Rapid

Demnitate + prestigiu + identitate = RAPID

“Derby-ul este o întrecere sportivă de mare prestigiu, aşa că meciul cu s****a nu poate fi considerat aşa ceva!” Spunea Nicolae Grigore cam în urmă cu o lună, înaintea meciului din Giuleşti împotriva celei mai bune echipe dintre cimitire. Şi câte dreptate are! Am văzut asta inclusiv în recentul derby al “fraţilor certaţi”. Ipocrizia este maximă la graniţa cu porumbul, dar asta n-ar trebui să mai surprindă pe nimeni. Totuşi, încă se întâmplă… Ei când sunt rupţi pe teren consideră că toată lumea le este ostilă, dar despre faptul că ei au “inventat” dublele fracturi în fotbalul românesc nu se mai aude nimic de ceva timp… În sfârşit, să-i lăsăm aşa pentru că “fericiţi cei săraci cu duhul” şi să vă explic de ce noi putem juca un derby, iar ceilalţi nu.

1.                 Demnitatea, în toate formele ei, este un atribut rar întâlnit în fotbalul românesc, dar pe care Rapid îl are. De ce? Niciodată, în momentul unei nedreptăţi crunte sau al unui succes răsunător, rapidiştii nu s-au manifestat de aşa natură încât să-i lezeze, sub orice formă, pe cei din jur. Rivali sau duşmani. Cu toate că, în mod logic, de multe ori ar fi fost cazul… Nici măcar momentul în care Costin Lazăr a refuzat penalty-ul împotriva Oţelului, în 2009, nu a fost succedat de un câtuşi de mic “aţi văzut ce am făcut eu?” Aştept şi eu clipa în care o secundă de demnitate va apărea şi între cimitire, de exemplu… Nu numai complexe refulate şi scuipate precum cojile de seminţe putrede, grandomanie chicioasă şi aroganţe mărunte şi lipsite de coerenţă.

2.       Prestigiul nu poate fi obţinut într-o pseudo-istorie de şaizeci de ani. Iar prestigiul nu are nicio legătură cu numărul trofeelor, pentru că asta s-ar traduce, la nivelul societăţii, prin faptul că cei mai bogaţi oameni se încadrează automat în cel mai înalt tipar calitativ, ceea ce este, de regulă, o uriaşă utopie. Trofeele pot fi obţinute prin multe metode, în timp ce prestigiul este subiectul unei alte discuţii. De fapt, este ceva aproape nepalpabil, de nedescris în cuvinte simple. Este, pur şi simplu, blazonul pe care un club şi-l construieşte de-a lungul anilor. Şi se referă, printre multe altele, la cele şase cupe ale României câştigate la rând între 1937 şi 1942, la faptul că am eliminat, după 1-4 în tur, o echipă cu cinci vicecampioni mondiali (Ujpest, 1938) sau la faptul că Rapid este singura formaţie de club din istoria României care a dat opt titulari la echipa naţională într-un meci oficial: cu Turcia, în 1966. Să nu uităm de locul şase în lume ocupat în 2006, poziţie de care nicio echipă de la noi nu s-a mai apropiat vreodată. Iar dacă toate astea nu v-au convins, atunci spuneţi-mi voi cum, în diverse momente ale istoriei, fotbalişti precum Manea, Pancu sau Buga au refuzat să plece de la Rapid la… ?

3.       Identitatea este poate cea mai importantă dintre cele trei calităţi pe care Rapidul le are, în opinia mea. În primul rând noi, spre deosebire de alte echipe, am apărut natural, am urmat nişte paşi fireşti până să ajungem în elită, fără a fura locul cuiva. Din cauza altora s-a desfiinţat Carmen, iar alţii au fost produsul fuziunii forţate dintre Unirea Tricolor şi Ciocanul… Păi cum să aveţi, mă băieţi, vreodată identitate? Apoi, în momentul în care ascult imnul nostru, mă mai bântuie uneori un gând… Alţii de ce ascultă Scuter şi Ţapinarii la meciuri?! Apoi, mă uit cum noi strângem în tribune mii de oameni şi acum, când miza competiţională lipseşte. Pe noi însă nu ne interesează decât miza sufletească. Dar pe voi, dacă vă “coafează” aşa mult rezultatele, de ce mergeţi doar două – trei sute pe la Piatra Neamţ şi Bistriţa, minunaţilor? J) Ştiu, am zis că voi vorbi mai mult despre Rapid şi mai spre deloc de alţii, dar acum a trebuit să clarific de ce noi avem identitate, iar ei nu. Noi de asta trăim şi vom trăi veşnic, în timp ce alţii nu se pot lăuda decât cu bucăţi de material peste care, la un moment dat,  se va aşterne un strat gros de rugină…

 

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required





Melodia Etapei #7 - A castigat Rapidul (Mama ce suparare)

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.