Sezonul competiţional s-a terminat. Rapid a spulberat tot în cele 29 de meciuri disputate. Casetele tehnice şi întregul parcurs al echipei v-a fost prezentat aici. Mai departe mergem cu o statistică bazată exclusiv pe cifrele jucătorilor. În primul rând ne vom axa pe goluri, după care vom trece la meciuri. Nu am ţinut o evidenţă exactă a minutelor jucate de fiecare. Era mult prea dificil, având în vedere că în majoritatea partidelor s-au făcut toate cele şapte schimbări permise de regulament. În schimb am contabilizat în fiecare partidă cine a jucat titular şi cine a intrat pe parcurs. Până ajungem însă acolo, să începem cu marcatorii noştri. Fiindcă, în bună măsură, datorită golurilor date am reuşit un sezon fantastic.
Marcatori pentru Rapid în sezonul 2016-2017
- Cătălin Bărbălău – 24 goluri (18 pe Giuleşti)
- Narcis Ioniţă – 22 (13)
- Andrei Dovleac – 13 (7)
- Alberto Stancu – 13 (10)
- Alex Petre – 13 (5)
- Costi Berechet – 11 (6)
- Robert Croitoru – 7 (6)
- Alex Costache – 4 (2)
- Adrian Mitea – 4 (2)
- Toni Haidar – 4 (4)
- Marian Cocu – 3 (1)
- Adrian Boian – 3 (3)
- Costi Brăileanu – 3 (2)
- Silviu Dachin – 2 (2)
- Orlando Ţonea – 2 (1)
- Octavian Ursescu – 2 (0)
- Cătălin Dinu – 1 (1)
- Adrian Niţu – 1 (1)
- Sabin Iosif – 1 (0)
- Philippe Magdalinis – 1 (1)
- Andrei Dumitrescu – 1 (1)
Medie de 4.65 goluri pe meci pentru Rapid!!!
Rezumatul e simplu de făcut. Rapid a marcat 135 goluri în 29 de meciuri. În sezonul regulat, play-off, baraj de clasament şi Cupa României. Acestea au fost date, după cum se poate vedea mai sus, de 21 de jucători. Dintre care trei născuţi în 2001. Este vorba despre Adrian Niţu, Sabin Iosif şi Andrei Dumitrescu. Cel mai vârstnic marcator a fost Philippe Magdalinis. Născut în 1987, atacantul lui Mihai Iosif a marcat în play-off, în victoria cu 9-1 în faţa Unirii Dobroeşti de pe Giuleşti. În funcţie de poziţia de pe teren, reuşitele au venit astfel:
- 61 de goluri marcate de atacanţi, nouă la număr: Bărbălău, Petre, Berechet, Haidar, Brăileanu, Ţonea, Niţu, Magdalinis, Dumitrescu.
- 65 reuşite ale mijlocaşilor, în total opt: Ioniţă, Dovleac, Stancu, Croitoru, Mitea, Cocu, Dachin, Iosif.
- 9 date de fundaşi, trei dintre oamenii lui Mihai Iosif: Costache, Boian şi Ursescu
- niciun portar nu a reuşit să marcheze vreun gol, evident, dar este de menţionat că fiecare a apărat câte o lovitură de la 11 metri! Ştefan Toma în meciul Galaxya – Rapid 2-6, Rareş Dragne în partida Rapid – SSC Băneasa 2-1 şi Anton Oprea în meciul Rapid – Progresul Spartac II 4-2 d.p. De menţionat că în ultimul caz adversarul a reuşit să puncteze din respingere.
- mai menţionăm, legat de golurile date în funcţie de post că doi jucători au avut un statut special. Chiar dacă atât Andrei Dovleac, cât şi Marian Cocu figurează la mijlocaşi, acolo unde sunt, de altfel, posturile lor de bază, primul a evoluat şi atacant în multe meciuri. În timp ce al doilea a bifat aproape jumătate dintre partide din postura de fundaş central.
- singurul om de bază din garnitura Rapidului care nu a amrcat, pe lângă portari, este Daniel Geambaşu. Chiar şi aşa, aportul fundaşului stânga a fost unul extrem de consistent în jocul echipei. Post pe care a avut o concurenţă acerbă în persoana lui Dragoş Manole.
