Rapid

ANALIZĂ | FC Rapid 1923 la final de 2020. Cine ar trebui să râmănă, cine să plece

Așa cum e normal, în astfel de momente de pauză se face un bilanț. FC Rapid 1923 va termina pe loc superior de play-off anul 2020, cu șase meciuri înainte ca sezonul regular să se încheie. Deloc rău! Acum nu analizăm rezultatele, ci evoluțiile oamenilor din lot, pentru că unii sunt de-a dreptul în plus. Când nu reușești să te impui în liga a 2-a din România, este clar că nu ai ce căuta la o formație care țintește promovarea. Iar această schimbare trebuie să vină în această pauză, în vederea play-off-ului. Fiindcă, mai mult ca sigur, FC Rapid 1923, va ajunge acolo. Nu are cum să nu. Mai departe, rămâne de văzut.

Poarta

Așa cum 1923.ro a susținut mereu, Andrei Drăghia este de neînlocuit. Adică nu poți face această mutare decât dacă aduci un portar de o calitate superioară. Da, Drăghia nu este un portar fabulos, însă nu prea mai are România așa ceva. Cu atât mai puțin campionatul intern. A jucat în 13 meciuri din 14, iar în cel în care nu a făcut-o, giuleștenii au luat cinci goluri de la Craiova. Tătaru e bun de liga a 3-a, la fel ca și Ciuculescu. În rest, Devenish, nu e bun de joc, așa că aici lucrurile sunt clare. Drăghia are două promovări la activ, o poate obține și pe a treia. Chiar dacă a avut și meciuri de nesiguranță, e de nivelul Ligii 1.

Părțile laterale ale defensivei

Ionuț Voicu, la 36 ani, pare depășit adesea. Cu toate acestea, experiența sa și mai ales greutatea din vestiar îl mențin un om cheie. E greu de crezut că poate fi o opțiune pentru Liga 1, dar este omul care poate duce echipa până acolo și, în mod normal, trebuie să primească o prelungire de un an pentru a se bucura, măcar episodic, de o muncă de patru ani. Pe cealaltă parte, Lucian Goge pare potrivit de minune pentru post, pentru siguranță, încredere – chiar dacă nu e de la Poliția Română :). Din postura de fundaș stânga, Goge a dat mereu impresia că poate mai mult pe faza ofensivă. Când a fost însă urcat, jocul său a fost la nivel ligilor județene.

De aceea, Lucian Goge trebuie să rămână fundaș stânga, justificând astfel noua poziție pe care a fost reprofilat de Pancu înainte să fie pus pe liber acum un an și jumătate. Dublurile celor doi, Mircea Leasă și Enrichi Finica au demonstrat că sunt doi tineri de mare viitor. Mai ales al doilea! Fiindcă Leasă nu a jucat decât într-o partidă… Cert este că cei patru sunt perfecți pentru a dubla cele două posturi în aceste momente. Fundași laterali peste ei, acum, la nivelul ligii a doua, nu prea sunt motive să fie aduși. La Liga 1 va fi altceva.

Centru defensivei

Încet, dar sigur, Dandea s-a impus ca pilon central acolo. De departe cel mai bun fundaș din fața lui Drăghia, acesta pare a fi un real câștig inclusiv pentru Liga 1. Cu toate că acesta a intrat mai greu în joc. Bogdan Manole, ca și sezonul trecut, a demonstrat că poate fi o variantă viabilă acolo. Nu dă însă senzația că este o soluție și pentru Liga 1. Totuși, alături de Dandea ar putea crește. În rest, Crișan și Nastos au rămas cam repetenți. Chiar dacă primul a marcat două goluri importante, evoluțiile ambilor au fost unele modeste spre slabe. Primul a jucat mai mult, a prins un pic de coajă, dar nu e de Liga 1.

Având în vedere că la echipa a doua sunt doi tineri de mare perspectivă, Catrici – care s-a achitat perfect de sarcini la Bacău – și Ignat, încă nedebutant, nu ar avea de ce FC Rapid 1923 să-i mai țină. Mai ales că primul, adică Crișan, mai are o problemă, este împrumutat, iar al doilea are, în mod clar, un salariu cu mult peste medie. Crișan și Nastos ar trebui, în mod normal să fie cedați la alte echipe în această pauză de iarnă și adus un fundaș central care să fie peste ei. Cine? Vom discuta în alt material despre veniri. Acum explicăm cine și de ce ar trebui să plece.

Mijlocașii la închidere

Raul Costin și Rareș Lazăr sunt, indiscutabil, variantele ideale. Indiferent de ordinea pe care o folosim. Cu toate că primul a început slab sezonul, cu mult sub experiența și CV-ul pe care le are, treptat el și-a intrat în ritm și a dovedit că este o variantă bună. În timp ce Lazăr are calitățile necesare care, momentan, îl recomandă ca titular. Nu există motiv pentru care FC Rapid 1923 să aducă alt om pe această poziție, o dată ce tragem linie. Probabil că nici nu se va întâmpla acest lucru.

Mijlocaș dreapta și mijlocaș stânga

Aici, în formula prezentă, 4-3-3, nu facem diferență între cei doi care joacă aici pe o parte, că 4-3-3 înseamnă de fapt, 4-1-4-1 la FC Rapid 1923, numai că e scris altfel. Așadar, îi punem la grămadă, mai ales că fiecare dintre ei poate evolua pe orice poziție laterală. Amir Jorza, în ordine „cronologică”, a demonstrat în ultimele meciuri că se poate conta pe el, evoluțiile sale fiind din ce în ce mai bune. În același timp, Antonio Sefer, deși un fotbalist cu ceva talent, ar trebui trecut mai des pe bancă. Pe modelul lui Drăghiceanu. Cel care, odată ce a fost trecut pe bancă a arătat o poftă mult mai mare de fotbal odată intrat.

