Gândurile lui Leasă

Completari la afirmatiile avocatului Rapidului din sesiunea de Q&A

Intrucat in sesiunea de intrebari si raspunsuri la care a participat avocatul Rapidului, Mihail Marian, acesta face referire si la mine, sunt nevoit sa vin cu o completare pentru ca situatia sa fie clara pentru toata lumea.

Am sa incep prin a va spune ca am permisul de conducere luat in 2003. Au trecut aproape 20 de ani de atunci, timp in care nu am primit nicio amenda, niciun punct de penalizare si nu am fost nici macar oprit in trafic de politistii de la rutiera.

Ai fi tentat sa crezi ca sunt un sofer impecabil, nu-i asa?! Ei bine, te inseli. Motivul pentru care nu s-a intamplat nimic din cele enumerate mai sus este ca nu am condus niciodata. Nu am avut, nu am si nici nu o sa am masina. De ce? Pentru ca imi lipseste o calitate fara de care nu poti fi sofer: nu sunt sigur pe mine la volan.

Aceasta calitate nu imi lipseste insa, sub nicio forma, atunci cand vine vorba de alte activitati pe care le intreprind, iar una din acele activitati o constituie comercializarea de produse imprimate cu opere derivate din opere originale ale caror drepturi de autor imi apartin.

In concret, ca sa va dau un exemplu graitor, acest tricou este imprimat cu un vers din piesa Poarta Fularul, piesa ale caror drepturi de autor imi apartin in totalitate, atat ca si compozitie muzicala, dar si ca lirica si interpretare.

Tricou Urla de fericire (Visiniu)

Din punct de vedere legal, legea dreptului de autor nu lasa loc de interpretari:

Art. 8. din Legea nr.8/1996

Fără a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, şi anume:

a) traducerile, adaptările, adnotările, lucrările documentare, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere literare, artistice sau ştiinţifice care reprezintă o muncă intelectuală de creaţie.

Este cat se poate de clar ca nu am cum sa prejudiciez drepturile autorilor operei originale din moment ce eu insumi sunt autorul acelei opere, nu?

Dar sa mergem mai departe, daca legea dreptului de autor nu este suficienta, si sa ne oprim putin la Declaratia Universala a Drepturilor Omului, unde gasim urmatoarele:

Articolul 27

1. Orice persoană are dreptul de a lua parte în mod liber la viaţa culturală a colectivităţii, de a se bucura de arte şi de a participa la progresul ştiinţific şi la binefacerile lui.

2. Fiecare om are dreptul la ocrotirea intereselor morale şi materiale care decurg din orice lucrare ştiinţifică, literară sau artistică al cărei autor este.

De asemenea, Legea 84/1998 nu imi este straina deloc. Sunt perfect constient de protectia pe care o are marca FC Rapid 1923 si nu mi-as permite niciodata sa folosesc ceva ce nu imi apartine fara acordul titularului dreptului de proprietate aferent marcii. Am avut grija in permanenta ca produsele pe care le comercializez sa nu prezinte nici cea mai mica urma de confuzie in randul suporterilor cu privire la asocierea dintre ele si o marca ce nu imi apartine.

De aceea, atunci cand o sa vedeti la mine produse cu insemne identice sau similare marcilor pe care Fotbal Club Rapid 1923 sau, dupa caz, Clubul Sportiv Rapid le detine, sa fiti siguri ca am obtinut in prealabil acordul lor.

Toate acestea, denota din partea mea o singura intentie: ACEEA DE A RESPECTA LEGEA!

In concluzie, asa cum am spus la inceput, sunt foarte sigur pe mine in activitatile pe care le intreprind. Insa, acest lucru nu exclude faptul ca as putea sa gresesc, iar clubul Rapid trebuie sa stie ca in niciun caz nu-i sunt potrivnic. Din contra, cred ca am demonstrat de-a lungul anilor, cu varf si indesat, cat de mult iubesc aceasta echipa, iar faptul ca numele meu este consemnat in cartea „Rapidismul, istoria unui fenomen sportiv” spune multe despre contributia mea la viata Rapidului.

De aceea, le stau la dispozitie de fiecare data cand considera ca pot fi de folos.

Sa ne-auzim cu bine!

Dragos Leasa

1923.ro

PS: Va astept in SHOP! Am scos produse noi!

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.