Roberto Dumitru, despre drumul de la fotbal la fitness
Roberto Dumitru a fost junior la Rapid. Fundaş central născut în 1995, acesta a fost unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti ai generaţiei sale. Din păcate, multiplele obstacole din lumea incorectă a fotbalului l-au determinat ca, la numai 21 de ani, să urmeze calea fitnessului. Un profesionist al acestui sport. Mai jos vă prezentăm un material cu Roberto Dumitru luat de pe site-ul sportextrapress.ro.
Ce inseamna sportul pentru tine?
Disciplina! Sigur, disciplina mi-a insuflat-o tata, militar fiind. Dar sportul mi-a desavarsit-o. Mi-a prins extraordinar de bine. Am avut numai de castigat. Mai inseamna seriozitate! Aici e meritul parintilor, dar e si meritul meu. Seriozitatea a fost una dintre calitatile care m-au promovat la fotbal ca si capitan de echipa la grupa mea de varsta. Si mai tarziu calitatea aceasta este cea care m-a ajutat sa urc in cariera. Apoi este ambitia. Este una dintre valorile pe care sportul ti le imprima puternic in caracter. Cand totul pare pierdut si simti ca se prabuseste totul in jurul tau, ambitia (evident ca aici ma refer la ambitia creatoare) te poate salva si te poate ajuta sa-ti indeplinesti visul. Sportul iti tine mintea treaza. Sportul iti da pofta de viata.
Cum ai facut tranzitia de la fotbal la fitness?
Totul a inceput cu dorinta mea de a invata, de a capata noi cunostinte in domeniul sportiv. Am ales sa urmez un curs de instructor de fitness. In baza cursului si a certificatului obtinut am fost angajat apoi. Si am inceput sa antrenez persoane dornice de a-si schimba stilul de viata.
Roberto Dumitru, despre lucrul cu oamenii
Care sunt provocarile pe care le ai atunci cand lucrezi cu oamenii?
In primul rand, e satisfactia ca, prin munca pe care o depui, reusesti sa schimbi in bine viata cuiva. Sa ii redai increderea in sine si in propriile forte. Sa il motivezi sa infrunte dificultatile pe care le intampina si sa pui bazele unei mentalitati de invingator, care isi gaseste aplicabilitatea in orice circumstanta. Mai mult, am invatat chiar eu de la unii dintre ei si am ajuns sa inteleg cu adevarat ce inseamna sa empatizezi cu o persoana. Si cat de important este sa iti construiesti mesajul intr-o maniera constructiva. Nimic nu se compara cu mandria pe care o simti atunci cand vezi cum ii lucesc ochii clientului ain momentul in care vede rezultatele muncii depuse atat in sala, cat si in bucatarie.
Care este sfatul tau pentru cei care vor sa se apuce de sport?
Gandeste-te la muschii tai. Poate pare ridicol ce spun, dar este foarte important sa te concentrezi asupra grupei de muschi pe care o lucrezi. Invata sa-ti simti muschii! Poti face acest lucru si acasa, fara sa ai nevoie de o greutate. Flexeaza-ti bratul si simte cum ti se contracta bicepsul. Daca te poti concentra asupra acestui aspect, se poate spune ca esti capabil de a face ceea ce se numeste „conexiunea minte-muschi”. Aceasta conexiune este modalitatea cea mai buna pentru a maximiza un antrenament.