Să salvăm identitatea Giuleştiului

La începutul lui 2016 vom afla dacă renovarea Giuleştiului va fi aprobată. Cel mai probabil, răspunsul va fi pozitiv, aşa cum este normal. Totuşi, există câteva semne de întrebare legate de aspectul arenei, având în vedere că momentan nu a fost dată publicităţii decât o schiţă, nu şi o machetă 3D din care să se înţeleagă mai bine cum va arăta stadionul în noua sa formă. Modelul pare unul impresionant, un stadion cum orice rapidist îşi doreşte. În acelaşi timp există unele temeri legate de faptul că o parte din istoria clubului s-ar putea surpa o dată cu reconstruirea noului Giuleşti.

Nu este nimeni de condamnat, fiindcă, probabil, sunt amănunte simple, foarte importante însă pentru noi. Autorităţile care ar urma să reconsolideze arena nu au luat legătura, momentan, decât cu clubul sportiv, nu şi cu cel de fotbal. Cum ar fi fost normal de altfel, având în vedere că, până la urmă, Rapid, echipa de fotbal, va fi principalul beneficiar al acestei renovări. Probabil că nu s-a dat importanţă acestui aspect, iar pe undeva este de înţeles. Totuşi, este important de luat în considerare o tradiţie veche de peste 70 de ani.

giulesti 1944

Tradiţia aceasta este marcată de două elemente: forma de potcoava şi turnuleţul de la tribuna a doua. Până în 1944, stadionul a fost oval, dotat cu două turnuleţe la tribuna a doua, aşezate simetric în cele două extremităţi ale sale şi putea găzdui 25.000 de oameni, conform surselor vremii. Un raid aerian a pus însă la pământ peluza nord, cu o parte a tribunei a doua şi, implicit, unul dintre turnuri. Ulterior totul a rămas la fel mai bine de jumătate de secol, motiv pentru care, Giuleştiul a devenit „Potcoava”.

CITEȘTE ȘI  Băieți, suporterii cred în victoria voastră! Rapidiștii sunt siguri că bateți cu 2-0!

Ulterior, peluza nord a fost reconstruită, în 1996, atunci când prim ministru era Nicolae Văcăroiu. Din lipsă de spaţiu, cauzat de sala sporturilor din vecinătatea peluzei, dar şi din dorinţa de a păstra aspectul de potcoavă al arenei, peluza nu a fost construită precum un semicerc, aşa cum era iniţial şi cum a rămas peluza sud, ci a fost adoptat un model drept. Mai redus ca dimensiuni, ce e drept. Ideea este că noul proiect, cel puţin aşa cum ne este înfăţişat acum, prevede acoperirea integrală a stadionului, ceea ce este un lucru minunat, dar şi dărâmarea turnuleţului, adică dispariţia lui, a unui simbol vechi de peste opt decenii!

giulesti vechi

Mai mult, modul în care este gândit noul stadion nu lasă loc nicăieri formei de potcoavă pe care el încă şi-o păstrează. Par amănunte insignifiante şi poate chiar sunt aşa pentru multă lume, dar o parte din istoria şi tradiţia Giuleştiului ar dispărea o dată cu ele. Nu ar fi foarte greu ca ele să se păstreze, fiindcă acoperişul poate avea formă de potcoavă fără prea mari probleme, dar şi o extensie care să aducă la formă cu turnuleţul. Aparent, nu pare dificil, dar poate chiar este. Cine ştie? Noi sperăm doar să se discute şi cu cei de la clubul de fotbal şi să se găsească o soluţie potrivită pentru toată lumea. Cel mai important însă este ca proiectul să fie aprobat, iar Giuleştiul modernizat!

LĂSAȚI UN MESAJ