DRAMA / A murit Johann Cruyff
O veste cumplită dintr-o clinică din Barcelona cade ca un trăsnet peste faţa fotbalului mondial. Unul dintre cei mai importanţi jucători şi antrenori din istorie a pierdut o luptă inegală cu o boală necruţătoare.
Celebrul Johann Cruyff a murit în această după-amiază, la vârsta de 68 ani. Olandezul vicecampion mondial în 1974 suferea de cancer pulmonar. Fumase, timp de 20 de ani, 3-4 pachete de ţigări pe zi. Din 1996 se lăsase.
„Pe 24 martie 2016, Johan Cruyff (68) a murit în linişte în Barcelona, înconjurat de familia sa, după o luptă grea cu cancerul. Cu mare tristeţe vă rugăm să respectaţi intimitatea familiei în această perioadă de mâhnire”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al fostului mare fotbalist şi antrenor.
Gică Popescu: „Pentru mine există Cruyff şi restul. Vedea fotbalul cum nu îl mai vedea nimeni. Avea o putere…”
Într-un interviu acordat în presa spaniolă în urmă cu patru ani, Gică Popescu, unicul căpitan român din istoria echipei de pe Nou Camp, îi creiona portretul olandezului. „Mi-aş fi dorit să-l am mai mult timp antrenor pe Cruyff. Este tehnicianul alături de care mi-a plăcut cel mai mult să lucrez. În primul meu an la Barcelona şi ultimul al lui Cruyff, nu doar că nu am câştigat nimic, dar am pierdut totul în doar 10 zile: Cupa, campionatul şi calificarea în finala Cupei UEFA în faţa lui Bayern. Acea echipă a reprezentat însă începutul unei ere la Barcelona. Cruyff şi Robson au pus piatra de temelie pentru că apoi am câştigat trei trofee. Personal, mi-aş fi dorit ca Cruyff să fi rămas la echipă. Glumind, aş spune că dacă Cruyff era femeie l-aş fi cerut în căsătorie în fiecare zi. Nimeni nu m-a făcut să joc cu mai multă încredere decât a făcut-o el”, a mai afirmat Popescu.
Gică Popescu a fost marcat pe viaţă de întâlnirea cu Cruyff. Într-un vestiar în care se dezechipau Guardiola şi Stoicikov, olandezul l-a pus şef pe oltean. În toamna lui 1992, Gică Popescu mărturisea într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul“: „Cea mai bună perioadă din viaţa mea a fost anul în care l-am avut pe Cruyff antrenor la Barcelona.
Omul ăla mi-a dat atâta încredere, făceam nişte lucruri pe teren de mă întrebam: «Ăsta chiar sunt eu?!». M-a pus căpitan după doar şase luni, a fost uluitor. Dacă mă chema Cruyff să mă antrenez 12 ore noaptea, mă duceam, aşa de mult ţineam la ce zicea el. Pentru mine, omul acela e… Pentru mine există Cruyff şi restul“.
Fostul căpitan al tricolorilor descria fantastica putere de convingere şi autoritate pe care legendarul fotbalist şi, ulterior, manager o exercita asupra celor din jur: „Cum reuşea? În primul rând pentru că era Cruyff, o legendă. Avea o putere extraordinară de a transmite. Vedea fotbalul cum nu îl mai vedea nimeni. Şi când venea ceva din gura lui, credeai, ce să faci?, că doar era un monstru al fotbalului! Dacă îţi spunea că telefonul ăsta (n.r. – ridică un telefon negru, simplu) e în dungi, te duceai la medic: «Bă, am probleme, Cruyff zice că e în dungi. Probabil că nu văd bine». Avea o putere… Întrebaţi orice jucător care a jucat cu el. A fost un antrenor fantastic“.
Fost antrenor al Barcelonei, unde i-a avut elevi pe Hagi şi Gică Popescu, Johan Cruyff a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în urmă cu un an şi a fost supus imediat, la o clinică privată din Barcelona, la o serie de teste amănunţite pentru a afla exact stadiul în care se afla boala.
Johan Cruyff este o figură emblematică pentru ceea ce înseamnă lumea fotbalului. Ca jucător a obţinut trei Cupe ale Campionilor cu Ajax, O Cupa UEFA şi o Cupa Intercontinentală. A primit Balonul de Aur de trei ori, în 1971, 1973 şi 1974 şi a fost Gheata de Aur a Cupei Mondiale din 1974.
În ziua în care a împlinit 50 de ani, Gheorghe Hagi, într-un interviu pentru ProSport a realizat 11 le său de bază din istorie. Johann Cruyff, fostul său antrenor, a fost inclus de Rege în echipa standard.
Sursa: prosport.ro