Istorie

FOTO / Johan Cruyff vs. Rică Răducanu

Fotbalul mondial a fost lovit joi, 24 martie, de o veste teribilă: Johan Cruyff, unul dintre cei mai mari jucători, antrenori şi conducători pe care fotbalul i-a avut a încetat din viaţă, răpus de boală, la nici 69 de ani… Este o vârstă la care totuşi putea să mai trăiască ani mulţi şi liniştiţi. Destinul a avut însă alte planuri pentru el. Cum tot fotbalul mondial ar trebui să-l omagieze, este normal ca şi 1923.ro, site-ul suporterilor rapidişti de pretutindeni, să vorbească puţin despre el.

Şi nu am ştiut cum să facem mai bine acest lucru decât prin fotografia mai sus menţionată, în care marele Johan Cruyff este faţă în faţă cu marele nostru Rică Răducanu, probabil cel mai popular portar din istoria Rapidului. Faza din imagine se consumă în 1970, atunci când România şi Olanda au jucat un meci amical la Amsterdam pe care batavii l-au câştigat cu 2-0 tocmai prin golurile lui Johan Cruyff. Pe lângă faptul că Rică Răducanu a fost în poartă atunci, este de menţionat că banderola echipei noastre a fost purtată de o altă legendă a Rapidului, Culae Lupescu.

Ca un bonus, vă ataşăm aici şi un material din ProSport în care chiar Rică Răducanu vorbeşte despre această întâlnire, dar şi despre cea din 1974, tot un meci amical, jucat la Rotterdam însă, când a fost 0-0. Atunci, el a fost omul meciului, după cum mărturiseşte în rândurile ce urmează, însă Cruyff nu a fost pe teren.

Prima dată când România a dat ochii cu Johan Cruyff a fost într-un amical jucat la 2 decembrie 1970, pe stadionul „Olimpic“ din Amsterdam. Tricolorii veneau după meciurile remarcabile de la Mondialul mexican, Olanda nu prinsese turneul final. De fapt, la acel moment, Olanda era nimeni în fotbalul mondial. Jucase la turneele finale ale Mondialelor în 1934 şi 1938, de fiecare dată eliminată în primul tur, după un singur meci. La Europene urma să se califice prima oară şase ani mai târziu, în 1976.

România a pierdut acel amical neaşteptat, cu 0-2. Rică Răducanu, portarul tricolorilor, cel care cu câteva luni în urmă para şuturile lui Tostao, Clodoaldo, Brito, Adamec, Bobby Charlton şi Ball, primea acum două goluri de la unul, Johan Cruyff. Minutele 37 şi 57.

De aici începe povestea. „Ce avea el… În primul rând, viteza. Viteza de pe loc, nu orice viteză. Pleca de pe loc ca o rachetă. Extraordinar. Şi o tehnică… Lovea mingea formidabil cu exteriorul. Era imposibil să-l ţii pe Cruyff. De la noi din echipă n-avea cine să-l ţină în marcaj. Mi-a dat două goluri la meciul ăla. La unul din ele îmi amintesc că am zis «Gata, am scos-o!». Când colo, i-am văzut că se pupau“, spune Rică. La acel moment, România însemna deja ceva în fotbal, Olanda se pregătea să devină. „N-aveai cum să îi opreşti. La ei nu juca doar Cruyff. Erau şi Van Hanegem, şi Neeskens… Echipă uriaşă“, îşi aminteşte fostul portar.

„După meci m-au alergat să facem schimb de tricouri. Mi-era ruşine, eu, cu tricoul meu negru, de bumbac, ei cu tricouri care ar fi fost bune şi acum“

A doua oară când Rică Răducanu a întâlnit Olanda a fost patru ani mai târziu, pe 5 iunie 1974, tot într-un amical şi tot în deplasare. Pe „De Kuip“ din Rotterdam, Cruyff a lipsit, şi „Portocala mecanică“, în drum spre Mondialul a cărui finală avea s-o joace cu RF Germania, n-a reuşit să marcheze.

A fost, poate, meciul vieţii lui Rică: „Se cruceau olandezii, nu reuşeau să-mi dea gol indiferent de unde trăgeau. Am apărat absolut senzaţional. După meci, m-au alergat să facem schimb de tricouri. Mi-era şi ruşine. Eu, cu tricoul meu negru, de bumbac, ei cu nişte tricouri care ar fi fost bune şi acum… Am dat ochii atunci iar cu vechea mea cunoştinţă, Van Hanegem, dar în teren mai fuseseră şi Krol, şi Arie Haan, şi Neeskens, şi Rensenbrink, şi Van den Kerkhof… Fără Cruyff, însă, era altceva“.

De joi, fotbalul este altceva fără Johan Cruyff. Olandezul a ieşit de pe terenul vieţii la 69 de ani fără o lună, învins de un cancer pulmonar. Dispariţia sa a zguduit profund fotbalul. În Olanda şi în Spania, la Amsterdam şi la Barcelona, acolo unde a rescris cu geniu istoria fotbalului şi a sportului, oamenii îl plâng. Cruyff, olandezul zburător, visul unei generaţii, a fost incinerat vineri seară, în capitala Cataloniei. Umbra sa rămâne însă, uriaşă, deasupra tuturor celor care, în vreun colţ de lume, continuă să bată mingea.

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.