Forul Roman, dovada a maretiei Romei Antice
Forul roman era locul unde se desfășurau viața religioasă și publică în Roma antică. Forul este, alături de Colosseum, cel mai mare semn al splendoarei Imperiului Roman care poate fi văzut astăzi.
După căderea Imperiului, forul Roman a fost uitat și, încetul cu încetul, a fost îngropat sub pământ. Deși în secolul al XVI-lea se cunoștea deja existența și localizarea forului, abia în secolul al XX-lea au fost efectuate săpături.
Interesant este faptul că locul unde a fost construit forul a fost inițial o zonă mlăștinoasă. În secolul al VI-lea î.Hr. zona a fost drenată prin intermediul Cloaca Maxima, unul dintre primele sisteme de canalizare din lume.
Puncte de interes
Pe lângă numărul mare de temple care se află în forum (Saturn, Venus, Romulus, Vesta, etc.), merită o atenție deosebită următoarele puncte de interes:
Via Sacra: Aceasta era strada principală din Roma antică, care făcea legătura între Piazza del Campidoglio și Colosseum.
Arcul lui Titus: Acesta este un arc de triumf care comemorează victoria Romei asupra Ierusalimului. A fost construit după moartea împăratului Titus.
Arcul lui Septimius Severus: Un arc ridicat în anul 203 d.Hr. pentru a comemora cea de-a treia aniversare a lui Septimius Severus ca împărat.
Templul lui Antoninus și Faustina: Construit în secolul al II-lea, Templul lui Antoninus și Faustina se distinge ca fiind cel mai bine conservat templu din forul Roman.
Bazilica lui Maxentius și Constantin: Deși în prezent este în mare parte distrusă, dimensiunile sale sugerează că aceasta a fost una dintre cele mai importante clădiri din forul Roman.
Curia: În această clădire se întâlnea Senatul pentru a lua decizii administrative și despre guvernul roman.
Columna lui Phocas: Ridicată în anul 608 d.Hr. în onoarea împăratului Bizanțului, această coloană, care are o înălțime de peste 13 metri, este una dintre puținele care au rămas în picioare de când a fost construită.
Un obiectiv de neratat
Să vizitezi Roma fără să te plimbi prin Forum este ca și cum ai merge la Paris fără să vezi Turnul Eiffel. În timp ce parcurgeți Via Sacra, închideți ochii și imaginați-vă cum era acum mai bine de 20 de secole, când Iulius Caesar a pășit pe acolo.
Cel mai bun mod de a sări peste coadă și de a cunoaște forul în detaliu, este să faceți un tur ghidat. Veti vizita trei dintre principalele monumente din oraș, Colosseumul, forul Roman și Colina Palatină, sărind peste coadă și totul cu un ghid expert.
Dacă preferați să îl descoperiți pe cont propriu, vă recomandăm să vă îndreptați la prima oră a dimineții, deoarece acesta este momentul în care oamenii se îndreaptă pentru a vizita Vaticanul. De asemenea, puteți sări peste cozi cu cardul de reducere Rome Pass.