau mai puţin legale. Pentru ca Academia Rapid să poată promova în Liga 3.

Rămâneţi în continuare pe 1923.ro! Pentru a afla toate detaliile şi noutăţile despre acest capitol delicat din istoria Rapidului

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.