Tragicul destin al numărului 0 din fotbal

fotbal
Zerouali, pata de culoare in fotbal

Hicham Zerouali s-a născut cu un munte de talent, s-a născut pentru a juca fotbal. În 1999, pe când avea doar 22 de ani era transferat în Scoţia, la Aberdeen. Unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti maghrebieni, internaţional al statului Maroc, a devenit imediat idol al fanilor scoţieni. Mai cu seamă în 2000, un an special, când a luat o decizie specială. Şi total nemaiîntâlnită în fotbal. Cel puţin când vine vorba despre cel britanic. Numele de familie i-a adus o poreclă oarecum previzibilă, Zero. Care i-a plăcut atât de mult mijlocaşului, încât acesta a dorit să o cinstească aşa cum se cuvine! Cu acest număr, adică 0 pe echipamentul de joc!

O noutate pentru consumatorii de fotbal

Voi, de când vă uitaţi la fotbal, aţi mai văzut vreun jucător cu numărul 0? Poate pe la amatori… În niciun caz într-o ligă profesionistă cum este cea a Scoţiei. Şi, în tot cazul, chiar dacă a mai avut şi altcineva scris acest simbol pe spatele tricoului, Hicham Zerouali este cel mai cunoscut din fotbal. Din păcate pentru el şi pentru spectacolul generat de această decizie, după doar un sezon, britanicii au interzis utilizarea acestui număr. Oarecum logic… Aşa că marocanul a trebuit să se conformeze. Oricum nu a mai rămas foarte mult în Scoţia, deşi era unul dintre cei mai iubiţi jucători ai echipei. Nu doar datorită excentricităţii lui, ci mai ales mulţumită golurilor marcate şi a felului în care mângâia mingea.

Drama din 2004

Zerouali a fost prins în mirajul petro-dolarilor din EAU aşa că a mers să joace pentru un sezon la Al Nassr. Apoi a revenit acasă, la FAR Rabat, una dintre cele mai importante echipe din Maroc. Cariera lui încă era în plină ascensiune, chiar şi jucând acasă. În 2004, din păcate, nenorocirea a lovit, iar Zero a decedat într-un cumplit accident rutier. A lăsat în spatele lui multe lacrimi şi multă durere… A rămas în legendă ca omul care a jucat cu 0 pe tricou. Şi va fi cunoscut mereu printre iubitorii fotbalului, mai ales al celui britanic şi al celui marocan… Chiar dacă au trecut 13 ani de la decesul său prematur.

Foto: afc.co.uk