Trei topuri în funcţie de timpul petrecut pe teren
Pentru că am trecut în revistă povestea celor 135 de goluri, acum ne mutăm atenţia spre partidele jucate de fiecare rapidist. Pentru că această statistică trebuie să rămână în istorie! Fără minute, dar vom defalca prezenţele pe teren în apariţii ca titulari şi apariţii ca rezerve. Două topuri separate, care oferă o relevanţă mai mare materialului şi concluziei pe care vrem să o obţinem. Ulterior vom construi şi un top general al prezenţelor de pe teren, indiferent de numărul minutelor jucate. Şi chiar dacă fotbaliştii au început din primul minut în tricoul Rapidului sau jucat pe final.
Topul jucătorilor de la Rapid care au jucat titulari
- Marian Cocu – 28 meciuri
- Adrian Boian – 27
- Alberto Stancu – 26
- Cătălin Bărbălău – 25
- Narcis Ioniţă – 24
- Andrei Dovleac – 24
- Alex Costache – 24
- Daniel Geambaşu – 22
- Rareş Dragne – 18
- Octavian Ursescu – 18
- Constantin Berechet – 15
- Robert Croitoru – 14
- Anton Oprea – 11
- Adrian Mitea – 10
- Alex Petre – 8
- Dragoş Manole – 6
- Marius Pilă – 4
- Valentin Stoian – 3
- Silviu Dachin – 2
- Andrei Nemuc – 2
- Costi Brăileanu – 2
- Orlando Ţonea – 1
- Andrei Dumitru – 1
- Cătălin Dinu – 1
- Robert Georgescu – 1
- Mihai Tociu – 1
- Mihai Popa – 1
Topul jucătorilor de la Rapid care au intrat ca rezerve
- Marius Pilă – 13 meciuri
- Silviu Dachin – 13
- Orlando Ţonea – 11
- Alex Petre – 11
- Andrei Nemuc – 10
- Octavian Ursescu – 7
- Tony Haidar – 7
- Ştefan Toma – 7
- Dragoş Manole – 6
- Sabin Iosif – 6
- Rareş Dragne – 5
- Andrei Dumitru – 5
- Costi Berechet – 4
- Costi Brăileanu – 4
- Philippe Magdalinis – 4
- Cătălin Dinu – 4
- Narcis Ioniţă – 3
- Anton Oprea – 3
- Daniel Geambaşu – 3
- Adrian Mitea – 3
- Andrei Badea – 3
- Dragoş Feroiu – 3
- Alex Costache – 2
- Valentin Stoian – 2
- Adrian Niţu – 2
- Andrei Dumitrescu – 2
- Cătălin Bărbălău – 1
- Andrei Dovleac – 1
- Adrian Boian – 1
- Marian Cocu – 1
- Robert Georgescu – 1
- Mihai Popa – 1
- Ştefan Cazan – 1
- Alex Velica – 1
- Florin Sandu – 1
- Alex Bordei – 1
- Antonio Andreianu – 1
- Mihai Lupaşcu – 1
Urmează topul centralizat…
Cele două topuri separate sunt gata. După cum se poate observa, la Rapid au jucat în acest sezon titulari măcar un meci nu mai puţin de 27 de jucători. O parte dintre aceştia au plecat la finalul lui 2016, iar unii au venit la începutul lui 2017. Pentru a condensa puţin primul top, cel al meciurilor jucate ca titulari, vom scoate deoparte meciul de Cupă cu Asalt. Atunci, Mihai Iosif a folosit o echipă preponderent alcătuită din jucători care au avut statutul de rezervă la Rapid în restul sezonului. Atât cât au fost ei în lotul echipei de lângă Podul Grant. Aşadar, aici este cazul lui Dumitru, Georgescu, Tociu şi al lui Ţonea. Jucători care nu au mai fost titulari în altă partidă. Şi care până la finalul lui 2016 au plecat de la club. Situaţia celorlalţi diferă de la caz la caz, dar aprofundarea va fi făcută un pic mai târziu. După ce vom centraliza rezultatele celor două topuri.
