SUCCES RAPID | Warren Buffett, oracolul din Omaha

Warren Buffett Bill Gates
Warren Buffett Bill Gates

O rubrică un pic neglijată recent își ia acum partea… dolarului, cu un gigant al planetei. Warren Buffett, dacă tot a făcut 90 de ani, trebuie adăugat la categoria de succes Rapid, mai ales la finalul lecturării biografiei sale, „The Snowball”. A trecut un deceniu de când a fost scrisă, însă nimic nu s-a schimbat. Warren a rămas același entuziasmat și pasionat de ceea ce face, continuând să muncească zeci de ore săptămânal. La aproape un secol de viață. Cel mai mare investitor, probabil, din istoria Omenirii, se păstrează de decenii întregi în topul celor mai bogați oameni de pe planetă. Interesat de afaceri de pe la 7 ani, a dus arta investițiilor la cel mai înalt nivel.

Warren Buffett, dietă cu… hamburgeri și Cherry Cola. Toată viața!

Principala lui grijă a fost să protejeze banii celor care îi ofereau spre managerieze, motiv pentru care în prezent, cei care au avut încredere în Warren Buffett la mijlocul secolului XX, să investească în fondul său, au devenit milionari sau chiar miliardari. În dolari. De fapt nu de acum, ci de acum câteva secole. Însă totul continuă să evolueze exponețial. Buffett, prin Berkshire Hathaway, a dus investițiile la alt nivel, iar pasiunea l-a determinat să rămână „verde” până la vârsta actuală. Și nu vă gândiți că în afară de această pasiune nebună, magnatul are obiceiuri extraordinare. Nu a fost atras vreodată de sport, iar în ceea ce privește alimentația, hamburgerii, hot-dog-ii, înghețata de căpșuni, alunele și băuturile carbogazoase, mai ales Cherry Cola, au fost aliați de nădejde.

Cel mai mare investitor la Bursă

Dincolo de faptul că se spune că Warren nu a fost văzut vreodată să bea apă, trebuie remarcat că atunci când ești pasionat, rezultatele vin. Nu doar cele financiare, ci și din punct de vedere al sănătății psihice și fizice. Înrăit investitor la Bursă – v-a explicat și Dragoș aici cum stau anumite lucruri, pentru Buffett acest succes rapid a venit nu doar pentru că a început să fie interesat de afaceri de la 7 ani, ci și fiindcă a citit mii de cărți, și încă o face, anume să lectureze cam cinci ore pe zi. În plus, secretele succesului său nu sunt chiar atât de complicate. În primul rând, asumarea riscurilor cât mai mici, apoi, ideea de a investi în ceea ce înțelegi. Cum se traduc aceste două aspecte?

CITEȘTE ȘI  Grigore Sichitiu, cuvinte emoționante după numirea lui Daniel Niculae

Warren Buffett, mereu la siguranță, mereu investiții în ce înțelege

Ei bine, mai ales în tinerețe, Warren Buffett era cunoscut mai ales pentru colecționarea „mucurilor de țigară”. Anume, investea în companii ale căror valoare nu putea scădea mai mult decât în acel moment și de pe urma cărora putea obține măcar un minim profit. Simplu și ușor. Pe urmă întotdeauna, dar întotdeauna, Warren a investit în ceea ce înțelegea. Referindu-ne aici la puterea sa de a preconiza unde va fi acea companie peste 10-20, chiar 30 de ani. Un model clasic este Coca-Cola. O companie care, cu greu, va putea fi detronată vreodată. Cel puțin în timpul vieții noastre nu se va întâmpla. Pași simpli, dar urmați cu strictețe și cu pasiune. Pe urmă, oricât de dur ar fi Buffett, mai ales cu angajații sau asociații neproductivi, niciodată nu s-a abătut de la a fi corect și integru.

