BREAKING NEWS | FC Rapid 1923 și-a umplut angajații de datorii la...

BREAKING NEWS | FC Rapid 1923 și-a umplut angajații de datorii la ANAF!

FC Rapid 1923 Turris. Clasamentul
FC Rapid 1923 Turris. Clasamentul

Două personaje importante pentru FC Rapid 1923 în anii renașterii clubului de la Liga 4, fostul antrenor Constantin Schumacher și fostul fundaș central Alexandru Iacob se pregătesc să dea clubul în judecată. Motivul îl reprezintă „neplata la ANAF a taxelor prevăzute de contract”. FC Rapid 1923 se apără și spune că a plătit taxele, dar că fosta contabilă ar fi putut greși redactarea actelor.

În luna aprilie 2020, Constantin Schumacher – antrenorul care a promovat clubul FC Rapid 1923în Liga 3 – a constatat că are cardul blocat în urma unei popriri instituite de ANAF ca urmare a neplății sumei de 17.000 de lei, reprezentând taxele aferente convenției civile încheiate cu clubul. „Eram la cumpărături cu soția în oraș, am dat să plătesc cu cardul și mi s-a spus că e cardul blocat. Le-am zis: Nu are cum! Sunt bani pe card. Am mai băgat o dată cardul, tot blocat. Am plătit cash, apoi am verificat și era blocat pentru o anumită sumă”, a povestit antrenorul, în direct, la GSP Live.

De atunci au trecut 7 luni, iar situația nu s-a rezolvat. Schumacher spune că este pe punctul de a acționa în judecată clubul cu care a câștigat titlul din 2003 (ultimul din istoria Rapidului) din postura de căpitan:

Schumacher: „Am luat un avocat și dau clubul Rapid în judecată!”

„Nu s-a rezolvat nimic cu taxele. Am sunat la Finanțe și mi-au răspuns de ce e blocat. L-am sunat pe Ovidiu Burcă și mi-a zis: Tu trebuie să vorbești la Finanțe pentru lucrul ăsta! A fost o contabilă înainte, a venit alta. Vezi tu la ANAF, că suma este prea mare. I-am zis că nu mi se pare normal să vorbesc eu pentru că nu sunt eu cel care n-a plătit, ci ei. Mi-a zis că o să se intereseze și nu s-a rezolvat nimic nici până azi. Am sunat eu pe cineva de la Finanțe și mi-a explicat că suma nu e mare. E normal că au crescut dobânzile dacă nu au plătit.”

„Eu am luat un avocat, am înainte deja actele. Voi da clubul în judecată. Când am plecat de la Rapid, mai aveam contract doi ani și jumătate, dar nu am vrut să ne certăm. Am semnat rezilierea pe cale amiabilă pentru că iubesc clubul Rapid. Doar că nu știam că se va întâmpla asta după atâta timp, nu mă așteptam. Mi se pare penibil, lucrurile astea nu ar trebui să se întâmple la Rapid. Dar îți mai spun o chestie, mai sunt jucători în situația asta, dar care încă nu au ieșit în față. Jucători care au început proiectul ăsta și cărora nu li s-au plătit taxele. O să mai auziți de treaba asta!”

Alexandru Iacob: „Înseamnă că mi-au dat bani negri”

Fundașul central Alexandru Iacob a promovat cu Academia Rapid din Liga 4 până în Liga 2. În vară, a plecat la Mioveni, însă așteaptă și acum ca fostul său club să-i plătească taxele.

„Nu mi-au plătit 14.000 de lei la ANAF, sunt taxe din convenția civilă, dar și din contractele de muncă pe care le-am avut la Liga 3 și Liga 2, taxe pe care ei erau obligați să le plătească, potrivit contractului. Am vorbit cu Ovidiu Burcă și mi-a spus că a greșit fosta contabilă. Aștept o nouă notificare de la ANAF și îi dau în judecată. Asta e recunoștința pentru că am venit în acest proiect la Liga 4, când nu voia să vină niciun jucător.”

Mai am un litigiu cu ei pentru o parte din salarii și bonusuri, aproximativ 5.000 de euro. Am câștigat, dar ei spun că am de luat doar 1.500 de euro pentru că nu am predat echipamentul și că am luat prime care nu erau prevăzute în contract. Păi, dacă nu erau prevăzute și le-am luat înseamnă că am luat bani negri”, a declarat Iacob pentru GSP.

Ovidiu Burcă: „Poate contabila a greșit”

Gazeta l-a contactat pe Ovidiu Burcă, președintele FC Rapid 1923 între 2017 și 2020. El susține că FC Rapid 1923 a plătit taxele pentru convențiile civile încheiate în Liga 4, deși teoretic angajații erau obligați să o facă.

„Cu Iacob și Schumacher, eu am fost omul care a încercat să-i ajute. Noi am avut o contabilă în Liga 4, apoi am semnat cu o firmă de contabilitate. Undeva a fost o greșeală, ori la contabilă, ori la cei de la ANAF. E posibil să fi redactat contabila o sumă mai mare decât au încasat angajații. Le-am spus celor doi că noi am plătit, deși prin convenția civilă angajatul își plătește taxele. Ei trebuie doar să meargă personal la ANAF și să facă o declarație rectificativă. E un pic de muncă, nu stai acasă și aștepți să îți rezolve clubul tot”, susține Burcă, aflat acum în club pe postul de director tehnic al academiei.

Adrian Mitea, altă victimă a neplății taxelor de FC Rapid 1923

Un alt fost jucător care s-a trezit cu cardul blocat din cauza neplății taxelor este Adrian Mitea, plecat de la FC Rapid 1923 în 2019. El a reușit, însă, să-și rezolve problema: „Prin august, m-am trezit cu cardul blocat pentru 14.000 de lei datorie la ANAF. Am sunat la Fisc, cunoșteam pe cineva, și mi s-a spus să aduc o adeverință de la Rapid. Am dus-o la ANAF și s-a rezolvat”. Mitea nu își amintește să fi depus vreo declarație rectificativă, așa cum i-a sfătuit Burcă pe Schumacher și Iacob: „Eu sunt din Alexandria, au fost ai mei și au rezolvat. Dar nu cred că a fost vorba de declarație rectificativă”.

Potrivit lui Iacob, un alt fotbalist aflat în situația de a avea probleme cu Fiscul din cauza taxelor aferente veniturilor de la FC Rapid 1923 este Petre Goge, jucător încă sub contract cu clubul din Giulești. Goge nu a putut fi contactat pentru a comenta.

Finanțele vor verifica FC Rapid 1923

În plin conflict cu foștii angajați, clubul Rapid nu este scutit de emoții suplimentare. Potrivit unor surse autorizate din Ministerul de Finanțe, conturile clubului vor fi verificate în următoarele zile de Direcția de Inspecție Economică Financiară. După ce actualul primar al sectorului 1, Clotilde Armand, a solicitat public un audit, inspectorii vor verifica legalitatea finanțărilor făcute de fostul primar, Dan Tudorache (omul cheie al proiectului început în Liga 4), către clubul FC Rapid 1923.

Sursa: gsp.ro