Meciuri / goluri pentru Rapid în sezonul 2016-2017
- Marian Cocu – 29 meciuri / 3 goluri
- Adrian Boian – 28 / 3
- Narcis Ioniţă – 27 / 22
- Cătălin Bărbălău – 26 / 24
- Alberto Stancu – 26 / 13
- Alex Costache – 26 / 4
- Andrei Dovleac – 25 / 13
- Daniel Geambaşu – 25 / 0
- Octavian Ursescu – 25 / 2
- Rareş Dragne – 23 / 0
- Constantin Berechet – 19 / 11
- Alex Petre – 19 / 13
- Marius Pilă – 17 / 0
- Silviu Dachin – 15 / 2
- Robert Croitoru – 14 / 7
- Anton Oprea – 14 / 0
- Adrian Mitea – 13 / 4
- Orlando Ţonea – 12 / 1
- Andrei Nemuc – 12 / 0
- Dragoş Manole – 12 / 0
- Tony Haidar – 7 / 4
- Ştefan Toma – 7 / 0
- Costi Brăileanu – 6 / 3
- Sabin Iosif – 6 / 1
- Andrei Dumitru – 6 / 0
- Valentin Stoian – 5 / 0
- Cătălin Dinu – 5 / 1
- Philippe Magdalinis – 4 / 1
- Andrei Badea – 3 / 0
- Dragoş Feroiu – 3 / 0
- Adrian Niţu – 2 / 1
- Andrei Dumitrescu – 2 / 1
- Mihai Popa – 2 / 0
- Robert Georgescu – 2 / 0
- Mihai Tociu – 1 / 0
- Antonio Cazan – 1 / 0
- Alex Velica – 1 / 0
- Florin Sandu – 1 / 0
- Alex Bordei – 1 / 0
- Antonio Andreianu – 1 / 0
- Mihai Lupaşcu – 1 / 0
Le mulţumim fiecăruia dintre cei 41 de jucători şi nu numai!
Pentru a conchide la finalul acestei înşiruiri de cifre seci spunem că Rapid a utilizat în sezonul 2016-2017 41 de jucători. Unii au fost prezenţe meteorice, alţii s-au impus ca oameni de bază, indispensabili. Cei care au jucat mai puţin au făcut-o din varii motive. Accidentări, dorinţa de a pleca în altă parte sau, pur şi simplu, au fost juniori promovaţi de la grupa 2001, antrenată tot de Mihai Iosif. Şi din considerente lesne de înţeles aceştia din urmă nu puteau juca prea mult, decât în momentele în care rezultatul o permitea. Pentru a înţelege mai bine aportul fiecărui rapidist dintre cei 41 la rezultatele echipei, vom dezvolta un pic analiza structural. Vom începe cu prima echipă a Rapidului. Sigur, nu poate fi vorba doar de 11 jucători, pentru că au fost mai mulţi ce s-au impus ca oameni de bază. În funcţie de consistenţa dată jocului şi mai ales de perioada în care au fost oameni de bază, un prim unsprezece ar arăta precum cel de jos. Cu menţiunea că în paranteze sunt trecuţi oamenii cu merite similare celorlalţi.
S-a format un nucleu de bază…
Anton Oprea (Rareş Dragne) – Adrian Boian (cpt.), Alex Costache, Marian Cocu (Octavian Ursescu), Daniel Geambaşu – Narcis Ioniţă, Alberto Stancu, Adrian Mitea, Robert Croitoru – Cătălin Bărbălău (Alex Petre), Andrei Dovleac (Costi Berechet)
… dar nici fără ei nu am fi putut avea rezultatele dorite!
Aşadar, analiza obiectivă de final arată că 15 oameni s-au impus în acest sezon la Rapid ca oameni de bază. Ei au demonstrat oricând că Mihai Iosif se poate baza pe ei. Aşadar, ei ar fi primii 15 din cei 41. Sigur, echipa nu putea fi concepută fără Costi Berechet şi Tavi Ursescu după meciurile din 2016, dar accidentările serioase i-au scos pe cei doi din circuit o bună perioadă. Mai ales pe atacant. Astfel încât golurile lăsate au fost umplute cu brio de doi jucători veniţi în iarnă. Este vorba despre Robert Croitoru şi Adrian Mitea. Doi mijlocaşi esenţiali în jocul Rapidului în 2017, deci două transferuri excelente. Pe lângă cei 15 însă, mai există o serie de jucători care, din varii motive nu s-au putut impune, deşi aveau potenţialul necesar pentru a reuşi acest lucru.
- Marius Pilă, Silviu Dachin, Andrei Nemuc, Dragoş Manole, Mihai Popa (venit în iarnă) şi chiar Cătălin Dinu au fost chinuiţi de accidentări. Motiv din cauza căruia nu au putut să se exprime, poate, la adevărata lor valoare. În ciuda acestui fapt atunci când s-a contat pe ei, au demonstrat că pot ajuta Rapid.
- Orlando Ţonea, o prezenţă consistentă în 2016, mai ales la nivel tehnic, a decis să părăsească Rapid în iarnă, motiv pentru care a ratat şansa să obţină împreună cu echipa o promovare istorică. Cu toate că poate primi şi el o medalie de campion!
