OPINIE | Când nu mai poți de bine și te plictisești iese… rasism

Marseille fara rasism

Scandal de rasism, fără precedent, cu români în prim plan… Ce ironie! În Champions League, pe 8 decembrie 2020, s-a consumat un moment istoric. Istanbul BB a ieșit de pe teren în minutul 20 după ce un oficial român de la meci l-ar fi numit „negrul ăla” pe unul dintre oamenii din componența echipe turce. Încă nu se știe dacă chiar Colțescu a folosit apelativul sau, de fapt, Șovre. Nici măcar nu e clar dacă el i s-a adresat lui Webo, secundul lui Istanbul BB, sau lui Ba, atacantul vedetă al echipei turce. Cert este că s-a făcut un tam-tam care nu trebuia să aibă loc tocmai din respect pentru tot ce înseamnă situație mondială.

Isterie pornită de cei care nici nu știu ce e ăla rasism

Că este rasismul condamnabil? Fără discuții! Însă dacă-i întrebi pe toți cei implicați acolo ce e ăla rasism, pornind de la protagoniștii de mai sus și până la Neymar sau alții ca el de s-au grăbit să distribuie apoi pe rețelele de socializare o remarcă mai rasistă decât orice, adică „black lifes matter”, nu știe unul să spună! Da, „negrul ăla”, nu e o exprimare politicoasă, mai ales pentru lumea în care trăim. Însă să mergem până într-acolo încât să spunem că este una rasistă, e dovada clară că planeta asta s-a dus naibii. Păi hai să o luăm logic, dacă unul dintre noi ar merge într-un oraș sau cartier din SUA dominat de populație afro-americană, că cică așa e corect, cum crezi că ar fi strigat? „Băiatu’!”, „Domn caucazian!”, „Europeanule!”? Eu zic că mai degrabă: „Albule!” „Față palidă!”

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

De ce „black guy” e rasist și „black lives” nu?

Să luăm alt exemplu. Dacă un român ar juca în campionatul Namibiei, o țară dezvoltată din Africa, credeți că i-ar fi rușine, cuiva, să-i spună: „ăla alb”? Băi, eu chiar nu cred… Chiar dacă adresarea ar veni în germană, limba lor oficială. Sună bine? Să îți zică cineva alb, e fix la fel ca și cum ți-ar zice negru. Pentru că dacă eu sunt alb, sunt alb, iar dacă altul e negru, este negru. O chestie doar de culoare, lipsită, poate, de politețe, dar în niciun caz care poate fi catalogată, luată așa, singular, rasist. Acum revin la afirmația de mai sus, cu „black lives matters”. Sigur, nu ai voie să spui „black guy”, dar ai voie să spui „black lives”. De ce? Adică nu e cumva o sinonimie? Una rasistă! Acest curent artificial chiar este unul rasist.

Nu contează că s-a pornit de la un infractor. Contează că era… afro-american

Păi totul a pornit de la un infractor, lumea uită asta. Corect, poate intervenția poliției americane în cazul său, rezultând, până la urmă, prin uciderea sa, a fost exagerată. Însă nici pe departe precum este acest curent fandosit. Care, de fapt, transmite că viețile afro-americanilor sunt mai importante decât orice. Nu, un infractor este tot infractor indiferent de culoare. La fel cum orice viață ar trebui să conteze, indiferent de culoare. De aia e rasistă afirmația! Și mult mai gravă decât remarca limitată, neaoșă, a arbitrului român – că a fost Șovre sau Colțescu. Pentru că e interesant de aflat și ce a spus cel în cauză care a fost eliminat. Indiferent că discutăm de Webo sau Ba.

Orașul în care nu există rasism refuză să ia parte la acest curent rasist

Adică dacă acesta ar fi înjurat, nu e cu nimic mai prejos decât acest presupus atac rasist. Pentru a defini exact și absolut de ce acest curent este exagerat și extrem de rasist, revenim la meciul Olympique Marseille – Manchester City din octombrie, jucat în Champions League. Atunci era la modă cu îngenunchiatul. Pentru… „black lives matters”. Ei bine, pe Velodrome, singurii care au făcut asta au fost oaspeții. Băieții de la OM au rămas drepți, respectând decizia adversarilor. Ce înseamnă asta…? Păi hai să ne gândim în care dintre cele două orașe există mai mult rasism. Dar de ăla adevărat, cu discriminări grosolane, nu cu „ăla negru„. Ei bine, cine cunoaște și fotbal și geografie poate afirma liniștit că dacă există un oraș în Europa unde rasismul lipsește, acesta poate fi fără probleme Marseille.

