INFO / Plzen, centrul mondial al berii Pilsner!

Plzen
Plzen, un oraş istoric

De bucurie că Viktoria Plzen a reuşit să învingă cu 2-0 pe fcsb vă propunem un material mai special. Nu legat de meci, că nu ne interesează, şi nici măcar de fotbal sau de sport. Nu, ci de… bere! Poate v-aţi întrebat de ce băncile de rezerve au forma unor cutii de… bere răsturnate. Ei bine, la Plzen nimic nu e întâmplător, iar pentru cei care nu ştiu, trebuie să spunem că aici este unul dintre centrele mondiale ale berii. Nu în Germania, nu în Danemarca, SUA ori Olanda. Berea din Cehia e de o calitate cel puţin la fel de bună. Şi suntem siguri că, măcar o dată, aţi auzit sau remarcat numele de Pilsner. Ei bine, este un sortiment de bere, larg răspândit al cărui nume derivă tocmai de la… Plzen!

Related image

Pilsner la Plzen din 1842!

Plzen nu este un oraş mare, are undeva în jurul a 170.000 locuitori, cam de mărimea Aradului. Dar istoria sa în materie de bere este fascinantă. Pentru a nu o lungi aiurea trecem direct la subiectul legat de celebrul Pilsner şi spunem că pe 5 octombrie 1842 primul tip marcă-înregistrată de astfel de bere a fost obţinut de berarul bavarez, Josef Groll. A folosit stilul bavarez, tehnica englezească şi ingredientele locale, ceea ce a rezultat într-o băutură ce făcea senzaţie la acea vreme. La început a ajuns în toate pub-urile din Praga, apoi în Viena şi chiar Paris până în 1862. În mai puţin de două decenii, prima bere blondă lager Pilsner Urquell devenea extrem de populară. În prezent, ea continuă să se producă în berăria din Plzen!

Related image

Josef Groll

90 la sută dintre berile Lumii derivate din Pilsner Urquell!

Pentru o încheiere la fel de informativă, trebuie să spunem că nouă din zece beri produse în acest moment în lume sunt derivate de la Pilsner Urquell! Ceea ce dă, fără tăgadă, renumele oraşului Plzen de a fi polul mondial al berii de larg consum. În fapt, tradiţionalul Pilsner Urquell mai este obţinut în acest moment, pe lângă Plzen, doar într-un oraş rusesc, este vorba despre Kaluga. Între 2002 şi 2011 ea a mai fost prelucrată şi în Polonia, la Tychy. Ca o ultimă curiozitate, trebuie să explicăm faptul că în germană, Urquell înseamnă izvorul străvechi. Dacă v-am făcut sete, poftă bună!

Image result for pilsner urquell