La Rapid lucrurile nu sunt ceea ce par. Din păcate, situaţia rămâne încă gravă. Iar concluzia, pe care v-o prezentăm din introducere, este că dacă Valerii Moraru nu aduce urgent bani pentru a stinge o parte din datoria către ANAF, atunci şansele ca Rapid să înceapă Liga 1 sunt nule. În rândurile ce urmează vă vom şi argumenta cu lux de amănunte situaţia. Mai întâi, firul logic al evenimentelor ne duce cu gândul la decizia Tribunalului Bucureşti, de pe 14 iunie, care a hotărât ca Rapid să intre în faliment. O decizie oarecum neaşteptată, în contextul în care Rapid a promovat.

Tribunalul Bucureşti a dat decizia ca urmare a solicitării ANAF care are de recuperat de la Rapid 10,5 milioane de lei cu aproximaţie. Situaţia o explică chiar Adrian Matei, unul dintre suporterii acţionari ai Rapidului. „La ANAF nu s-a mai plătit nimic din august 2015. Cei de acolo şi-au pierdut răbdarea şi dacă nu se oferă garanţii solide de plată nu există şanse să se schimbe decizia”, a declarat acesta pentru 1923.ro. Aşadar ANAF-ul este de neînduplecat. Decizia de faliment s-a pronunţat. Chiar dacă atât instanţa cât şi statul ştiau că în conturile Rapidului ar urma să intre aproximativ 1,3 milioane de euro din drepturile TV ca rezultat al participării Rapidului în Liga 1.

ANAF nu mai are răbdare

Teoretic, din aceşti bani, ANAF ar fi putut recupera o parte semnificativă. Doar că modul în care a fost gestionată până acum datoria către stat a făcut ca instituţia să nu mai accepte nicio amânare ci să dorească ori o porţie consistentă, ori nimic. Ne-am tot întrebat: „Nu e mai bine pentru ANAF să recupereze ceva, decât nimic? Şi, în consecinţă să suspende decizia de intrare în faliment pentru a recupera din drepturile TV cât se poate?”

Răspunsul ni l-a dat tot Adrian Matei, jurist de profesie, care se luptă cât poate pentru ca situaţia să fie diferită: Faptul că ANAF a votat împotriva modificării planului de reorganizare şi şi-a menţinut cererea de faliment, arată că nu mai are răbdare. Nu îi mai interesează să ia cu ţârâita. Ori le dai ceva acum, ca să te înţelegi să îşi retragă cererea de faliment, ori s-a terminat. Când nu plăteşti nimic un an, aici se ajunge. Apoi ca să iei banii din drepturile TV, trebuie să joci în Liga 1. Dar tu nu poţi juca acolo dacă nu ai lot de jucători. Acesta este crudul adevăr şi trebuie spus, chiar dacă îmi voi atrage antipatii.

Niciun contract nu e valabil!

O afirmaţie care ne dă fiori, mai ales că Rapid, mai ales Dan Alexa, se chinuie să facă tot posibilul pentru a construi un lot competitiv pentru noul sezon. Popa, Raiciu, Drăghia, Alami, Sîrbu sunt jucători care fie au fost aduşi acum, fie au prelungit contractele. Robuste, Kuşnir, Morar sau Cruz sunt aproape. Şi nu doar ei. Dan Alexa a fost primul. Marea problemă este însă că administratorul judiciar, Aurel Brihac, nu a semnat niciun act. Fără acordul acestuia orice înţelegere este NULĂ!

„Brihac respectă procedurile aşa cum trebuie pentru că el nu îşi riscă doar funcţia, ci şi libertatea! Ca să semneze el trebuie să vadă garanţii, să vadă ca acele salarii pot fi plătite. Altfel, în caz că recursul va fi respins şi se va descoperi că a avizat noi convenţii fără acoperire financiară, poate fi tras la răspundere penală de creditorii societaţii, printre care şi ANAF. Lichidatorul judiciar, Aurel Brihac , este într-o postură ingrată, din păcate pentru Rapid„, ne-a explicat acţionarul Adrian Matei.

rapid clinceni

În pericol să nu putem începe în Liga 1!

