Istoria nu minte: Baratky, cel mai bun!

Recent, Gazeta Sporturilor a dat de urmele locului unde Giussy Baratky este înmormântat într-un anonimat incredibil. În cimitirul Colentina, fără ca numele lui să mai apară măcar pe mormânt. S-au scurs ireal de multe decenii de la dispariţia celui mai mare fotbalist român din toate timpurile. Peste 54 de ani deja. Brrrr, ce mult a trecut… Şi nici măcar nu am avut ocazia, nu că să-l vedem jucând, ci măcar să stăm la o vorbă cu el. Mă rog, cel puţin 90 la sută dintre cei care citesc acest material.

Dar putem fi aproape siguri că Giussy Baratky este, într-adevăr, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Nu Dobrin, nu Balaci, nu Hagi. Nu, Giussy Baratky. Mărturiile lui Ion Costea, Angelo Niculescu sau Viorel Kraus sunt cea mai bună dovadă. Sunt şi trei surse, nu? Aşa că cine suntem noi să ne îndoim de spusele lor?! Cu atât mai mult cu cât primii doi, Dumnezeu să-i odihnească!, au jucat în aceeaşi epocă cu el. Primul i-a fost coechipier, al doilea adversar. Angelo Niculescu a fost apoi antrenorul echipei naţionale la CM 1970.

Ştiţi voi, acea echipă care a bătut Cehoslovacia şi s-a comportat incredibil de bine în faţa Angliei şi Braziliei. Ion Costea a fost apoi un antrenor excelent de copii şi juniori la Rapid, descoperind nume uriaşe precum Nae Manea sau Sandu Neagu. Nu au fost doi oarecare. Dimpotrivă! Totuşi, au zis că Dobrin sau Hagi nu se compara ca joc cu Giussy Baratky. Apoi, echipa 1923.ro a discutat personal cu Viorel Kraus. Fostul mare atacant al Rapidului din anii ’60 l-a avut doar antrenor pe legendara “Minune Blondă”, însă dezvăluirea legată de felul în care el bătea loviturile libere rămâne memorabilă.

baratki

Cum? Doar nu aţi uitat când am scris despre pariurile lui legate de cine reuşeşte să scoată capacul sticlei de bere, aşezată pe bară, lovindu-l cu mingea şutată de pe linia de 16 metri! O dovadă mai mare de talent fotbalistic, combinat cu spirit giuleştean nu există. Iar Giussy Baratky trebuie să fie pretutindeni în memoria noastră. Să îl pomenim şi să ne mândrim că am avut un asemenea jucător. Care a coordonat, timp de zece ani, Rapidul spre şase Cupe ale României la rând (încă e record naţional!), o finală a Cupei Europei Centrale, dar şi spre un titlu, în 1942, pe care nimeni nu vrea să ni-l recunoască.

În finalele de Cupă a României, Baratky a dat 10 goluri! Şi trebuie să punem la socoteală că în cele din 1938 şi 1942 nici măcar nu a jucat! Giussy, noi nu te-am uitat! Credem cu tărie că eşti cel mai bun fotbalist pe care România l-a avut, chiar dacă nu te-am văzut jucând. Martorii din acele vremuri n-ar avea de ce să mintă! Mai ales că în acei ani chiar se juca fotbal. Poate mai lent, poate mai rudimentar în bună parte. Însă suntem convinşi că fotbaliştii erau mai bărbaţi şi îşi vedeau mai mult de joc şi mai puţin de simulări sau tendinţe de epatare. Ah, şi atunci nici nu erau “bombonelele” la putere…

baratky-gyula

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

indicates required

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required

1 COMENTARIU