EXCLUSIV/ Interviu cu Luciano Martin

luci martin
luci martin

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Luciano Martin este un nume important în fotbalul spaniol. Cunoscut de prieteni drept Luci Martin, acesta are peste un deceniu de experienţă ca secund în Primera Division al lui Joaquin Caparros. Şi nu la orice echipe, ci la branduri precum Athletic Bilbao, Deportivo La Coruna sau Real Mallorca. Nume cu rezonanţă într-un campionat dominat de giganţii Real Madrid şi Barcelona. Nume comparative, să zicem, cu unele mai la modă acum precum Atletico Madrid, Valencia sau Villareal. Născut la Lepe, Luciano a jucat la formaţia de tineret a lui FC Sevilla, dar o accidentare groaznică la genunchi i-a stopat ascensiunea când nu avea încă 20 de ani.

Luci Martin, coleg cu Maradona şi Urzaiz

Înainte de acest eveniment neplăcut, Luci Martin a jucat pentru naţionala Spaniei la Campionatul Mondial U20, în 1991. Acesta s-a desfăşurat în Portugalia, iar coleg de lot i-a fost un nume ce ulterior avea să devină celebru: Ismail Urzaiz. Mai mult, în perioada în care a evoluat la FC Sevilla, clubul care l-a format pe Luciano Martin, acesta a avut privilegiul să împartă vestiarul cu celebrul Diego Armando Maradona. Luci este prieten bun cu Javier Rodriguez, nutriţionistul Rapidului din returul sezonului 2015-2016. Cei doi au vizitat România în această toamnă, gazdă fiindu-le Ovidiu Burcă, fostul preşedinte de la Rapid, şi, prin amabilitatea lui Javi, Luci Martin a acceptat să acorde un interviu pentru 1923.ro. Asta după ce a vizitat şi stadionul Giuleşti.

Ce înseamnă să antrenezi peste un deceniu la nivelul primei ligi spaniole?

Este o experienţă extraordinară! Mai ales că am avut ocazia să lucrez atât de mult timp cu domnul Joaquin Caparros. Un nume uriaş în lumea antrenorilor din Spania. Am lucrat la echipe mari, de tradiţie. Chiar dacă noi am mers la ele, în general, când a fost cazul să reconstruim. Am avut ocazia să înfrunt antrenori uriaşi şi să învăţ de la ei. Guardiola, Simeone, Rijkard, Mourinho, Luis Enrique, Pellegrini, Ancelotti, Unai Emery… În plus, am şi antrenat nume uriaşe precum Llorente, Aduriz, Valeron, Capdevila, Javi Martinez, Keylor Navas, Arbeloa sau Filipe Luis.

La ce echipe v-aţi simţit cel mai bine?

La toate! Peste tot unde am lucrat am avut raporturi excelente cu cei din conducerea administrativă. În plus, este vorba despre echipe cu tradiţie. Experienţele au fost excelente.

luci martin

Dacă ar fi totuşi să puneţi una pe primul loc…

Păi atunci aş alege Athletic Bilbao pentru că acolo am stat cel mai mult: patru sezoane legate! Şi este unul dintre cele mai mari cluburi din istoria Spaniei. Un club cu foarte multe trofee în palmares şi cu o tradiţie aparte.

Au creat echipa care a jucat finala Ligii Europa la Bucureşti

Exact! Aţi plecat chiar înaintea sezonului 2011-2012, la finalul căruia Athletic Bilbao a jucat finala Ligii Europa chiar la Bucureşti! După ce aţi construit o echipă excelentă. Care au fost motivele?

Noi am venit la Bilbao atunci când echipa era foarte aproape să retogradeze. Problemele financiare copleşiseră clubul şi era nevoie de reconstrucţie. Domnul Caparros avea multă experienţă. Mai ales de la Sevilla şi Deportivo La Coruna. La Sevilla ne-am şi cunoscut. Nu uitaţi că în Andaluzia a antrenat din 2000 până în 2005, apoi Sevilla a avut o ascensiune fulminantă. Nu a fost deloc întâmplătoare! Preşedintele ne-a dat credit patru sezoane la Bilbao. Apoi însă au avut loc alegeri, el a fost schimbat, iar noul preşedinte a adus apoi echipa tehnică pe care dumnealui a considerat.

Revenind la Bilbao. Este singura echipă spaniolă, alături de Real Madrid şi Barcelona care nu a retrogradat din Primera Division!

