Rapid

Episodul 3. Povestea îngerilor albi

Dacă există o echipă înfiinţată în 1923 care are multe lucruri în comun cu Rapid, aceea este Spartak Trnava. În primul rând, formaţia din Slovacia cu cei mai înflăcăraţi fani a purtat la început chiar numele de Rapid. Pe care şi l-a schimbat în 1939. În campionatul Cehoslovaciei, Trnava a fost un nume important, cucerind cinci titluri de campioană. Fapt remarcabil, dacă stăm să ne gândim că singura echipă din Slovacia mai de succes în această competiţie a fost Slovan Bratislava, cu opt succese.

spartak trnava 1

Apogeul istoric al slovacilor a fost în anul 1969, atunci când echipa din Trnava a atins semifinalele Cupei Campionilor Europeni, de acolo de unde marele Ajax Amsterdam i-a scos după o dublă confruntare de zile mari. De altfel, Spartak este o echipă cunoscută pentru forţa pe care o arată pe propriul teren, fapt dovedit în nenumărate rânduri mai ales în cupele europene. Acolo, formaţii puternice precum Galatasaray, Hertha Berlin, Anderlecht, Derby County, Ajax, AEK, Roma, Fiorentina sau Lazio au trebuit să se recunoască învinse.

jozef adamec

Jozef Adamec este cel mai mare jucător care a îmbrăcat tricoul acestei formaţii, cu 139 de goluri înscrise, golgheter all time, în 328 de meciuri. De asemenea, Adamec a jucat 44 de partide şi pentru naţionala Cehoslovaciei, marcând 14 goluri, dintre care trei într-o victorie de senzaţie, 3-2 cu Brazilia, în 1968. Omul cu cele mai multe partide jucate pentru Trnava este Ladislav Kuna, mijlocaş care în 424 de meciuri a dat 86 de goluri pentru „îngerii albi”.

ladislav kuna

Celebra şi interesanta poreclă a formaţiei slovace provine chiar de la suporterii ei, aceştia fiind cunoscuţi drept Bili Andeli, ceea ce în traducere înseamnă „Îngerii Albi”. Asta în ciuda faptului că echipamentul tradiţional este colorat în roşu şi negru. Suporterii celor de la Spartak Trnava sunt consideraţi cei mai pătimaşi din Slovacia, aşa cum cei ai Rapidului sunt cei mai buni din România.

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.