ANALIZĂ / Mircea Lucescu selecţioner

Mircea Lucescu
Mircea Lucescu a antrenat Rapid

Echipa naţională de fotbal a României este slabă. Foarte slabă! Asta s-a văzut în actuala campanie de calificare, nu trebuie să ne credeţi pe cuvânt. Cei care spun că de vină nu sunt jucătorii nu au dreptate. Sunt şi ei! Însă nu doar ei. România a ajuns la un nivel deplorabil şi asta din cauza lui Răzvan Burleanu, a lui Christoph Daum şi a fiecărui jucător în parte. Venim după un turneu final la care ne-am calificat mincinos, după ce am făcut parte dintr-o grupă ridicolă. Şi ne-am făcut de râs cu Albania, o echipă de nivelul Muntenegrului sau al Armeniei. Exact, echipele care ar putea termina în faţa noastră în aceste preliminarii.

Cum era o grupă cu Spania şi Italia sau Franţa şi Olanda?!

Şanse la calificare nu mai sunt şi ar fi odios să pretindem măcar că ne putem gândi la calificare. Când dai chix într-o grupă cu Polonia, Danemarca, cele două menţionate mai sus şi Kazahstan, nu ai voie să ai pretenţii! Polonia este o echipă bună, dar dacă am fi picat într-o grupă cu Olanda şi Franţa sau cu Italia şi Spania ce mai spuneam? Sunt mai buni decât noi, dar nu de nebătut! Ori noi nu putem bate măcar Kazahstan. Vina este a tuturor celor menţionaţi şi a fiecăruia dintre cei ce îi înconjoară. Să n-o dăm acum pe Mircea Sandu, că nu e cazul. A plecat deja de trei ani. Nu a tras Mircea Sandu peste poartă din 11 metri cu Muntenegru. OK. Ne vom concentra acum pe soluţii. Chiar dacă ele nu prea sunt. Există totuşi una cheie, care dacă va fi bine gestionată ne-ar putea ridica.

Christoph Daum să plece în Turcia!

Cât de mult, nu ştim, pentru că şi calitatea fotbalului românesc, din toate punctele de vedere a scăzut dramatic. Fotbalişti, investitori, suporteri, pasiune, imagine, presă. Tot! Am ajuns însă atât de slabi ca atitudine încât nu prea mai avem ce face altceva decât urca. Am citit recent despre o ofertă pe care Christoph Daum o are din Turcia. Este momentul în care trebuie să îi dea curs şi să plece! Nu ar face altceva decât să continue să se facă şi să ne facă de râs. L-am primit cu entuziasm, dar a demonstrat că nu poate gestiona o asemenea naţională. Iar amicalele, precum cel cu Chile, nu au vreo relevanţă. Bun, şi dacă pleacă neamţul, ce facem? Este foarte simplu! Facem tot ce se poate pentru a-l aduce pe Mircea Lucescu selecţioner! Vasta sa experienţă ar putea salva măcar un loc trei în actualele preliminarii şi crea un climat favorabil pentru performanţă şi calificarea la CM 2022.

Mircea Lucescu e liber! Ce mai aşteptăm?!

În trecut, de fiecare dată când se punea problema ca nea Mircea să vină la cârma naţionalei erau două mari probleme. Contractul cu Şahtar şi relaţia total specială pe care acesta o avea cu patronul Rinat Ahmetov, dar şi rivalitatea mocnită cu fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu. Acum, după un an la cârma lui Zenit Sankt Petersburg, Mircea Lucescu s-a despărţit de ruşi şi acum este liber de contract. Nu prea mai stă nimeni în calea unei oferte către omul care a făcut performanţe pe absolut oriunde a fost. Iar de componenta financiară să nu ne mai legăm, fiindcă ar fi absrud. Aşa cum i s-a propus un contract generos lui Christoph Daum, acelaşi poate fi primit şi de Il Luce. Şi suntem convinşi cu fermitate că el este soluţia optimă pentru viitorul României. La fel cum credem că nişte negocieri pertinente l-ar putea face să nu mai ia în calcul măcar oferte de la echipele de club. Indiferent de ce sumă este vorba!

Răzvan Burleanu îi este dator fotbalului românesc!

Mircea Lucescu a câştigat mulţi bani din fotbal, iar la echipa naţională şi-a dorit mereu să revină. După ce a fost mazilit pe nedrept în anii ’80… Dumnezeule, au trecut mai bine de 30 de ani de atunci! Sigur însă, nu poţi avea pretenţia ca Mircea Lucescu să accepte imediat să vină, pe principiul vrei bine, nu vrei, iar bine. Este unul dintre cele mai mari bunuri pe care le are fotbalul românesc, aşa că trebuie dorit din toată inima de cei care conduc acest sport care a ajuns aproape insalubru de slab în România… Sigur, Răzvan Burleanu nu se pricepe. E o realitate demonstrată în cei trei ani de mandat. Însă în ciuda orgoliilor şi a impresiei de mare conducător pe care le are, acesta ar trebui să dispună, de urgenţă, tot ce este necesar pentru a-l pune pe Mircea Lucescu selecţioner. Ar fi cel mai bun restart pe care l-ar primi fotbalul românesc şi momentul IDEAL!