Exact! Iar atunci acest pericol era mai mare ca oricând. De aceea s-a apelat la Joquin Caparros. Din fericire, am redresat echipa şi totul a evoluat doar spre bine. A fost o experienţă fantastică. Noi suntem singurii antrenori spanioli fără origini basce care am antrenat acolo. În rest, nu au fost decât fie tehnicieni basci, fie străini, din afara Spaniei. Putem spune că am rămas în istoria acestui club.

Un club cu istorie aparte, într-adevăr… Unde nu au jucat decât fotbalişti cu origini basce!

Da, într-adevăr. Este o tradiţie care nu mai există nicăieri în lume. Dacă nu ai origini basce nu ai cum să joci pentru Athletic Bilbao. Sau dacă nu ai crescut acolo. Am mai văzut ceva asemănător în Mexic, la Guadalajara. Numai că acolo se doreşte să nu se ia jucători din afara ţării. În rest, nimic, nicăieri. Şi gândeşte-te ce dimensiuni are Mexic comparativ cu Ţara Bascilor!

Deportivo La Coruna, prima experienţă ca antrenor

De asemenea, până de curând, Athletic Bilbao nu a avut nici sponsor pe piept.

Într-adevăr, asta s-a întâmplat în 2008, când Petronor a apărut pe tricouri. Eram noi la echipă atunci, îmi amintesc acel moment. A fost pentru prima dată în istoria lui Athletic Bilbao când acest lucru s-a întâmplat.

La Deportivo La Coruna a fost prima experienţă. Cum vi s-a părut acolo?

A fost prima mea experienţă ca antrenor. Una foarte interesantă. Deportivo, la fel cum s-a întâmplat ulterior cu Bilbao, intrase în declin. Dar la Depor lucrurile au stat diferit. Pentru că ei veniseră după o perioadă în care au luat titlul şi în care au jucat mult timp în Liga Campionilor. Dar calificările n-au mai venit, finanţele au început să se subţieze. Atunci am reuşit să stabilizăm clubul, însă până la urmă s-a retogradat în liga a doua. Dar după ce plecasem noi…

caparros

Ce ne puteţi spune despre cariera de fotbalist?

Sunt andaluz. FC Sevilla m-a modelat ca om şi ca fotbalist, pentru asta voi rămâne recunoscător pe viaţă. Din păcate însă la 19 ani, pe vremea în care eram coechipier cu vestitul Diego Armando Maradona, am suferit o accidentare groaznică la genunchi. Totul s-a întâmplat într-o partidă amicală din presezon. Detalii nu-mi mai amintesc. Nici nu mai vreau! A fost un moment groaznic, dar mi-am dat seama că viaţa merge înainte. Cu un an mai devreme am jucat pentru naţionala U20 a Spaniei la Cupa Mondială. Am fost coechipier cu Ismail Urzaiz. Dar aceste circumstanţe m-au ajutat, pe de altă parte, să devin antrenor de tânăr. Să îmi termin studiile de profesor de educaţie fizică , dar şi pe cele de antrenor, pentru a fi licenţiat de UEFA.

Ce vă aduce în România?

Vreau să învăţ continuu. Vreau să cunosc alte campionate şi jucători din Europa. Şi vreau să îi urmăresc pe viu, nu doar video. Călătorind şi observând. De aceea sunt acum în România. Mulţumită prietenului meu, Javi şi, mai presus de tot, lui Ovidiu Burcă. El ne-a fost gazdă şi ne-a oferit şansa să interacţionăm cu multe cluburi din România şi să vedem mai multe partide pe viu. Una dintre misiunile mele ca asistent al lui Caparros era aceea de a analiza în detaliu, nu doar echipa noastră, ci şi pe cele rivale. Asta vreau să fac şi acum, să analizez în detaliu fotbalişti de peste tot!

Luci Martin, la un pas de naţionala Spaniei în 2016

Pentru a vă face o imagine cât mai clară asupra realizărilor lui Luciano Martin, ca şi antrenor în Primera, trebuie să spunem că acesta l-a secondat pe Joaquin Caparros în peste 300 de partide! Iar pentru a vă face o idee mai completă asupra numelui lui Joquin Caparros, trebuie să spunem că acesta a fost foarte aproape să fie numit selecţioner al Spaniei după EURO 2016. Ceea ce ar fi însemnat că şi Luci Martin ar fi făcut parte din staff-ul ţării care a dominat fotbalul mondial cu autoritate între 2008 şi 2012. Până la urmă însă, oficialii de la federaţie l-au ales pe Julen Lopetegui, fost antrenor la Real Madrid B şi Porto.

luciano-martin

img-20160907-wa0004