POVESTE / Atunci când joacă fotbal oamenii, nu numerele!

AFC Rapid fotbal
AFC Rapid joacă fotbal fără presiune

Dacă te numeri printre cele câteva zeci de suporteri care merg constant la un meci de fotbal jucat de AFC Rapid ai remarcat ceva de când Robert Georgescu a venit antrenor. Noile echipamente, cu sigla istorică imprimată, şi cu R-ul mare pe piept au un aspect inedit. Când un jucător se întoarce cu spatele, stupoare! 30, 32, 43, 39, 29, 40, 15, 13 etc. Numere total atipice pentru un joc de fotbal. Mă rog, se mai întâmplă, dar nu se întâmplă să nu vezi de la 1 la 11 decât un singur număr. S-a întâmplat la meciul cu csa steaua când a intrat Noel. Avea 9 pe spate. Problema e că acel număr nu îl reprezenta deloc, el fiind fundaş lateral. Sigur, nu este ceva atât de important la prima vedere. Dar substratul este chiar vital. Pentru o echipă de fotbal bazată pe tineri.

Robert Georgescu a explicat de ce a luat această măsură

Ideea este a antrenorului Robert Georgescu, cel care a înţeles importanţa ca pe teren să intre jucătorii, nu numerele! „Nu de puţine ori s-a întâmplat în cariera mea să văd fotbalişti, mai ales la început de carieră, care se bat pe numere. Şi nu numai. Pentru că de multe ori toţi vor un anumit număr. 10, 9, 7, 11, 5, 6… etc. Iar dacă sunt măcar doi care şi-l doresc pe acelaşi, chiar pot apărea frustrări, neînţelegeri. Mi-am spus că eu în cariera mea voi încerca să implementez acest lucru. Aşa îi fac pe fotbalişti să înţeleagă că pe teren joacă doar ei, nu numerele. Consider că este o presiune în minus”, a declarat Robert Georgescu pentru 1923.ro. Subliniind că AFC Rapid este prima echipă la care tânărul tehnician de 28 de ani implementează această idee.

Numere inedite în fotbal, situaţii mai rar întâlnite ca la AFC Rapid

Drept dovadă, Claduiu Mateianu, banda dreaptă care, în mod normal, ar fi luat 7, dă un randament fabulos cu numărul 22. La fel cum şi Eduard Trică, tipologia decarului autentic, driblează parcă mai dezinvolt chiar şi cu 30 pe spate. Până şi masivul Moroşanu nu e deloc incomodat de faptul că pe spatele tricoului său stă scris 40, nu 9. Nici pe Samoilă că nu are 8, ci 29. Randamentul s-a văzut în ultimele meciuri, aşa că dovada e clară. În fotbal întâlnim adesea fotbalişti cu numere inedite. Cum s-a întâmplat cu Zidane la Real Madrid, cu numărul 5. Ori cu Pancu la Beşiktaş cu numărul 1. Sau Henry, atacant veritabil, care a avut număr favorit 14 sau 12. Nu mai amintim de Vitor Baia, primul care a avut 99 pe tricou. Sunt multe cazuri, mai ales în ultimul timp. Dar o poveste precum la AFC Rapid e mai rară la nivel mondial în fotbal. Nu este exclus să mai existe o astfel de mentalitate, dar ideea este, într-adevăr, interesantă.

LĂSAȚI UN MESAJ