Interviuri

Josl: „Mândru să port tricoul Rapidului!”

În meciul cu fcsb, a impresionat Marcel Gecov. Internaţionalul ceh a marcat golul victoriei care ne-a adus atâta fericire. A mai impresionat Rui Miguel, omul care a oferit o pasă de gol minunată pentru coechipierul său de la mijlocul terenului. De asemenea, în prim plan au fost Pancu, Săpunaru şi Niculae, legendele Rapidului, care au jucat pentru prima dată împreună. Pe lângă toţi însă, a fost un fotbalist care a jucat aproape perfect, dar al cărui nume nu vă spune prea multe. De aceea, 1923.ro a stat de vorbă cu fundaşul stânga Tomas Josl, omul care a blocat flancul drept al fcsb-ului. Cehul de 30 de ani şi-a spus povestea pentru site-ul suporterilor rapidişti de pretutindeni, iar noi, cu o deosebită plăcere, v-o redăm integral în rândurile care urmează.

Salut, Tomas! Ţi-ai făcut debutul la Rapid într-un meci special, în care ai jucat extraordinar! Ce ne poţi spune despre meciul cu fcsb?

Consider că din punct de vedere tactic am jucat foarte bine, dar, mai important decât orice, după părerea mea am fost o adevărată echipă, chiar dacă ne cunoşteam prea puţin între noi. Debutul meu a fost bun… Dar nu vreau acum să fac nuntă din asta, fiindcă mereu se poate mai bine, iar eu lucrez la îmbunătăţirea jocului meu, fiindcă vreau să evoluez şi mai bine!

10470239_849992078407754_324837894413180696_n

Este adevărat că ai ajuns la Rapid la recomandarea prietenului tău, Miloş Buchta?

Da, datorită lui am ajuns. Am fost coechipieri în Slovacia, motiv pentru care el i-a spus domnului Cristi Pustai despre mine. Am primit o şansă din partea dumnealui, luându-mă în cantonamentul din Grecia, primul al echipei din această iarnă. Acolo s-a arătat mulţumit de calităţile mele şi până la semnarea contractului nu au mai trecut decât câteva zile.

Ai auzit de Rapid înainte să semnezi cu această echipă?

Bineînţeles! Toată lumea din Cehia ştie că Rapid este un club mare în România, cu un nume important şi în Europa. Să ştiţi că echipa este renumită şi la noi pentru fanii pătimaşi pe care îi are. Mai mult, eu ştiu de Rapid din 2006, de când a jucat cu Mlada Boleslav în Cupa UEFA.

Faptul că sunteţi patru fotbalişti din Cehia în echipă te ajută să te integrezi mai repede şi mai bine la Rapid?

Contează, să ştii! Comunici mai uşor pe teren, dar şi în afara lui. Mai ales la început, când nu cunoşti prea bine restul băieţilor. Mai ieşi cu ai tăi la o cafea, ne ajutăm reciproc să ne integrăm. Mă bucur mult că suntem patru, mai ales că ne înţelegem de minune.

11021168_10204076397811873_2844373276537832688_n

Înainte să vii la Rapid, ai jucat în India! Cum a fost experienţa din acel campionat?

O experienţă grozavă! Condiţiile oferite sunt foarte bune, dar am trecut şi prin lucruri la care nu mă aşteptam! Am jucat în faţa a 65.000 de oameni, am zburat dintr-un capăt în altul al ţării pentru un meci şi India, prietene, nu e mică deloc! Apoi, am avut ocazia să împart terenul cu fotbalişti uriaşi pe care îi admiram mereu atunci când îi vedeam la TV. Mă gândesc aici la Del Piero, Anelka, Materazzi, Silvestre, Elano, Djemba Djemba sau Capdevilla. Şi mai sunt şi alţii care însă nu-mi vin acum în minte… Minunat a fost!

Cel mai mult în carieră ai jucat la Tatran Presov. Poţi compara Tatran cu Rapid în vreun fel?

Nu vreau să fac asta, fiindcă sunt două cluburi complet diferite! În plus, a trecut ceva timp de când am plecat de acolo. Însă, dacă vrei, pot face o comparaţie între cele două campionate, cel al Cehiei şi cel al României. Din punctul meu de vedere, în ţara voastră se joacă un fotbal mai ofensiv, iar jucătorii sunt de o calitate mai bună. De aceea, consider că transferul la Rapid este un pas înainte în cariera mea. Şi sper ca eu, alături de ceilalţi conaţionali din Cehia, să contribui la salvarea Rapidului de la retrogradare.

10262009_10203322372401709_4518744822290355407_n

Ce părere ai despre Pancu, Săpunaru şi Niculae? Sunt consideraţi trei legende ale Rapidului!

Toţi trei formează inima Rapidului! Atitudinea lor asta-mi inspiră! Dacă nu erau ei aşa, sunt convins că aveam oricum o echipă bună, însă ne-ar fi lipsit un lucru esenţial: inima, acel motor care însufleţeşte orice echipă şi care este cea mai importantă componentă. Faptul că ei trei joacă la Rapid contează enorm!

Care sunt planurile tale la Rapid?

E simplu: trebuie să ajut la salvarea echipei de la retrogradare şi apoi mai vedem, fiindcă angajamentul meu a fost semnat până la finalul acestui sezon.

Cum ai început să joci fotbal şi la ce vârstă?

La 5 ani! Tatăl meu era fotbalist profesionist la Prerov, echipă din liga naţională şi, foarte uşor, m-a prins şi pe mine microbul. Practic am crescut printre fotbalişti, aşa că n-a fost greu deloc să mă apuc şi eu de fotbal.

Este Rapid cea mai importantă echipă la care joci în cariera ta, în ciuda faptului că atunci când ai semnat clubul se afla pe ultimul loc?

Atunci când am venit la Rapid ştiam că nu se află într-o situaţie prea bună. Nici în clasament şi nici din punct vedere financiar, dar în ciuda acestor fapte sunt foarte mândru că pot îmbrăca tricoul unui asemenea club!

Ce părere ai despre fanii Rapidului?

Eu joc fotbal datorită oamenilor, celor care se bucură de fotbal din tribune, din preajma echipei! Iar Rapid are, cred eu, cei mai tari suporteri din România şi este cel mai frumos sentiment să joci în faţa lor!

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

2 Comments

  1. Respect, taticu’! Ai grija diseară, da? RAPID! …ai auzit de Hasek, Kafka sau Havel? …oameni ok! 🙂 …ca si voi, cu Steaua

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.