Practic, în absenţa semnăturilor lui Brihac, Rapid nu va avea lot de jucători. În acest context nu va avea cum să înceapă Liga 1. Ceea ce, normal, ar fi o dramă. Plus, majoritatea jucătorilor cu care încă se negociază intens pentru prelungirea contractelor. Ei nici nu vor să audă de o continuare în Giuleşti, chiar dacă şi-ar dori enorm acest lucru, până nu îşi primesc restanţele financiare din sezonul trecut. Care nu sunt puţine deloc! De la trei la şase luni. Iar cercul vicios este închis de faptul că liga nu va vira nimic până când nu va şti cu certitudine că Rapid are un lot de jucători pentru a începe Liga 1. Şi lotul nu-l poţi avea, pentru că jucătorii nu semnează fără să ia banii. Sau chiar dacă semnează, în lipsa iscăliturii lui Aurel Brihac, administratorul judiciar, totul devine nul.

Iar problemele nu se opresc aici. În ceea ce priveşte decizia falimentului, chiar dacă aceasta nu este definitivă, este o problemă cât se poate de tăioasă. Pentru că doar suspendată ea poate da undă verde Rapidului să joace în Liga 1. Măcar în teorie. Deocamdată însă nu poate fi nici măcar atacată cu recurs, pentru că nu a venit comunicarea din partea Tribunalului Bucureşti.

Codul de Procedură Civilă arată că redactarea hotărârii trebuie să fie făcută în 30 de zile de la data sentinţei, apoi urmează ca hotărârea să fie comunicată. Ceea ce înseamnă că poate fi aşteptată până pe 13 iulie. S-a depus cerere în instanţă de Adrian Matei pentru urgentarea redactării şi comunicării. Abia apoi se poate face recurs, în termen de 7 zile, altfel decizia devine executorie. Aşadar, până spre finalul lunii, cu doar câteva zile înainte de începutul Ligii 1.

E nevoie de Ordonanţă Preşedinţială

Problemele însă sunt mult mai complicate. În sensul că vacanţa din Justiţie ţine două luni. Adică în iulie şi august, fapt pentru care, chiar dacă recursul va fi depus în timp util, judecarea lui va avea loc, probabil, în toamnă. Cel mai devreme. După startul Ligii 1, cu mult! Deci nici vorbă ca decizia de faliment să fie suspendată în timp util. Un caz special ar fi dacă se dă Ordonanţă Preşedinţială în acest sens, pentru ca acest caz să fie judecat înainte de reluarea Ligii 1. Şansele sunt însă mai mult teoretice, motiv pentru care spunem, clar şi răspicat, încă o dată: singura soluţie pentru a nu mai sta la mâna hazardului, care oricum nu prea are cum să fie de partea noastră, este ca Valerii Moraru să aducă ceva. Aşa cum este normal, că de aia e acţionar majoritar!

Dincolo de toate acestea, 1923.ro a ţinut să afle şi să expună cu exactitate şi care este principala cauză a pronunţării falimentului pe 14 iunie, chiar dacă Rapid promovase. În fapt, ce a generat decizia ANAF. Această problemă o explică tot Adrian Matei, care pune în lumină şi nişte lucruri incredibile care au loc la Rapid. „Radu Birlică a plecat pentru că a vrut să execute două bilete de ordin, în valoarea de aproximativ 130.000 de euro către ANAF. I s-a cerut să le retragă, după cum a zis şi el. De acolo a pornit totul. Cred că dacă acele două bilete nu erau retrase, ANAF nu mai cerea falimentul. Erau totuşi nişte bani pe care şi-i recupera, altfel…”, a continuat dezvăluirile suporterul acţionar pentru 1923.ro.

Conflict de interese la club!

