Cristian SapunaruFan Zone

Cristian Săpunaru căpitan în ultimul meci dinaintea Centenarului

Pentru ultima dată înaintea marelui Centenar pe pământul României răsună imnul „Deşteaptă-te române” la un meci de fotbal. Primul, de la dreapta la stânga, cu banderola pe braţul pe care îl duce la inimă, este Cristi Săpunaru. Din cauza absenţei prelungite a lui Chiricheş, căpitanul obişnuit, la al 32-lea meci sub tricolor, Săpun este din nou liderul din acte. Amintirile nu au cum să nu curgă în minţile noastre, tocmai în urmă cu zece ani şi vreo două luni. Săpunaru era şi atunci pe teren. Rememorăm doar ultimele minute de la un meci România – Lituania de la Cluj.

2008: România – Lituania 0-3, Cluj, Săpunaru, prima dată titular

Este primul meci din preliminariile World Cup 2010, după un EURO 2008 reuşit. În Austria şi Elveţia, Săpun nu a jucat. Acum este titular. De fapt a fost, pentru că meciul e gata. Stă pe vine, cu faţa în palme şi priveşte printre degete gazonul crud. Nu din cauza culorii verde, ci din cauza scorului de pe tabelă. 6 septembrie 2008 este una dintre cele mai negre zile din istoria fotbalului românesc. Pentru că balticii bat cu 3-0, fără drept de apel. Săpunaru are 24 ani şi este la primul meci oficial sub tricolor. Banderola o are Cosmin Contra, care se apropie de 33 de ani. Nimic nu pare să meargă cum trebuie şi nici nus e va întâmpla asta. Fiindcă România nu merge la Mondiale.

2018: România – Lituania , Ploieşti, Săpunaru, căpitan

La fix un deceniu distanţă, Contra e mutat pe bancă, iar banderola stă pe braţul omului care între timp a strâns aproape un deceniu în străinătate, mare parte la marele FC Porto. Meciul nu este la fel de important ca atunci, iar locaţia nu mai este Cluj-Napoca, ci Ploieşti. Suporteri, ioc. Se joacă cu porţile închise. Este ultimul meci al României, echipa de fotbal, pe care îl joacă pe meleagurile natale în anul Centenarului. Un eveniment care marchează definitiv istoria ţării noastre. De această dată tabela nu mai arată ca atunci, ci 3-0 în sens invers. O victorie categorică a României. Poate că Lituania e mai slabă decât atunci, însă în mod cert nici România nu e superioară.

Puşcaş şi Ianis Hagi, pe urmele lui Săpunaru

Dacă vorbeam mai sus de premiera lui Săpunaru de acum zece ani să remarcăm debutul cu gol al lui George Puşcaş într-un meci oficial şi debutul lui Ianis Hagi într-un meci oficial. Celelalte goluri au fost marcate de Keşeru şi Stanciu. Ne dorim ca viitorul să sune bine… Măcar de dragul speranţei şi de simbolistica specială pe care 1 decembrie o are în acest an 2018.

Foto: gsp.ro

S-ar putea sa te intereseze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.