Rapid

Numele lui Nae Manea i-a unit pe rapidişti

E o după amiază târzie, de sfârşit de aprilie. Soarele apune leneş peste cartierul Giuleşti. Într-o mică, dar prietenoasă cârciumă din parcul Crângaşi, la „Coco Rapidistul”, rând pe rând se adună foşti fotbalişti care au scris istorie pentru club. Foste glorii precum Ion Ion, Goanţă, Ion Ionescu au dat deja drumul la amintiri. Printre ei îşi fac loc şi mai tinerii Dulca, Târţău, Constantinovici. Când dă mâna cu ceilalţi menţionaţi mai sus, Nicolae Lupescu (74 de ani) oferă involuntar faza zilei. Îl confundă pe Ion Ion cu preşedintele Stelei, Vali Argăseală. „Era să fac infart. Credeam că eşti Argăseală, păi…cu ochelarii ăştia, te-am confundat”, spune tatăl lui Ionuţ Lupescu, unul dintre ultimii mohicani ai generaţiei care a câştigat primul titlu din istoria Rapidului, cel din 1967.


Nicolae Lupescu, aici în dialog cu Lucian Ionescu. În medalion, Ion Ion, mijlocaşul care a jucat 7 ani la Rapid şi despre care se spune că era mai tehnic decât Anghel Iordănescu şi Liţă Dumitru

E o adunare pusă la cale de Lucian Ionescu, fostul director de imagine de la Rapid, cu un scop caritabil în momoria celui care a fost Nicolae Manea. Campania poartă numele de „11 pentru numărul 11”. O colecţie limitată de 11 tricouri care vor fi scoase la licitaţie, iar fondurile strânse vor fi donate unui spital sau asociaţie care luptă împotriva cancerului.


Ioan Goanţă a fost printre primii care a semnat tricoul de colecţie
Târţău a fost prezent la reunire

„More” Târţău e o prezenţă rară în spaţiul public. În 1995-1998 a ridicat de multe ori publicul giuleştean în picioare cu golurile lui. Dar i-a şi supărat pe rapidişti, când după 6 luni de împrumut la echipa de sub Podul Grant a semnat şi cu Steaua. „A fost o greşeală pe care Tică Dănilescu m-a pus să o fac. Cei de la UTA se înţeleseseră cu Steaua şi am fost forţat să semnez, deşi regretatul Ion Alecsandrescu îi atrăsese atenţia lui Dănilescu să nu mă pună expună încât să fiu suspendat. Până la urmă a fost acel scandal pe care îl ştim cu toţii şi am rămas la Rapid”, îşi aminteşte Târţău. Fostul atacant e de vreo 10 ani şoferul avocatului Marian Nazat, fost prim procuror al României. Târţău a fost junior la Dinamo, apoi cedat la UTA cu încă doi colegi în schimbul lui Cheregi şi după ce a fost golgheter în Divizia B, Hizo l-a adus la Rapid.


Târţău şi Dulca, doi prieteni care se revăd de fiecare cu mare plăcere

„More” se bucură de revederea cu fostul său coleg de cameră din perioada Rapid, Cristi Dulca. Fostul căpitan al echipei antrenate de Mircea Lucescu la sfârşitul anilor 90 e în formă mare. Îi face pe cei din jur să râdă când povesteşte câteva dintre amintirile cu Nae Manea. „Când ne mai întorceam cu trenul din vreo deplasare, nea Nae ne întreba, băi, băieţi aveţi mărunt? Sunaţi acasă să nu vă stricaţi naibii  căsnicia pentru nişte monede. Pe atunci erau telefoanele publice din Gara de Nord”, îşi aminteşte de unul dintre sfaturile regretatului rapidist.


Florin Constantinovici a fost unul dintre prietenii lui Nicolae Manea

Glumele se întrerup când pe uşă îşi fac apariţia Fane Ţîră, Leo Toader, Manu. „Au intrat greii”, spune Dulca.  Rapidiştii se îmbrăţişează precum membrii unei familii care nu s-au mai revăzut demult. Restaurantul se umple cu alte nume grele, multe dintr-o listă cu invitaţi speciali: Ion Motroc, Năsturescu, Rada, Ion Pop, Rică Răducanu, Codreanu, Niţă, Pârvu, Iencsi, iar spre seară erau aşteptaţi Pancu, Daniel Nicolae, Săpunaru, Maftei, Şumudică şi alţii, printre care şi Ilie Balaci.


Marian Rada nu putea lipsi de la o astfel de adunare a rapidiştilor

Articol preluat de pe prosport.ro

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.