Sefer are avantajul regulei Under, dar Pănoiu și Ilie au demonstrat, de asemenea, că pot juca împreună. Ori se poate ca lângă Dandea să intre Catrici, iar Sefer să mai stea și la odihnă pentru a da randament mai bun. Cătălin Hlistei este marea dezamăgire. Cu toate că e golgheterul echipei, singura sa calitate este că e precis de la 11 metri. În rest, realizări ofensive mult sub ceea ce ar trebui. Sigur, el are însă un rol și joacă la nivelul la care poate. Pentru liga a doua este bun, pentru o posibilă promovare, rămâne de văzut. În ceea ce-i privește pe Alin Fică și Daniel Benzar, primul fiind împrumutat, randamentul lor general a fost atât de modest încât nu doar că nu merită detaliat, dar nici ei nu ar trebui să rămână la echipă.

Mijlocaș central

La acest capitol, evident, FC Rapid 1923 este la nivel… 0. Acolo, teoretic, doar Sefer sau Drăghiceanu ar putea juca. Însă la cum evoluează ei, un meci bun, cinci slabe, nu pot fi oamenii de care echipa are nevoie. Deocamdată, vișiniii chiar nu au vreun om capabil să acopere această poziție. De aceea și abordează acest real 4-1-4-1. Rămâne de văzut dacă se mișcă în această pauză competițională.

Atacant

La acest capitol, o spunem categoric, nici unul dintre cei prezenți în lot nu ar trebui păstrați.

  • Alex Dulca
  • Cătălin Țîră
  • Alex Pop
  • Adian Bălan

I-am punctat clar, în ordinea sosirii la echipă, fiindcă nici unul nu poate fi pus pe loc de „trecere”. Dulca are deja două sezoane și zero realizări. Ca și Țîră, cum am mai scris, doar numele e de ei. Doar că dacă te cheamă așa, nu înseamnă că trebuie să fii la nivelul lui Cristi Dulca sau Fane Țîră. Din păcate. Judecând după evoluții, nici unul dintre cei patru nu ar trebui păstrat. Dacă Nechifor Georgescu ar juca atacant, rezultatele ar fi, în cel mai rău caz aceleași. Numai că Nichi are 18 ani și, cel puțin, poate crește! O să ziceți că am uitat de Adi Bălan.

Nu chiar. Adus cu surle și trâmbițe, el nu are un CV cu nimic mai presus decât al lui Țîră. Ceva mai multă determinare uneori, dar zero rezultate. Un gol din 11 metri, la liga a doua, este egal cu 0 pentru un atacant. Mai ales când a venit într-un moment, la 3-2 cu Concordia Chiajna, când chiar n-avea cine știe ce importanță. Probabil, dacă este în toane bune conducerea, ar trebui să aleagă între Țîră și Bălan. Primul are avantajul vârstei, dar dezavantajul atitudinii. La valoare și potențial diferențele sunt subțiri.

Concluzii

Pentru a rezuma, dintre oamenii care au jucat constant este clar care sunt numele la care conducerea trebuie să se gândească serios dacă mai pot aduce vreun plus în retur. Mai ales că în niciun caz ei nu au cum să evolueze în prima ligă având în vedere prestațiile actuale. Iar acest lucru este un amănunt extrem de important, dacă ne gândim că trebuie pregătită încă de la începutul anului o echipă cât de cât pentru Liga 1. Sigur, atunci clar ar trebui întăriri. Însă important este să se cearnă ce nu e util până în acele momente.

Cine ar trebui să se afle pe lista celor care ar trebui să părăsească echipa:

  • Radu Crișan, Anestis Nastos, Alin Fică, Daniel Benzar, Alex Dulca, Cătălin Țîră / Adi Bălan și Alex Pop

Probabil că nu toți vor fi transferați și sperăm ca cei care rămân să ne dea o palmă în 2021, ca să arate de ce conducerea a mizat pe ei. Noi nu credem că va fi cazul, dar sperăm!

Cum ar putea arăta FC Rapid 1923 fără transferuri!

Pentru că nivelul la liga a 2-a e atât de jos, FC Rapid 1923 poate intra în play-off și chiar promova și dacă i-ar lăsa pe cei opt să plece, l-ar trece pe Sefer pe bară și nu ar transfera pe nimeni. Sigur, e o variantă fantasmagorică, mai ales că avem acum aceste cazuri de COVID-19, care pot destabiliza oricând un lot, numai că arătăm cum ar putea arăta echipa în actuala formulă pentru a justifica de ce cei opt nu au motive să fie păstrați.

Drăghia – Voicu (Leasă), Dandea (Ignat), Manole (Catrici), Goge (Finica) – Jorza (Mocioacă), Lazăr (Costin), Pănoiu (Ilie) – Ghineț (Sefer), Drăghiceanu (Georgescu), Hlistei (Drăghiceanu)

Ținem să menționăm că ordinea nu este aceasta, ci doar acestea ar trebui să fie cei 20 de fotbaliști care ar trebui să aibă prima șansă. Sigur, 13 dintre cei 20 sunt fotbaliști sub 22 de ani, așa că este imposibil ca echipa să rămână așa. Să promovezi așa ar fi cu adevărat un miracol. Numai că ceilalți opt nu au adus absolut nimic în plus. Rămâne să prezentăm în zilele următoare un material realist, cu jucători care ar trebui să vină la FC Rapid 1923. Rămâneți pe 1923.ro pentru a afla detaliile!

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.