- Tony Haidar şi Costi Brăileanu au demonstrat că se poate conta pe ei în multe rânduri, ambii reuşind să înscrie de multe ori. Al doilea a venit în retur la Rapid. Din păcate pentru ei însă, concurenţa în atac a fost acerbă. E şi normal dacă ne gândim că acolo joacă şi Cătălin Bărbălău, Alex Petre, Costi Berechet şi chair Andrei Dovleac. Sunt însă perspective frumoase pentru o concurenţă la cel mai înalt nivel între cei cinci atacanţi (nu îl mai punem la socoteală pe Dovleac) în perspectiva ligii a 4-a!
- Ştefan Toma a completat tridentul de portari. Concurenţa cu Oprea şi Dragne a fost însă dură, motiv pentru care el nu a jucat vreun meci ca titular. În ciuda acestui fapt se poate lăuda cu faptul că a fost primul dintre cei portari din lot care a apărat o lovitură de la 11 metri. În meciul Galaxya – Rapid 2-6.
- Nouă dintre cei 41 nu au jucat prea mult din motive lesne de înţeles. Toţi sunt născuţi în 2001, aşa că Mihai Iosif a preferat să îi arunce în luptă atunci când scorul o permitea, cum am menţionat şi mai sus. Sabin Iosif, decarul campioanei municipale de la juniori a jucat cele mai multe partide, şase. El, la fel ca şi atacanţii de la 2001, Adrian Niţu şi Andrei Dumitrescu au marcat câte un gol. Cel din urmă e singurul care a punctat decisiv, în victoria 2-1 cu Băneasa. Pe lângă cei trei, Mihai Iosif a mai folosit de la 2001 următorii jucători: Alex Velica, Antonio Cazan, Florin Sandu, Alex Bordei, Antonio Andreianu şi Mihai Lupaşcu. Nici unul dintre cei nouă nu a bifat minute ca titular!
- Andrei Dumitru, Andrei Badea, Dragoş Feroiu, Valentin Stoian, Mihai Tociu şi Robert Georgescu sunt numele care, din diverse motive nu au reuşit să se impună la Rapid. Ultimii trei chiar au ales să joace pentru CS Cadet înainte ca anul 2016 să se încheie. Cel poreclit „Sisi” a plecat în iarnă de la Rapid, în timp ce ultimii doi mai recent.
- Ultimul nume, dar nu cel din urmă este cel al lui Philippe Magdalinis. Fotbalist cu un back-ground interesant, pe care l-am expus aici, el a plătit tribut, în primul rând, accidentărilor. Fără de care în mod cert ar fi jucat mai mult. Un alt obstacol mai este vârsta. Fiind născut în decembrie 1987, Philippe este cel mai vârstnic jucător din lotul Rapidului. Iar antrenorii Mihia Iosif şi Silvian Dobre au mizat cel mai mult pe cei mai tineri jucători. Fiindcă doar aşa construieşti o echipă competitivă pe termen lung. Cu toate acestea, Magdalinis a fost mereu lângă Rapid şi a fost un ajutor de nădejde atât pentru fotbalişti cât şi pentru tehnicieni.
Robert Georgescu, ajutor la început de sezon
Ceea ce s-a vrut un material de statistică pură s-a transformat, uşor – uşor, într-o retrospectivă a unui sezon minunat. În care am vrut să evidenţiem fiecare nume care a fost prezent pe teren pentru Rapid, indiferent de minutele jucate. Fiindcă fiecare dintre cei 41 de oameni merită o părticică din istoria Rapidului, pentru că au pus umărul la restartul unui club uriaş. Felia de tort pe care unii o merită este poate mai mare decât a altora, dar nu vrem să ştirbim absolut niciun merit. Fiindcă, de exemplu, Robert Georgescu, chair dacă a jucat puţin pentru Rapid şi nu a plecat tocmai în condiţii amiabile, a ajutat şi altfel. La începutul sezonului ocupându-se activ de chestiuni legate de legitimările de jucători şi alte probleme administrative.
Antrenorii care au făcut posibil miracolul
De aceea toţi merită menţionaţi! Şi doar nu credeţi că am uitat tocmai de staff-ul tehnic! Mihai Iosif va rămâne în istorie drept omul care, în momentul restartului pe care Rapid la dat, a câştigat două trofee! Cum se vede şi în foto. Titulul de campioană a ligii a 5-a, Bucureşti, din 20 de echipe, dar şi titlul de campion municipal pe Bucureşti cu grupa 2001! Maximum posibil în condiţiile date! Ba chiar mai mult decât se aştepta oricine. Silvian Dobre, secundul său, are de asemenea un merit uriaş. Poate că nu are Rapid în sânge de la naştere, precum Mihai Iosif, dar el a fost factorul cheie în administrarea primei echipe. Având în vedere că el este omul care pregăteşte de mulţi ani grupa 1998-1999, cea pe care s-a fundamentat succesul Rapidului din 2016-2017.
