Istorie

Povestea lui West Ham, „ciocănarii” vişinii

Un mare rapidist, Marius Şumudică, a produs surpriza alături de echipa lui, Astra Giurgiu, şi a scos din preliminariile Ligii Europa West Ham, echipă care la doar câteva zile a debutat în noul sezon al Premier League cu o victorie, 2-0, pe terenul temutei Arsenal! Două echipe care, paradoxal, au atâtea în comun cu Rapid! Aşa că, dacă tot e West Ham la modă, hai să vorbim puţin despre londonezii ai căror culoare predominantă este, asemenea Rapidului, vişiniul.

astra west ham

Porecla lor este de „ciocănarii”, aşa cum erau porecliţi şi fotbaliştii Rapidului acum vreo 80 de ani, atunci când jucau pe proaspăt ridicatul stadion Giuleşti. Arenă construită pe modelul celei a lui… Arsenal! Şi mai e ceva care-i leagă de Rapid. Una dintre cele cinci finale de FA Cup jucate, chiar prima în fapt, s-a consumat în 1923, anul de înfiinţare al Rapidului. Atunci, aşa cum am mai scris, a fost prima finală de acest fel jucată pe legendarul Wembley. Meciul a fost pierdut, însă West Ham şi-a pus ulterior trei astfel de trofee în vitrină.

astra-west-ham

Cu o istorie de 120 de ani în spate, din 1895, când formaţia s-a fondat sub denumirea de Thames Ironworks, West Ham a reuşit să ia şi un trofeu european. Este vorba despre Cupa Cupelor, cucerită în 1965, cu doi ani înainte ca Rapid să câştige primul titlu oficial din istorie. De menţionat este şi că londonezii se află anul acesta pe locul 19 în topul celor mai bogate cluburi de fotbal din lume! Aşadar, Şumudică chiar nu a eliminat vreo formaţie din Belgrad, ci una top class!

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.