Poate ajungem la Cupa Mondială după 24 de ani

Sigur, avem mulţi jucători talentaţi, echipa naţională nu joacă la potenţialul pe care l-ar putea avea. Însă asta e cauzat de mulţi factori. Mircea Lucescu poate soluţiona acest lucru. Şi este singurul om care poate construi în acest moment o echipă pentru Cupa Mondială şi chiar pentru sferturile EURO 2020. Cel puţin! Se poate şi el să eşueze, normal. Însă în acest moment este singurul om care poate rezolva haosul din fotbalul nostru. Să îl avem pe Mircea Lucescu liber de contract şi să auzim numele lui Mihai Stoichiţă ca posibil selecţioner arată unun dintre motivele pentru care fotbalul românesc a ajuns în halul ăsta. Cu un aliat de talia lui Mircea Lucescu şi Răzvan Burleanu ar deveni mai puternic. Mult mai puternic. Chiar dacă ar sta în umbra acestui colos. Nu e o ruşine să înveţi de la cei mai buni! Chiar dacă tu eşti preşedinte a FRF. O poziţie pe care, după cum ai demonstrat, a fost ocupată absolut conjunctural.

Dacă nu reuşeşte Lucescu, fiţi siguri că nimeni nu poate!

Nu am auzit discuţii pe această temă pentru că, probabil, ele nu au existat, deocamdată. Sau poate nu la un nivel acceptabil. Il Luce antrenează fără întrerupere de 38 de ani şi nu pare să îşi fi pierdut pasiunea. A gestionat bine vestiare pline de vedete la Galatasaray şi Beşiktaş, a antrenat la Inter, a transformat Rapid Bucureşti într-o forţă şi la o scară mai mare la fel a procedat cu Şahtar Doneţk. Nici măcar la Zenit nu a fost un eşec răsunător. Sigur, acolo altele erau pretenţiile, din primul an. Nea Mircea ar putea da semnalul renaşteriie chipei naţionale. Nu al reconstrucţiei, un clişeu dobitoc, pe care îl auzim repetitiv de vreo 17 ani. Nu, el ar şti să exploateze calităţile jucătorilor români. Fiindcă ei nu sunt atât de slabi pe cât o arată de ceva ani… Şi acum că Daum are ofertă, să îl lăsăm să plece, tată! Ne-am bucurat că a venit, dar n-o să ne pară rău nici că pleacă. Poate nici Mircea Lucescu nu va aduce din nou bucurie alături de echipa naţională. Dar la cum am ajuns, dacă nu o face el, nimeni nu va reuşi în următorii ani! Nici măcar pragmaticul Victor Piţurcă.

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required

Vrei si tu una? Apasa AICI

3 COMENTARII

  1. Am vrut sa postez cam acelasi lucru in linii mari. Mi-ati luat vorbele dingura!

  2. D-l Mircea Lucescu este un antrenor valoros în lume, nu numai în Europa. Nu întîmplător jurnaliștii de la Marca îl poziționează pe locul 33, la această oră. Dar, căci există și un dar, Mircea Lucescu&Diego Simeone, în cuplu la naționala României, nu ar fi putut face mai mult decât germanul Daum. Poate două puncte mai mult. De ce ? Pentru simplul fapt că în România nu mai este un fond de jucători de valoare peste nivelul mediu. Adică (măcar)de nivelul jucătorilor din Belgia, Elveția, Cehia, Slovenia,etcetc. De prin anul 2000, pe fondul rezultatelor obținute la CM sau CE de către generația lui Gică Popescu (căpitanul Bacelonei), Gică Hagi, D.Petrescu, Răducioiu, V.Moldovan, șamd, Mircea Sandu&Mitică Dragomir, adică FRF&LPF, au început să neglijeze centrele de copii și juniori, au inițiat desființarea echipelor și campionatului de tineret, de pe lângă cluburile din prima ligă, au hotărît în fiecare an, cu ajutorul unui grup mafiot, cine câștigă campionatul, cine retrogradează și cine promovează din L2. Apoi (Atenție !), începând cu anul 2006, UEFA a virat în conturile FRF &LPF câte 2 200 000 de euro/an, pentru dezvoltarea fotbalului juvenil în România și întrajutorarea unor cluburi, mai sărace, din Liga I. Peste 75% dintre centrele de copii și juniori + unele cluburi din Liga I nu au primit pînă în 2016 nici un sfantz. În acest timp s-au desființat zeci de centre de fotbal ptr copii. Deci lipsa fondului de jucători ( existentă acum) se datorează capilor mafiei din fotbalul mioritic . Și dacă vreți vă pot reaminti cum această clică de borfași și mafioți i-au furat două titluri Rapidului și două titluri echipei din Vaslui, in ani diferiți, atunci cînd aceste cluburi aveau cele mai bune echipe din Liga I. O pot face la o nouă intervenție aici. PS. Achitarea celor doi nu este benefică fotbalului românesc.