INEDIT | Vali Negru își amintește cu groază de pandemia din 2009!

INEDIT | Vali Negru își amintește cu groază de pandemia din 2009!

vali negru
Vali Negru a antrenat la Olteniţa

Apasa pe luna in care te-ai nascut! Ti-am pregatit ceva special IANUARIE | FEBRUARIE | MARTIE | APRILIE | MAI | IUNIE | IULIE | AUGUST | SEPTEMBRIE | OCTOMBRIE | NOIEMBRIE | DECEMBRIE

Vali Negru (37 de ani), Eurofantastic la Rapid în sezonul 2005-2006, a povestit experiența sa de acum 11 ani, când planeta a fost lovită de o altă pandemie: gripa porcină. Fotbalistul se afla la Poli Iași și trecuse printr-o sperietură groaznică legată de o posibilă problemă la inimă. “Tot vorbim despre pandemie. În perioada noastră, a mai fost o epidemie de gripă porcină. Buta a fost diagnosticat pozitiv în vestiarul nostru și noi am intrat în carantină o săptămână, n-am mai venit la antrenament”, povestește Vali Negru, în prezent antrenor secund la FC Rapid 1923.

Etapa ar fi putut fi oprită dacă ieșeau trei cazuri de gripă porcină

Cazul Buta alarma atunci fotbalul românesc. Întrucât alți șase jucători plus câțiva angajați ai clubului Poli Iași acuzau stări febrile, clubul a intrat în carantină. Președintele de atunci al Ligii, Dumitru Dragomir, anunța că va opri etapa în cazul în care trei jucători din Liga 1 vor fi depistați pozitiv.


14 luni a durat starea de pandemie de gripă porcină, decretată de Organizația Mondială a Sănătății în iunie 2009 și încheiată în august 2010. În România s-au înregistrat 5990 de cazuri și 82 de decese


Vali Negru, speriat din cauza suspiciunilor de probleme la inimă

Pe Negru, isteria produsă de virusul AH1N1 l-a afectat puternic, dar din punct de vedere psihic. Fostul mijlocaș venea după un episod extrem de serios din cariera sa. “Urma să jucăm cu Steaua, am avut un antrenament extrem de serios. Seara, am ajuns acasă, veniseră și părinții mei la mine pentru că era Sfânta Parascheva. Noroc că au venit ei. Noaptea, am avut o criză de fiere, cred eu. Dar cu aritmii. Fierea îți dă stări ciudate. Am ajuns la urgență, m-au pus pe monitor, dar eu fiind sportiv traseul inimii e un pic diferit. S-au speriat doctorii, m-au ținut o săptămână la cardiologie. M-au oprit de la efort, mi-au dat o scrisoare medicală și am repetat analizele de inimă. Lucrurile s-au dovedit a fi în regulă”

Proaspăt trecut prin sperietura din octombrie 2009, Vali Negru a fost lovit în plin de vestea că gripa porcină a ajuns și în vestiarul echipei sale: “Fiind deja foarte speriat de la povestea cu inima, am început să fac atacuri de panică. La antrenamente, intram 10 minute și plecam la vestiar. Simțeam că mor. Dacă îmi spuneai că e de la minte, aș fi spus că e imposibil să nu poți controla lucrurile. Dar așa e, nu le poți controla”. 

Păcălit de Grigoraș

Apt din punct de vedere medical, Vali Negru nu a putut juca fotbal timp de cinci etape. Deși era proaspăt absolvent al facultății de Psihologie, Vali Negru nu putea controla anxietatea:  “Am jucat de-abia în ultima etapă din tur la Urziceni. M-a păcălit domnul Grigoraș, îi mulțumesc și acum că m-a păcălit. Mi-a zis: “Hai, Vali, la Urziceni. Nu suntem destui în lot, vii și stai pe bancă, apoi pleci la București! La pauză, mi-a spus: “Vezi că intri!” Am intrat cu gândul: “Dacă e să mor, măcar mor pe teren!”, a spus Vali Negru pentru gsp.ro.

– Cum ai scăpat de atacurile de panică? 
– Pur și simplu. Jucând. Și mai e ceva. Am cunoscut-o pe soția mea și asta mi-a dat o liniște. Poate când făceam un atac, îmi dădea două palme. Glumesc. Am lucrat și cu un psiholog. Chiar dacă citești despre ce e vorba, nu poți să rezolvi singuri lucrurile astea. Sau cel puțin eu nu am putut.