Pecanha explică, prin ricoșeu, de ce fotbalul românesc a ajuns atât de jos

Peterson Pecanha

Peterson Pecanha, portarul titular al Rapidului din sezonul 2012-2013 explică, indirect, cauzele falimentului fotbalului românesc. Singurul străin rămas în Giulești după anunțarea insolvenței, chiar dacă la Bozovici sau Rui Duarte nu s-ar fi așteptat, poate, lumea să plece atât de repede, explică ce mentalitate avea, chiar dacă banii nu mai veneau. Pecanha nu a contenit nicio clipă să se antreneze. Cu toate că fotbaliștii români, de regulă, caută motive pentru a nu acorda nici acele 1-2 ore pe zi antrenamentelor. Iar asta se vede. Pentru a descoperi mai clar diferența uriașă de mentalitate, îi dăm cuvântul lui Peterson!

Mentalitatea lui Peterson Pecanha

„Adevărul e că eu eram obișnuit să mă antrenez mult. Eu mă antrenam mult. La Rapid, foarte puțini știu asta. Când a apărut problema cu insolvența, când George Copos a plecat de la club și au fost toate acele probleme, clubul a căzut și au fost zile în care jucătorii nici nu se antrenau din cauza lipsei banilor, probleme în interiorul clubului, toate aceste lucruri”, a declarat portarul brazilian într-un interviu pentru ProSport.

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

„Dar eu mă antrenam singur, eu îl chemam pe Drăghia și pe alt copil de atunci și le spuneam: <<Uite ce, eu nici nu vreau să știu dacă ceilalți nu se mai antrenează. Eu mă antrenez și dacă tu nu vrei să te antrenezi cu mine, mă antrenez singur! Îl chemam pe antrenorul de portari de atunci și mă antrenam singur. Ne-am antrenat zile întregi singuri, iar ceilalți se uitau ciudat la mine. Pe atunci eram, dacă își mai amintești, singurul străin care a rămas. Eu am fost singurul străin care a rămas la echipă.”

Mentalitatea tradițional românească

„Sunt sigur că mulți colegi credeau lucruri greșite despre mine sau spuneau că eu nu sunt solidar cu grupul, dar eu mă gândeam și din alt unghi. <<Să mă scuzați, dar duminică trebuie să jucăm și cine va sta în poartă? Eu o să fiu, iar dacă joc prost, veți avea toți de suferit>>. Asta îmi spuneam mereu în gând. Și ne-am antrenat de multe ori cu Drăghia și cu antrenorul de portari”, a mai declarat Peterson Pecanha pentru ProSport.

CITEȘTE ȘI  Ioniță II la Rapid! Ce au declarat fotbalistul și Victor Angelescu

Prin comparație, ca o completare amară, în timpul pandemiei am văzut cu stupoare cum un fotbalist român tânăr a declarat că el urmează exercițiile acasă și chiar aleargă O DATĂ pe săptămână afară. Wait… what? Cam despre asta este vorba, în general. Cu pandemie, fără, cu grevă, fără, cu plata salariilor, fără… De aceea suntem zero pe harta fotbalului mare și nu avem, la ora actuală, absolut niciun fotbalist român care să se afirme în străinătate. Probabil că acea alergare era, oricum, de maximum cinci kilometri. Ca nu cumva să obosească prea tare…

25 de partide a apărat Peterson Pecanha în poarta Rapidului, între 2012 și 2013