Istorie

9 martie la un deceniu distanta…

Pe 9 martie 2006, Rapid învingea cu 2-0, pe Giuleşti, pe Hamburg în Cupa UEFA. Se jucau optimi, iar înfrângerea ulterioară din Germania, 1-3, consfinţea o calificare istorică în sferutile competiţiei. Golurile minunate marcate atunci de Daniel Niculae şi de Mugurel Buga vor rămâne pe vecie întipărite în moemoria rapidiştilor de peste tot. 9 martie 2016. Cei doi marcatori încă joacă. Unul are 33 de ani şi se află în formă bună la Astra Giurgiu, cu care se bate pentru titlu, în timp ce „Pele” este jucător şi antrenor secund la clubul din oraşul său natal, Braşov. La 38 de ani.

Fotbaliştii de calitate nu pot dispărea aşa uşor. La zece ani distanţă de la acel moment şi Rapid a jucat. Dar a făcut-o într-un mod la care nimeni nu se gândea acum o decadă. Chiar dacă în mocirlele ligii a doua am fost de atâtea ori de-a lungul celor aproape 93 de ani de existenţă. De la răpunerea marelui Hamburg şi până la mlaştinile Brăilei nu ne despart decât zece ani. Fix zece ani! Pentru că pe 9 martie 2016, Rapid obţinea un egal chinuit, în nouă oameni, în ultimele minute în faţa Daciei Unirea Brăila. O remiză foarte importantă şi care, pentru unii rapidişti la fel de frumoasă ca victoria colosală de atunci.

Termeni de comparaţie par a nu exista, dar tocmai asta înseamnă să fii rapidist. Să te bucuri pentru orice gol, pentru orice punct şi să fii pregătit să îţi susţii echipa azi pe un mare stadion al Europei, iar peste câteva luni pe o mocirlă made in România. Timpul a trecut nemilos de repede, dureros de iute şi ne face să dăm drumul câtorva lacrimi de emoţie la gândul de ce am fost şi ce-am ajuns. Dar, nu-i nimic! Poate pe 9 martie 2026 vom fi o prezenţă obişnuită în grupele Ligii Campionilor. Rapid face ca orice să fie posibil în fotbal.

De aia egalul de la Brăila are ceva din savoarea uriaşei victorii cu Hamburg. Şi de aia aşa cum Nico şi Buga vor rămâne în istoria Giuleştiului pentru execuţiile magnifice reuşite în faţa lui Van der Vaart şi Van Buyten, poate şi Vlad Morar va fi ţinut minte ca omul care a învins noroiul brăilean şi a marcat golul pentru punctul care a fost decisiv în lupta pentru promovare. A doua din ultimii trei ani. Cât de mult seamănă Rapidul ăsta cu cel al anilor ’70… Rapidul lui Nae Manea…

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.