Cât ne-a costat o excursie de 7 zile prin România
Vestea canonizării Părintelui Arsenie Boca, alături de alți mari sfinți români, am primit-o cu foarte mare bucurie, cu doar o zi înainte de a pleca într-un itinerariu ce avea să includă și o vizită la Mănăstirea Prislop.
În cele ce urmează am să vă spun ce am vizitat, cum ne-am simțit și cât ne-a costat, în speranța că o să vă fie de folos dacă aveți idei asemănătoare și vă doriți o vacanță puțin diferită de turismul clasic.
Să începem așadar această călătorie cu cel mai important pas care stă la baza oricărei excursii: DECIZIA.
Ne doream de mult să facem acest traseu, dar neîncrederea că ne putem descurca singuri, eu în postura de co-pilot și Geta ca șofer, ne-a tot făcut să amânăm, în speranța că ne vom găsi parteneri de drum cu mai multă experiență la volan, dar care să nu trăiască sub zodia lui „o să”, „ce frumos ar fi” și alte afirmații care duc oriunde, numai pe drumul unei excursii fabuloase nu.
Cum nu i-am găsit și cum drumurile făcute prin Bulgaria ne-au făcut să ne dăm seama că Bau-Bau nu există nici în cazul de față, am luat DECIZIA ca în perioada 14-20 iulie să plecăm pe traseul BUCUREȘTI – SIBIU – ALBA IULIA – PRISLOP – HUNEDOARA – DEVA – ORADEA – TIMIȘOARA – ORȘOVA.
Așa că… la drum!
Cu o seară înainte am facut bagajul cu tot ce trebuie, inclusiv sandvichurile cu ciabatta, mozarella proaspătă, prosciutto crudo și roșii, iar dis-de-dimineață am plecat spre Sibiu, via Pârâul Rece, unde am ajuns în circa 5 ore.
Ziua 1 – BUCUREȘTI – SIBIU
Primul lucru pe care l-am făcut după ce ne-am cazat la Hotelul Mercure Arsenal, a fost să vizităm Muzeul Astra, care, din punctul nostru de vedere, concurează cu Muzeul Satului din București, dar nu putem spune că îl intrece ca frumusețe.
Apoi, am plecat în oraș, am mâncat la Super Mama, foarte ieftin și foarte bun, am dat o tură prin oraș, atât cât s-a putut având în vedere vremea caniculară.
Ne-am făcut provizii de apă și ne-am întors la hotel, unde, după o scurtă bălăceală la piscină, am urmărit finala Euro câștigată de Spania. Nu știu voi cu cine ați ținut, dar noi am fi preferat să se bucure alții.
A doua zi, după un mic dejun regulamentar, ne-am luat la revedere de la Sibiu și am plecat mai departe.
Ziua 2 – SIBIU – ALBA IULIA – PRISLOP – HUNEDOARA – DEVA
Deși pare ziua cu cea mai mare activitate, nu am resimțit-o ca atare. Poate (de fapt sigur), datorită vizitei de la Prislop.
În Alba Iulia am ajuns pe la ora 11 și, după ce am vizitat Catedrala Ortodoxă construită special pentru încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, dar și pe cea Romano-Catolică de vis-a-vis, pe care am considerat-o o dovadă vie că, deși avem confesiuni sau chiar și religii diferite, putem să trăim în pace unii cu ceilalți, fără să ne certăm pe cine îi spune mai bine și mai corect „Te iubesc” Lui Dumnezeu.
Am fost puțin dezamăgiți că, fiind luni, muzeele erau închise, dar ne-am mulțumit cu ceva cadre spectaculoase din interiorul cetății.
Am plecat de la Alba Iulia spre Prislop, unde am ajuns într-o oră.
Am fost pentru a treia oară la mormântul Parintelui Arsenie, dar prima oară dupa ce mi-a arătat cu adevărat, definitiv și irevocabil, CINE E, iar faptul că a fost canonizat cu foarte puțin înainte de vizita noastră acolo, nu consider că e deloc ceva întâmplător.
Să ne intoarcem puțin în timp, într-o seară răcoroasă în parcul IOR, acolo unde, pe marginea lacului, pe o bancă, l-am rugat pe Părintele Arsenie Boca să-mi dea, dacă vrea, un semn.
Imediat ce mi-am terminat cererea, toate luminile felinarelor din parc s-au aprins, iar lumina pe care am vazut-o și am simțit-o în acel moment nu se va stinge niciodată.
De aceea, la mormântul Părintelui am stat doar cât să-i spun „Multumesc” și am plecat apoi spre peștera Sf. Ioan de la Prislop.
Acolo, am întâlnit un om care lucra la pază. Care mi-a spus că e tatăl a 13 copii și căruia i-am promis că-i fac public contul de facebook pentru ca oamenii care doresc să-l ajute financiar cu creșterea lor să poată lua legătura direct cu el.
Aș fi tentat să spun că „întâmplător”, la ieșire am descoperit că mergea în Hunedoara și cum noi mergeam în aceeași direcție, am avut ocazia să-i aflăm mai pe larg povestea. Dar nimic nu e ÎNTÂMPLĂTOR!
