Istorie

Iulian Chiriţă şi meciul care l-a înscris în legendă

Iulian Chiriţă nu a fost doar căpitan al Rapidului, decar şi unul dintre cei mai iubiţi fotbalişti care au îmbrăcat tricoul vişiniu în anii ’90. Mijlocaşul a făcut parte din lotul echipei naţionale care s-a deplasat la Cupa Mondială din SUA, în 1994, acolo unde naţionala României a obţinut cea mai bună performanţă din istoria sa. Chiar dacă nu a evoluat vreun minut, amintirea rămâne. Mai presus de orice însă, rămâne amintirea unui meci jucat în martie 1995.

rapid anii 90

În acel an, Rapid juca prima finală de Cupă a României după fix 20 de ani, pe care avea să o piardă dramatic împotriva Petrolului. Totuşi, drumul spre ultimul act a fost unul pe care l-am trăit intens şi pe durata căruia, Iulian Chiriţă a marcat şapte goluri! Unul a fost în finală, iar alte trei în timpul competiţiei, în faţa a doi adversari! Toate înscrise în poarta Craiovei, în semifinale, atât tur, cât şi retur, adică trei, dar, mai ales, trei marcate în poarta Stelei.

Iulian Chirita 1

Până la victoria cu 5-1 din 2010, rapidiştii mai cunoscuseră de câteva ori gustul neasemuit al victoriilor categorice împotriva echipei de la marginea Bucureştiului. Unul dintre acestea s-a consumat în acel martie 1995, când, după 1-0 la pauză, Rapid a renăscut şi s-a impus cu 4-1. Erau optimile, iar Iulian Chiriţă a reuşit o triplă, în minutele ’50, ’73 şi ’74, conform rapidfanatik.blogspot.ro. A fost unul dintre momentele de glorie ale omului care a rămas în istoria Rapidului, cu toate că nu a luat vreun trofeu în cei şase ani petrecuţi în Giuleşti.

Acea partidă s-a jucat pe fostul 23 August şi a reprezentat un adaos important la zestrea totală de 54 de goluri marcate pentru Rapid pe care Iulian Chiriţă a strâns-o de-a lungul anilor şi care l-au plasat pe locul 11 în top-ul all time al echipei de lângă Podul Grant. Între timp însă a mai fost depăşit în acest top de Daniel Pancu, 95 de goluri, şi Daniel Niculae, 55 de reuşite.

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.