Cea mai mare investiție a sa, cursul lui Dale Carnegie

De aceea, amestecând toate aceste ingrediente, ceva trainic s-a creat. Însă pentru asta Warren a și investit în sine. De exemplu, în tinerețe, a fost la cursurile lui Dale Carnegie și spune și acum că aceasta a fost cea mai bună investiție pe care o putea face. Avea deja ceva bani, însă cele câteva sute de dolari plătite reprezentau sume imense în anii ’40. Trebuie amintit că de acest succes rapid a fost fascinat însuși fondatorul Microsoft, Bill Gates. Om care a încercat să și-l apropie pe Warren Buffett ca mentor mult timp până să reușească. Dar cel poreclit Oracolul din Omaha, orașul în care s-a născut, a acceptat cu greu din simplul motiv că… nu-i plăceau deloc calculatoarele! Paradoxal, cea care a reușit să-i pună pe ambii la aceeași masă a fost… mama lui Gates!

CITEȘTE ȘI  ANALIZĂ | Cât de importantă este o victorie a FC Rapid 1923 cu Dunărea Călărași

Bill Gates s-a chinuit ani buni să și-l apropie ca mentor

Nu vă gândiți, Bill Gates era deja miliardar. Însă știa că mai poate obține mai mult de atât, dar avea nevoie de îndrumare. Acum cei doi sunt de ndespărțit. La un moment dat, cel mai bogat om din lume îl avea ca mentor pe al dilea cel mai bogat. Sigur, între timp ambii au fost depășiți de Jeff Bezos, care a ajuns primul om cu avere de peste 200 miliarde de dolari, însă chiar și așa… „The Snowball”, despre care am pomenit mai sus și care a fost sursă de inspirație pentru acest material nu redă nimic altceva decât obsesia lui Buffett de a crea un bulgăre tot mai mare de bani, fapt pe care-l reușește în continuare. Sprijin ferm și principal inclusiv pentru Fundația Bill & Melinda Gates, Buffett a ajutat mereu, cu toate că a fost extrem de atent la bani.

Și-a păstrat kilogramele intacte cu un pariu gras

Spre exemplu, în tinerețe, pariase cu copiii săi că nu va depăși 80 de kilograme. În caz contrat, fiind obligat să le dea câte 10.000 de dolari. Asta nu s-a întâmplat niciodată, pentru că Warren prefera să renunțe la mult îndrăgitele dulciuri pe care le devora în mod normal, pentru a reveni în parametri. Teama de a pierde 10.000 de dolari, deși avea miliarde deja, era mult mai mare. O metodă, până la urmă… benefică! Nici să le împrumute bani copiilor nu se prea întâmpla. Norocul lor a fost regretata sa primă soție, Susie, datorită căreia primeau, fiecare, de ziua lor, mereu, câte 1 milion de euro. Altfel, greu… Sigur, poveștile sunt savuroase, iar pentru asta, în mod normal ar trebui să citiți cartea. Este una de-a dreptul inspirațională.

CITEȘTE ȘI  Daniel Niculae a pregătit primele trei mutări importante la FC Rapid 1923!

Ne-am născut în cea mai bună perioadă!

Noi insistăm, mai degrabă, pe învățăturile pe care Waren Buffett încearcă să le implementeze. Pe lângă lucrurile simple, dar complexe în același timp, pe care le-am expus mai sus, Warren Buffett reamintește cât de important e ca, în primul rând, să investești în tine. O carte bună cumpărată, un curs util la care participi, nu ți le va putea lua nimeni. Indiferent cât costă. Bine, acum trebuie să le și alegi cum trebuie… Sunt alte discuții. Tot Warren Buffett punctează foarte bine cât de norocoși suntem. Da! Este cea mai bună perioadă în care să te naști, iar dacă ești american, un plus și mai mare. Vorba omului: „Nu paria niciodată împotriva SUA!” Dacă nici el nu e în măsură să își dea cu părerea, atunci, nu știm cine mai e… Nu suntem americani. Cert e că ar trebui, totuși, să fim recunoscători perioadei în care suntem născuți.

Sursa foto: inc.com