Are 11 copii înfiați, unul al lui și încă unul pe drum.
Nu i-a luat de la casa de copii, ci a luat de nevastă o văduvă cu 11 copii.
Îl puteți găsi AICI. Nu pierdeți nimic dacă îl cunoașteți, vă asigur!
După Prislop am vizitat Castelul Corvinilor și am fi vrut să ne cazăm la Hotelul Wrek, dar n-am găsit disponibile camere cu vedere la castel, așa că am lăsat-o pe altădată și am plecat spre Deva.
În Deva ne-am cazat la Hotelul Wien unde ne-a plăcut foarte mult. Un hotel cochet, elegant, cu aer retro foarte chic, dar în același timp modern, cu personal deosebit de cald, primitor și prietenos.
Ziua 3 – Deva – Oradea
După micul dejun am plecat spre Oradea, nu înainte de a vizita Cetatea Deva, acolo unde am urcat cu un funicular. Fiind vacanță, au fost foarte multe excursii și am așteptat ceva până să urcăm, dar a meritat așteptarea.
Înainte de a ne urca în mașină ca să pornim spre Oradea, am luat câteva cadre cu Stadionul aflat la poalele cetății. Am zis că, deși CSM Deva s-a retras din L3, nu se știe când o sa am nevoie de ele.
Din Deva la Oradea am făcut trei ore, iar pe drum am făcut o mică oprire. Trebuia să captăm această dovadă că în viață atragi ceea ce ești!
Am ajuns în Oradea pe la 16:30, iar aici nu ne-am cazat la Hotel. Am avut pile, așa că ne-am scos.
(Margo, știu că citești tot articolul, așa că te salutăm și pe această cale, atât pe tine cât și pe Tavi și vă mulțumim că ne-ați abătut de la drum. Timișoara mai poate să aștepte, iar ziua „în plus” petrecută la Oradea a fost minunată).
Aici ne-am întâlnit cu prieteni vechi și noi.
Am revăzut locuri minunate.
Am fost la băi.
Și, așa cum v-ați dat deja seama, ne-am abătut puțin de la traseul inițial, am tăiat Timișoara de pe listă și am mai rămas o zi în Oradea. Așadar:
Ziua 4 – Oradea
Ziua 5 – Oradea
Ziua 6 – Oradea – Orșova
Această porțiune ni s-a părut cea mai obositoare. Fiind zonă de graniță, sunt foarte multe vehicule cu gabarit mare (tiruri, autocare) ce necesită o concentrare mult mai mare ca de obicei.
Cu toate acestea, ne-am descurcat de minune și, după două popasuri, unul la Arad…
… și unul la Caransebeș:
… iată-ne ajunși într-un loc de vis, Orșova, acolo unde, pe malul Dunării, ne aștepta, desenată pe cer, minunata noastră țară.
La hotelul Arka, acolo unde ne-am cazat, cred că reiese foarte clar din pozele de mai jos cum ne-am simțit.
Ziua 7 – Orșova – București
Nu puteam să plecăm din Orșova fără o excursie pe Dunăre.
Ne-am îmbarcat așadar pe șalupa oamenilor recomandați de doamna recepționeră de la hotel, la ora 10:30, iar apoi, timp de trei ore care au trecut foarte repede, am vizitat Porțile de Fier, cu un mic popas deasupra insulei Ada Kaleh ale carei rămășițe se puteau vedea pe sonarul șalupei.
Am mers apoi la Tabula Traiana, la chipul lui Decebal realizat cu investiția lui Iosif Constantin Drăgan și care, ne mai plasează cu un obiectiv pe locul 1 în Europa și pe locul doi în lume după ceva din SUA.
Dacă despre Palatul Parlamentului din București știm deja toți că e prima clădire din Europa ca mărime și a doua din lume după Pentagonul americanilor, nu la fel de multă lume știe că bustul lui Decebal de la Orșova este primul din Europa ca mărime și al doilea din lume după cei trei președinți americani sculptați pe muntele Rushmore.
Am plecat spre casă în jurul orei 14, după un mic popas pentru prânz la Drobeta Turnu-Severin, iar la ora 20:30 am ajuns, punând punct și virgulă unei excursii din care ne-am ales cu amintiri frumoase, dar, mai ales, cu încredere și motivație să repetăm experiența, pentru că avem lucruri minunate de vizitat, atât în țară, cat și pe-afară. Și de-abia așteaptăm să le împărtășim cu voi.
Cât ne-a costat toată distracția
Cazare: 1300 lei
Benzina: 540 lei (avem o mașină care are un consum mic)
Restul: 2160 lei (mâncare, apă, intrări la obiective, suveniruri, excursia pe Dunare etc.)
Total 4000 lei.
Mulțumim că ați citit acest articol, iar dacă v-a plăcut, dați-l mai departe să ajungă și la prietenii voștri.
Vă pupăm!
Dragoș și Geta.