La arbitru a fost problemă de vocabular limitat, nu de rasism

Un oraș cosmopolit, multiculutral, cu o istorie diversă și plină de savoare. Ei bine, cei de acolo, au refuzat această mascaradă. Fiindcă, da, este o mascaradă. Toate viețile contează, nu doar cele negre! Iar „negrul ăla” nu este nimic rasist! La fel cum nu este nici „albul ăla” sau „românul ăla”. Bine, străinii care află că ești român, te consideră automat țigan, chiar dacă aici chiar nu au dreptate mereu. Nici măcar asta însă nu poate fi considerată chestie rasistă. Da, nu sunt remarci politicoase, dar parcă am devenit mai sensibili pe măsură ce au trecut anii. Și problema este că acest efect imaginat ascunde cauze mult mai profunde, care, până la urmă, vor veni de hac Planetei. OK, Colțescu / Șovrea sunt limitați, nu știau cum să folosească alt termen, dar să fie acuzați de rasism e prea mult. OK, probabil nu vor mai arbitra în Europa, nici nu au nevoie, dar suntem curioși dacă inițiatorii revoltei vor fi pedepsiți exemplar.

Oare cum combat acest rasism cei care ies de pe teren?

Nu de alta, dar când câștigi milioane de euro pe an fără a-i merita cu adevărat, te mai plictisești. Nici măcar să duci un meci până la capăt nu ești dispus. Din respect pentru suporteri, pentru telespectatori, pentru toți cei care, de fapt, țin fotbalul. Că spre deosebire de ce cred toți imbecilii, atunci când nu ai suporteri, fani, spectatori, telespectatori, nu ai nici acționari, nici sponsori, nici nimic. De ce? Păi e simplu, tată, dacă nu se uită nimeni la tine, la ce mă ajută pe mine să-mi expun pe tricou firma mea de radiouri sau de suc de zmeură? Eu dau bani și expun ceva pe care-l vede doar femeia de la curățenie când bagă echipamentele la spălat. Cum e logica asta? Sunt tare curios cum, domnii ăștia care urlă la adresa acestui rasism, combat ei, de fapt rasismul. Ieșind de pe teren și postând pe social media? Bun, ce să zic! Poate nici nu vor fi pedepsiți că au ieșit de pe teren. Adică cu 0-3, de căciulă, cum ar fi normal, din respect pentru plătitori.

La Berlin se dorea ca poliția să dovedească faptul că nu discriminează!

Altfel știți ce se va întâmpla? O să ajungem că fotbaliștii afro-americani să conteste un cartonaș roșu, indiferent pentru ce motiv, acuzând că au fost eliminați din cauza rasismului. La fel cum se discuta – sper că nu s-a implementat – ca polițiștii din Berlin, în cazul în care sunt acuzați de discriminare, să poată dovedi că nu e așa. Practic eu dacă mă duc în capitala Germaniei și ciordesc ceva, dar mă ia Poliția, o să urlu că sunt discriminat, că sunt român. Și la modul în care evoluează lucrurile, eu voi avea câștig de cauză, chiar dacă am furat. Fiind român, asta va prima și e mai important decât orice. Ar fi bine să ne trezim, totuși, până nu e prea târziu. Rasismul există, este regretabil, dar rasismul nu se tratează prin rasism și mai mare!

P.S.: mie îmi place la nebunie culoarea neagră, iar dacă eram negru și nu alb, mă îndoiesc că aș fi ales invers. Să fii negru nu e vreun dezavantaj, dimptorivă. Mai ales când ești sportiv!

Imagini de la Olympique Marseille – Manchester City

https://www.youtube.com/watch?v=BI2RDSEShVk

Mircea Dominte

1923.ro

Foto: dailymail.co.uk