Alte sporturi

Muhammad Ali a încetat din viaţă la 74 de ani

Muhammad Ali, considerat de mulţi cel mai mare boxer din toate timpurile, s-a stins din viaţă la 74 de ani. Informaţia a fost confirmată de un membru al familiei, anunţă bbc.com. Fostul pugilist fusese spitalizat zilele trecute din cauza unei probleme respiratorii, a anunţat purtătorul de cuvânt al familiei, Bob Gunnell, însă tot el precizase că Ali este într-o stare destul de bună şi că va rămâne puţin timp în spital.

Ali suferea de maladia Parkinson de peste trei deceni şi în ultimii ani a avut foarte puţine apariţii în public. Ultima sa apariţie data din luna aprilie, când fostul boxer a participat la o gală în Arizona. Muhammad Ali, care locuia în Phoenix (Arizona) a avut probleme cardiace în ultimii ani şi a fost internat în decembrie 2014 deoarece ar fi avut pneumonie, însă atunci medicii au constatat şi că suferise o infecţie urinară, pentru care a fost tratat şi în ianuarie 2015. Fostul campion mondial la categoria grea s-a retras din activitatea sportivă în 1981, cu un palmares de 56 de victorii şi cinci înfrângeri.

Vezi imaginea pe Twitter
 „Fenomenul”

Născut sub numele de Cassius Clay, fostul mare sportiv a călcat pentru prima oară într-o sală de box la 12 ani. Talentul său enorm a fost sesizat imediat, astfel că doar şase ani mai târziu, în 1960, la Roma, acesta uimea o lume întreagă, cucerind aurul olimpic. Patru ani mai târziu, trecut deja la profesionişti, Clay îşi continua impresionanta poveste, cucerind titlurile mondiale WBA şi WBC la grea, după o dispută superbă cu marele Sonny Liston.

Poreclit „The Greatest”, fostul sportiv a fost primul boxer din lume care a cucerit centurile în trei ocazii diferite (1964, 1974 și 1978). Declarat „sportivul secolului” de Sports Illustrated şi „personalitatea sportivă a secolului” de BBC, Ali a devenit celebru în tinereţe nu doar pentru stilul său inconfundabil de a boxa, dar şi pentru talentul său oratoric. Modul în care îşi provoca rivalii prin declaraţii extrem de amuzante şi controversate au făcut ca boxul să treacă la un nou nivel, interesul devenind unul uriaş pe întreg mapamondul.

Dincolo de arenă, Ali a fost un luptător pentru drepturile omului, o persoană extrem de sensibilă şi cu foarte multă iubire faţă de semeni. Întrebat cum vrea să rămână în istorie, fostul mare sportiv a oferit o altă declaraţie memorabilă. „Ca un om care nu şi-a vândut niciodată aproapele. Dacă acest lucru e prea mult, măcar ca un boxer bun. Nu m-ar deranja dacă s-ar menţiona şi faptul că am fost foarte drăguţ”, spunea Ali.

În 1999, Ali a fost declarat „sportivul secolului”. În ciuda faptului că boala de care suferea – Parkinson – îl afecta tot mai tare, fostul sportiv a continuat să apară în public şi să militeze pentru lucrurile în care credea

Lupte care au intrat în istorie

Într-o vreme în care la categoria grea erau o mulţime de legende ale boxului, Ali a suferit prima înfrângere de carieră într-un meci cu titlul pe masă, împotriva lui Joe Frazier în „Fight of the Century”, pe 8 martie 1971, la New York. Trei ani mai târziu, americanul născut în Louisville, Kentucky, a recucerit centura după ce l-a făcut knock-out pe marele George Foreman în şi mai celebrul „Rumble in the Jungle”, meci ţinut pe 30 octombrie 1974 în Kinshasam, Congo.

Al treilea titlu mondial cucerit a venit în 1975 împotriva lui Joe Frazier, asupra căruia şi-a luat revanşa într-o partidă care a rămas în istorie drept „Thrilla in Manila”.

Câteva dintre momentele semnificative din cariera lui Muhammad Ali

https://youtu.be/Vs8Ls6Dx1F0

Sursa: digisport.ro

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.