SUCCES RAPID | Dave Whelan, unul dintre primii fotbaliști – antreprenori

Dave Whelan Wigan Athletic FA Cup
Dave Whelan Wigan Athletic FA Cup

David Beckham, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar. Cam ăștia sunt bogătașii din lumea fotbalului. În momentul în care studiem mai atenți topurile celor mai bogați atleți din istorie, remarcăm un nume la care ridicăm ușor sprâncenele: Dave Whelan. Puțini îl cunosc pe venerabilul de 83 ani. Un fost jucător mediocru, dar care a construit un imperiu în afaceri. În 1960, pe când avea 23 ani juca finala FA Cup cu Blackburn Rovers. Un club rezonabil, respectabil. Fostă campioană. Din păcate avea să fie și ultima partidă aici. O fractură în finală l-a obligat să iasă și să fie pus pe lista de transferuri de Rovers.

Dave Whelan a început să se ocupe de afaceri la 23 ani

Un astfel de accident în acei ani părea moarte curată pentru cariera oricui, însă Dave Whelan a reușit, totuși, să se mute la Crewe Alexandra. După doi ani de pauză, fundașul era gata să o ia de la zero. A și făcut asta, timpd e patru sezoane. Dacă vreți, un caz similar cu Vasile Ardeleanu de la FCM Bacău… Numai că comparația se oprește aici. La accidentare și revenire. Pentru că în timpul în care a stat cu piciorul în piuneze, Whelan a început să gândească mare, să se perfecționeze și pe alte capitole. Știa că fotbalul nu-i mai poate aduce mare lucru din postura de jucător, viața pur și simplu trebuia luată ca atare.

A creat primele supermarket-uri din Marea Britanie

A deschis un aprozar, avea ceva cunoștințe de antreprenoriat, dobândite din diverse colaborări și interacțiuni cu oameni mai experimentați în domeniu. Ca de exemplu frații Howard, din Blackburn. Pe urmă a mers peste ocean, în Statele Unite ale Americii, să vadă el cum stă treaba cu market-urile cu self-service. Adică celebrele hypermarketuri și supermarketuri de azi. Atunci nu erau populare, fiindcă vorbim de anii 60. Nu avea încă 30 de ani când s-a apucat de treabă și a fondat un lanț de magazine de acest gen care la finalul decadei număra 10 locații. Le-a vândut în 1978 pentru 1.5 milioane de lire sterline. Deloc rău! Avea însă altă treabă.

Dave Whelan a făcut avere din industria sportivă

În 1971 a achiziționat un magazin de articole de pescuit și sporitve din Wigan, JJ Bradburns și l-a rebotezat în JJB Sports. Cu toate că inițialele erau ale fostului proprietar, ele au rămas așa până în 2007, când David și-a vândut în numai câteva luni toate acțiunile cu 240 milioane de lire sterline! A revenit în 2009 și a reachiziționat, pentru numai 83 milioane pachetul majoritar de acțiuni al brandului redenumit DW Sports Fitness. Mișcare interesantă, deloc întâmplătoare. Nu doar pentru că a reprezentat un tun antreprenorial, ci și pentru că avea nevoie de lichidități. De ce? Pentru echipa de fotbal, Wigan Athletic.

Wigan Athletic, creația lui Dave Whelan

Dave Whelan a preluat clubul în 1995 și timp de 20 de ani a fost președintele său. L-a promovat din liga a 5-a până în Premier League. Acolo unde nu fusese absolut niciodată. Și nu doar că a reușit să intre în topul fotbalului englezesc, ba a și rămas acolo timp de opt sezoane consecutive. Cireașa de pe tort a venit în 2013. În anul… retrogradării. După finala de Cupă a Ligii pierdută în 2006, a venit finala FA Cup. Cea mai veche competiție din lume. Iar Wigan Athletic a bătut cu 1-0 pe Manchester City! A luat primul trofeu major din istorie și i-a dat ocazia lui Dave Whelan să ridice deasupra capului acest trofeu.

Are o avere estimată la 220 milioane de lire

La 53 de ani după ce și-a rupt piciorul într-o finală pierdută! Wow! Ce succes rapid. La 76 ani împliniți. Cariera sa ca prim om în club se apropia de final, dar avea să rămână președinte pe viață, la nivel simbolic. Cu o avere estimată la 220 milioane de dolari, nu există decât trei actuali sau foști fotbaliști care să fi adunat mai mult. Beckham, Cristiano Ronaldo și Messi. Dar nici unul nu a făcut-o la modul la care a reușit Whelan. Mai ales că el a și construit, în 1999, DW Stadium. Considerat atunci cel mai mare și mai cochet din afara Premier League. 25.000 locuri. A costat 30 de milioane de lire sterline, bani finanțați de magnat.

Foto: twitter.com