DiverseGica Hagi

DOLIU. A murit omul care a spus de Baratky că e peste Hagi, Dobrin şi Balaci

Omul care a calificat echipa naţională la Cupa Mondială din 1970, unde a avut rezultate decente într-o grupă infernală, Angelo Niculescu, a trecut în nefiinţă la venerabila vârstă de 93 de ani. Mai jos vă prezentăm un interviu de acum doi ani, în care legendarul tehnician, coleg de generaţie cu Giussy Baratky, a spus că acesta a fost cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Vorbim despre cineva care l-a antrenat pe Dobrin!

Cum l-aţi cunoscut pe Baratky?
La un şpriţ, la restaurantul Mercur din Pasajul Victoriei. Eu eram jucător la Carmen, iar el la Rapid. Ne-am dat mâna, am intrat în vorbă şi, mai apoi, drumurile ni s-au intersectat la Dinamo, când mi-a devenit antrenor.

De ce i se spunea “Minunea blondă”?
Era un jucător complet. Excela prin tehnică şi orientare tactică. Stăpânea mingea din mişcare şi reuşea adesea să-şi depăşească adversarii printr-o simplă fentă. În plus, avea execuţii tehnice de mare precizie şi rafinament. Era specialist al loviturilor libere.

A fost admonestat pentru că a jucat şi pentru Ungaria?
Niciodată, pentru că Baratky a fost un exemplu de sportivitate. A dat totul pe teren, indiferent că a jucat pentru Ungaria sau pentru România. În plus, Baratky era un tip sociabil, manierat, civilizat şi lipsit de vulgarităţi. Nici nu ştia să înjure!

Care era postul său preferat?
Putea să evolueze oriunde. Se adapta bine postului, pentru că juca bine cu ambele picioare, dar şi cu capul. Mare fotbalist! Eu îl consider numărul 1 în România. Peste Hagi, Balaci, Dobrin sau Ozon.

Din păcate, s-a “stins” repede, la doar 52 de ani…
Da, pentru că a avut un mare rival: setea oceanică! Acest viciu i-a diminuat longevitatea şi capacitatea de efort. Nu exista meci care să nu fie urmat de o masă copioasă şi de consum de alcool. Îi plăcea mult şpriţul!

Sursa: libertatea.ro 

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.