Nu a fost un jucător de nivelul lui Baratky, Ionică Bogdan, Cossini ori Lenegheriu, dar a împărţit acelaşi vestiar cu ei în anii ’30 – ’40, atunci când Rapid a avut una dintre cele mai mari echipe din istorie. A pus umărul la câştigarea a cinci Cupe ale României, a campionatului de război – cunoscut şi sub denumirea de Cupa Basarabiei – şi a fost pe teren la celebrul meci cu Gradjanski Belgrad din 1940, scor 1-1, la finalul căruia Rapid obţinea, prin tragere la sorţi, calificarea în finala Cupei Europei Centrale. Nu a jucat toată viaţa doar la Rapid, dar destinul i-a adus în cale, în cea mai mare parte a timpului petrecut ca jucător activ, echipe feroviare, precum CFR Cluj sau ACFR Braşov.


Foto: ProSport

Imediat după ce a încheiat cariera de fotbalist s-a apucat de antrenorat, devenind, după cum mulţi au spus, unul dintre cei mai buni antrenori de copii şi juniori care au activat vreodată în România. Evident, tot pentru Rapid. Sandu Neagu, Marian Stelian, Marian Ioniţă, Nicolae Manea sau Florin Marin sunt numai câteva dintre numele lansate de nea Costea spre marea performanţă. În anii ’70 a ieşit la pensie, trăindu-şi tihnit bătrâneţile într-un apartament decent din Pajura, alături de soţia sa, pe care, din păcate, a pierdut-o în 2005. Omul care dădea dovadă de o luciditate debordantă chiar şi la peste 90 de ani nu a rezistat departe de Rapid şi în urmă cu aproximativ un deceniu putea fi găsit ca vânzător la casa de bilete a clubului, care de câţiva ani buni îi poartă numele.


Foto: ProSport

În urmă cu numai o lună, nea Costea a împlinit venerabila vârsta de 101 ani şi chiar dacă auzul, văzul şi memoria îi erau şubrezite la maximum, pentru bătrânelul firav respectul şi bunul-simţ rămăseseră pentru veci în instinct, iar fiecare oaspete care îi trecea pragul era întâmpinat cu o strângere viguroasă de mână, aproape şocantă pentru vârsta sa. Nici la plecare lor, nea Costea nu uita ce are de făcut şi îşi conducea vizitatorii până la uşă, cu toate că majoritatea timpului şi-l petrecea în pat. De acest lucru au fost convinşi şi Adrian Iecnsi sau Daniel Pancu, doi dintre ultimii oameni care i-au trecut pragul bătrânelului. Actualul atacant al Rapidului chiar în urmă cu două săptămâni. Ieri dimineaţă, la mai puţin de 24 de ore după ce Adunarea Generală a FRF a certificat excluderea Rapidului din Liga I, moş Ion a plecat într-o lume mai bună, unde în mod cert nu există atâta suferinţă şi nedreptate.


Foto: ProSport

Probabil că nimeni nu a avut timp să-l informeze despre ceea ce s-a întâmplat cu Rapid, dar nici nu era nevoie, fiindcă legătura sa telepatică pe care o avea cu culoarea vişinie l-a făcut imediat să simtă că ceva nu e în regulă… O să ne fie dor de tine, nea Costea şi de poveştile tale despre Baratky. Nu vom uita niciodată ce ai făcut pentru Rapid şi că ţi-ai dedicat întreaga viaţă echipei pe care noi o iubim atât. Să-ţi fie ţărâna uşoară şi să-i saluţi, acolo Sus, din partea noastră, pe ceilalţi jucători ai marelui Rapid interbelic!

Un RAPIDIST din peluză