Interviuri
EXCLUSIV / Interviu Grigore, partea I
Nicolae Grigore a acceptat să ofere un interviu exclusiv pentru 1923.ro pe care vi-l vom prezenta în două părţi. Pentru început, veţi putea citi istoria acestuia la Rapid, cum s-a apucat de fotbal şi cele mai interesante şi intense momente pe care le-a trăit în Giuleşti. Vorbim despre unul dintre cei mai titraţi jucători din istoria Rapidului. Chiar cel mai titrat dintre fotbaliştii produşi de clubul de lângă Podul Grant.
Când te-ai apucat de fotbal şi cum ai ajuns la Rapid?
Am început să joc fotbal într-un cadru organizat la vârsta de 10 ani, atunci când tatăl meu m-a adus la o selecție a clubului Rapid, pe stadionul Giulești. Cu mare regret văd cum pleacă dintre noi oameni care își notau atunci în carneţele numele meu, Ilie Greavu, Sandu Neagu, Ion Pop, Teo Codreanu, legendele Rapidului. Dumnezeu să-i odihnească!
Îţi mai aminteşti debutul la echipa mare?
Am avut parte de un debut special, la 17 ani cu stadionul Giulești arhiplin, împotriva stelei… Din păcate n-am reușit să câștigăm, s-a terminat 1-1, victoria ar fi făcut ca debutul să fie fantastic.
Cine te-a promovat la prima echipă?
Antrenorul care mi-a oferit șansa de a mă antrena alături de jucătorii primei echipe a fost Anghel Iordănescu în scurtul său mandat la Rapid, iar Mircea Rednic a fost antrenorul cu care am şi debutat.
Eşti printre puţinii care au jucat atât în 2002 – 2003, cât şi în 2005 – 2006. Care echipă era mai puternică?
În ciuda faptului că n-am câștigat campionatul în anul respectiv cred că echipa din 05-06 era mai puternică. În 02-03, eram un grup extrem de unit, cu mult entuziasm, entuziasm dat de jucătorii tineri, Niculae, Bratu, Raţ, Maftei, Dolha. Iar acest entuziasm se completa cu experiența jucătorilor precum Sabău, Iencsi, Schumacher, care au știut să țină echipa pe drumul cel bun spre titlu. Totuși, repet, cred că echipa din 05-06 avea mai multă forță, mai multă calitate.
Care ar fi top trei meciuri frumoase ale tale la Rapid?
În general meciurile frumoase, de care-ţi amintești cu drag sunt meciurile cu miză mare, în urma cărora câștigi trofee. Eu am câștigat şapte. Dar o să mă limitez la trei meciuri… Finalele de Cupă din 05-06 şi 06-07 şi ultimul meci jucat acasă în sezonul 02-03 cu UTA Arad 3-0, când eram deja campioni.
Dar top trei meciuri pe care ai vrea să le uiţi?
Nu aş vrea să uit vreun meci jucat în tricoul Rapidului, sunt meciuri de care-mi amintesc cu tristețe, dar şi acestea fac parte din istoria Rapidului şi n-aş vrea să le uit… Eventual le-aş rejuca… Așa cum spuneam că cele mai frumoase sunt acelea cu miză mare pe care le câștigi, acum trebuie să vorbesc de cele cu miză mare pe care le-am pierdut şi care m-au marcat… Sfertul de finală din UEFA din care am fost eliminaţi total nemeritat, finala de Cupă pierdută pe Național Arena împotriva lui Dinamo în 2012. Iar la punctul 3 îmi permit să menționez un calup de meciuri din 2006, Rapid – Farul 0-0 şi Jiul Petroșani – Rapid sunt meciurile cheie care ne-au privat de titlu… Ulterior, fără 6 jucători suspendați în urma meciului de la Petroșani am pierdut şi Supercupa cu steaua…
Eşti unul dintre cei mai titraţi jucători din istoria Rapidului, cu şapte trofee. Ce înseamnă pentru tine lucrul ăsta?
În momentul în care ridici un trofeu deasupra capului, trăiești niște senzații unice, pe care mi-e greu să le redau în cuvinte… Simți că eforturile şi sacrificiile tale, începute de la 10 ani, n-au fost în zadar… Iar acel trofeu merită înzecit orice ai făcut până atunci… Am câștigat 7 trofee. Pentru unele am contribuit mai mult, pentru altele mai puțin, însă sunt mândru că am câștigat aceste trofee în tricoul Rapidului, un club care mai tot timpul a fost împotriva curentului. Sunt mândru totodată că am îmbrăcat tricoul Rapidului şi atunci când echipa nu avea rezultatele dorite şi voi rămâne recunoscător Rapidului pentru toate momentele şi senzațiile trăite de-a lungul celor 18 ani petrecuți în Giulești.
De ce ai plecat în 2009 şi cum a fost reîntoarcerea?
Sezonul 08-09 a fost un sezon tensionat, au fost așteptări mari iar rezultatele decepţionante… A început cu multe schimbări plecând de la patronat, ajungând la antrenor şi continuând cu lotul de jucători… A fost momentul în care am fost chemat de conducere, mi s-a explicat că se dorește ca Rapidul să treacă la un alt nivel, iar eu nu fac parte din planurile noilor conducători, în sensul acesta fiind transferat Paulista, iar eu fiind deja cedat Vasluiului. Am refuzat categoric transferul, am vrut să demonstrez că se înșală, însă totodată luasem decizia ca la finalul campionatului, atunci când îmi expira angajamentul să plec în altă parte. Reîntoarcerea a fost plăcuta, așa cum am declarat şi la momentul respectiv „m-am întors acasă”, iar când te întorci acasă nu poți decât sa te bucuri. M-am simțit dorit şi respectat în acel moment şi a fost de ajuns pentru mine să mă întorc.