De aproape 40 de ani la Rapid!
Să nu mai vorbim de Gică Păun! Om care se află, fără întrerupere, la Rapid din… 1978! Adică de 39 de ani!!! Maseur, sfătuitor de mare încredere şi medic la nevoie, el este exponentul rapidismului pur alături de Mihai Iosif. Este o componentă esenţială fără de care succesul Rapidului nu ar fi fost posibil! Prezenţa lui a atras suporteri, dar şi membri ai staff-ului. Precum Virgiliu Hudici. Medic al Rapidului în Liga 1 şi a doua, acesta a ales să rămână şi în liga a 5-a alături de Rapid. Cu toate că este unul dintre puţinii doctori sportivi din România!!! Şi, fireşte, ofertele nu lipsesc! Nici nu a vrut să audă de plecarea de lângă echipa din Giuleşti. Nu trebuie uitat nici Marian Niţu. Maseur, magazioner şi om important în staff, acesta are mulţi ani în spate la Rapid. Şi, pe deasupra, fiul său, Adrian, este unul dintre cei mai buni oameni de la grupa 2001.
Motorul financiar al Rapidului şi oamenii care au apăsat restart
Pentru final am lăsat o entitate cheie. Socios Rapid 1923. Un grup de oameni inimoşi, care luptă pe toate fronturile pentru ca lucrurile să meargă cât se poate de bine. Principalul sprijin financiar al Rapidului, membri Socios Rapid 1923 au extins implicarea şi în mediul online, devenind, încet-încet, un important motor de promovare pentru Rapid pe site-urile de social media. Şi un important partener al 1923.ro. De fapt, cel mai important! Nu în ultimul rând, trebuie menţionat şi Horia Manoliu. O persoană destul de controversată, dar care a avut inspiraţia să pună acest proiect în aplicare. Să asigure continuitatea Rapidului după falimentul din vara lui 2016, tocmai prin societatea care a înfiinţat entitatea falimentară! Meritul său este unul extrem de important. Alături de Ioan Drăghici, om responsabil cu activităţile administrative şi, de asemenea, cu ştate vechi la echipă.
Ultimele concluzii, din nou statistică
La final, după ce am trecut la o tentă mai sensibilă a materialului, vom face încheierea cu o scurtă analiză asupra cifrelor finale înşirate mai sus. Practic, revenim de unde am început, de la statistica unui sezon amestecat. Între bucurie şi tristeţe. Între speranţă şi revoltă. Dar ăsta e Rapid… Aşadar:
- singurul jucător care a evoluat în absolut toate partidele, 29, dintre care 28 ca titular este Marian Cocu. Unicul meci în care n-a început în primul 11 este cel din Cupa României cu Asalt, scor 3-3, 0-3 d.l.d.
- în mod normal, Boian, Ioniţă, Bărbălău, Stancu sau Dovleac ar fi putut ajunge la acelaşi număr. Problemele au apărut însă mai ales din cauza suspendărilor, dar şi din cauza accidentărilor.
- golgheterul Cătălin Bărbălău are şi cea mai bună medie de goluri. Trebuie însă menţionat că dintre cele 24 marcate, şase au fost în poarta Frăţiei II, iar această echipă a fost exclusă din campionat. În ciuda acestui fapt noi suntem siguri că acele reuşite trebuie păstrate în statistică!
- în funcţie de poziţia de pe teren, la Rapid au jucat în sezonul 2016-2017: 4 portari (Dragne, Oprea, Toma, Velica), 13 fundaşi (Boian, Costache, Ursescu, Geambaşu, Manole, Dumitru, Stoian, Badea, Tociu, Georgescu, Cazan, Sandu, Bordei), 14 mijlocaşi (Cocu, Ioniţă, Stancu, Dovleac, Croitoru, Mitea, Popa, Dachin, Nemuc, Pilă, Feroiu, Iosif, Andreianu, Lupaşcu), 10 atacanţi (Bărbălău, Petre, Berechet, Haidar, Brăileanu, Magdalinis, Niţu, A. Dumitrescu, Dinu, Ţonea).
Iar în încheiere, nu uitaţi! RAPID TRĂIEŞTE!
Foto cover: Paul Urian