Bun, acum să trecem şi la partea cu retragerea biletelor de ordin. Aici lucrurile încep să demaşte noi nereguli grave. După plecarea lui Radu Birlică, la Rapid a fost pus administrator special Adrian Diaconescu. Cine este acest om? Director executiv la firma care e pe toţi pereţii din Giuleşti… Pancarte peste tot. Nu-i mai scriem numele pentru că oricum se vede mai sus, aşa că… E foarte clar. Practic, a fost pus lupul paznic la oi. „Este un conflict de interese şi vreau să fac tot ce se poate pentru ca decizia lui de a scoate cele două bilete de ordin să fie anulată. Nu ştiu dacă mai poate influenţa asta cu ceva decizia ANAF. Nu cred, dar nu e normal ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă”, a explicat Adrian Matei.

adrian diaconescu

Concret? Adrian Matei doreşte să conteste AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor) de pe 13 mai, în urma căreia Adrian Diaconescu a fost numit administrator special. „Brihac a anunţat pe 11 mai AGA pentru 13 mai. Conform regulamentului, aceasta trebuie stabilită cu 30 de zile înainte. Nicidecum cu două. De aceea, am contestat-o, motiv pentru care numirea lui Adrian Diaconescu ar trebui să fie anulată, la fel ca şi deciziile pe care le-a luat el”. Evident, cea mai importantă dintre ele, că de aia a şi fost pus acolo de Moraru, a fost aceea a retragerii celor două bilete de ordin în valoare de aproximativ 130.000 de euro, care trebuiau să fie executate în contul datoriei la ANAF.

Se încearcă suspendarea deciziei de a retrage biletele de ordin

În concluzie, contestarea AGA, anularea numirii lui Adrian Diaconescu în funcţia de administrator special, ar duce şi la suspendarea deciziei lui de retragere a biletelor de ordin. Care oricum, se pare, conform informaţiilor 1923.ro, erau legate de un cont care nu avea decât… 13 lei. Aşadar, greu de crezut că ANAF se va răzgândi chiar şi dacă decizia va fi anulată. Ajungem din nou la aceeaşi soluţie: Moraru să aducă bani pentru a putea juca în Liga 1 şi pentru a putea fi suspendată decizia de faliment! Cum am discutat cu Adrian Matei, unul dintre acţionarii suporteri care i-au cedat pachetul majoritar de acţiuni lui Valerii Moraru, nu puteam să nu atingem şi problema Marfin Bank.

Practic scânteia care ne-a făcut să înţelegem că Moraru nu are vreo intenţie bună legată de Rapid, ci doar interese personale. „Iniţial, Moraru voia să ia Rapid prin firma lui, dar cum a venit de la Marfin decizia de executare silită, s-a răzgândit. Şi a trecut clubul pe numele lui. Marfin a luat acţiunile Rapidului pentru ca acestea sunt singurile bunuri pe numele lui Moraru! El nu are altceva, ci doar acţiunile de la Rapid. Nu avea ce să-i ia altceva banca.”

„Eu nu am ştiut de treaba asta, recunosc, că altfel nu acceptam să îi dau acţiunile decât pe firmă, nu pe numele lui. Dacă ştiam de acest credit personal. Sau poate gestionam mai bine situaţia şi Rapidul acum era într-o stare mult mai bună. Ele nu mai pot fi recuperate acum pentru că au fost puse sub sechestru de Marfin din aprilie 2015″, a explicat în detaliu Adrian Matei.

Concluzii

Aşadar totul se confirmă. Vlalerii Moraru s-a folosit de Rapid în nume personal. Este clar. Acum însă, el poate fi groparul acestui club prin felul în care a gestionat totul. Nu mai avem ce adăuga, decât să îi transmitem să aducă DE URGENŢĂ BANI! Nu este problema noastră cum, fiindcă el este acţionar majoritar la Rapid şi îl priveşte exclusiv această treabă. Măcar să vadă totul ca pe o afacere, dacă pretinde că este om de afaceri. George Copos a ştiut, timp de 20 de ani, să se ridice o dată cu Rapid. Nu ştim cum priveşte lucrurile Valerii Moraru, dar la cum le vedem noi, sunt destul de grave şi riscăm foarte mult. Vrem acţiune! Gata cu vorbele şi cu disculpările! Vrem să vedem un om care chiar gestionează acest brand!

valerii moraru