INEDIT / Pe urmele marelui Giussy Baratki

Oradea Baratki
Oradea lui Baratki

Mulți știm deja că Iuliu Baratki este considerat cel mai mare fotbalist din istoria Rapidului. După contemporani, care i-au prins jucând atât pe el, cât și pe Hagi, Dobrin, Balaci sau Petschovschi, el a fost cel mai mare. E discutabil. Oricum am da-o este o figură proeminentă în istoria Grantului. Una care poate fi așezată, fără probleme, alături de alte guri de foc precum Bazil Marian, Titus Ozon, Nichi Dumitriu, Puiu Ionescu, Sandu Neagu ori Daniel Pancu. Despre Baratki am scris adesea. Recent însă am decis să îi luăm chiar urma. În momentul în care ajungi în Oradea nu ai cum să nu îți amintești, rapidist fiind, că acolo a văzut lumina zilei legendarul atacant giuleștean.

75.000 lei pentru măcelăria tatălui lui Giussy Baratki

O plimbare șerpuită pe numeroasele străduțe cu farmec din orașul Bisericii cu Lună și a Palatului Vulturul Negru, parcă îți trezește în nări un pic din mirosul produselor renumite ce puteau fi achiziționate din una dintre măcelariile pe care familia lui Giussy le deținea. Contrat multor fotbaliști, Baratki a provenit dintr-un neam cu dare de mână, care și-a dezvoltat afacerile în domeniul măcelăritului încă din secolul 19. Apoi, ele s-au extins mulțumită talentaului Giussy! Acesta a contribuit la supraviețuirea lor, într-un moment de cumpănă, prin banii pe care Hungaria i-a plătit pentru transferul său în 1930, pe când „Minunea Blondă” avea numai 20 de ani. Maghiarii au dat cam 75.000 lei, sumă enormă pentru părintele lui Giussy. Numai că afacerea a trecut în planul secund, când Giussy fusese furat de tentațiile ce apăreau departe de casă.

CITEȘTE ȘI  FC Rapid 1923 - FK Miercurea Ciuc 2-0. Paște fericit pentru rapidiști!

La 26 de ani a părăsit definitiv Oradea natală. Pentru Giulești

Se întoarce în Oradea natală. Pe aceleași străduțe pline de farmec și continuă să joace la echipele locale. Nu a ratat vreuna până la 26 de ani. Moment când Oradea, pe care noi o savurăm acum, călcând pe urmele gigantului care și-a încrustat numele în cartea din Giulești, a fost lăsată definitiv în urmă. Giussy s-a mutat lângă Podul Grant. Și nu a mai plecat vreodată de acolo. La început s-a mulat aproape fizic pe famecul ridicat în aer odată cu funinginea de lângă triajelor din Gara de Nord, apoi spiritul său s-a contopit indisolubil cu sunetele inconfundabile pe care trenurile ce pleacă și vin la doi pași de tribuna a doua. Baratki este Rapid și Rapid este Baratki. Într-o oarecare măsură, firește. Pentru că niciun individ nu se poate confunda cu o istorie de 95 ani.

Imagini de la „locul faptei”

Așa că, Oradea, măcar din acest motiv este înfrățită istoric cu partea din București în care Rapidul și, apoi Baratki a făcut legea. Vă oferim și pozele acestei medii incursiuni printre locurile natale ale omului pe care 99 la sută dintre noi nu l-au văzut nici măcar o dată lovind o minge. Poate nici din puținele filmări și imagini nu am putut deprinde măcar cine a fost cu adevărat. Norocul nostru e că i-am avut pe Ion Costea sau Viorel Kraus. Oamenii care, cel mai recent, au dezvăluit calitățile colosale ale marelui Giussy Baratki. Marelui fotbalist din Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