Ce rușine! Uite acționarul, nu e acționarul. Angelescu nu există în acte

Victor Angelescu Rapid ProSport
El e omul care ar fi plătit brandul Rapid, conform ProSport

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

ProSport face noi dezvăluiri incredibile. Plimbat triumfal prin studiourile TV, săptămâni în şir, şi prezentat publicului drept „noul acţionar principal al Rapidului“, omul de afaceri Victor Angelescu nu deţine, în realitate, nici măcar o singură acţiune la clubul din Liga 3. ProSport a descoperit, consultând documente oficiale de la Registrul Comerţului, că toată gălăgia şi publicitatea din ultimele luni au fost doar un uriaş zgomot fără fond: Victor Angelescu NU se află, potrivit celor mai recente date, printre acţionarii „noului Rapid”.

ProSport a disecat care este acționariatul real

Documentul obţinut de ProSport este datat 2 noiembrie 2018, iar răspunsul ONRC (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului) este conform datelor ultimei înregistrări în registrul comerţului – 29 octombrie 2018. Actul evidenţiază exact aceeaşi situaţie a acţionariatului existentă încă de la înfiinţarea firmei SC FC Rapid 1923 SA: patroni sunt fostul fotbalist Ovidiu Burcă are 33,34%, taximetristul Adrian Olariu – 33,33%ACS Academia Rapid 1923 (fostă Redivivus 2017) – 33,33%. După cum puteţi observa (şi verifica în documentul de mai jos), Angelescu nu există nicăieri în acest extras de la ONRC, singurul care atestă calitatea de acţionar a unei persoane la firmele de la noi din ţară, notează ProSport.

În față a fost scos Victor Angelescu

Informaţia este absolut surprinzătoare şi transformă, aparent, într-un spectacol fără sens tot ce s-a petrecut începând cu 24 august, momentul în care, într-o conferinţă de presă oficială şi extraordinară, organizată de FC Rapid 1923, a fost prezentat „noul acţionar, deţinător a 40% din club, domnul Victor Angelescu“. Punând faţă-n faţă toată vâlva mediatică şi documentul de la Registrul Comerţului, se naşte întrebarea logică la ce a folosit (şi cui) toată povestea: un fals acţionar arătat mulţimii într-un vacarm de nedescris, cu conferinţe de presă, interviuri, declaraţii spectaculoase şi promisiuni. Te-ai putea întreba dacă oamenii de la „noul Rapid” sunt serioşi sau se ocupă de farse pentru milioane de suporteri, mai scrie ProSport.

Citiţi mai sus cum sunt împărţite acţiunile de la SC FC Rapid 1923 SA în această clipă, conform înscrisurilor oficiale de la ONRC, singura instituţie care certifică în România calitatea de acţionar a cuiva la o firmă: o persoană juridică (ACS Academia) şi două persoane fizice: Adrian Olariu şi Ovidiu Burcă. Împreună, cei trei acţionari au 100% din acţiuni. Aceasta este realitatea, dincolo de spectacolul media instrumentat în ultimele luni

Victor Angelescu, prezentat solemn pe 24 august

În acea conferinţă de pomină transmisă în direct de posturi TV şi ultramediatizată, însuşi omul de afaceri de 34 de ani declara, printre altele: „Negocierile pentru preluarea de către mine a 40% din acţiuni s-au încheiat acum o săptămână (n.r. – 17 august). Am semnat şi, oficial, de acum deţin 40%. (…) Bugetul Rapidului în Liga a III-a va fi de 1 milion de euro. Cred că e destul de bun, dacă nu cumva e cel mai mare buget care a existat vreodată în Liga a III-a. Avem obiectiv clar promovarea, deşi ştim că va fi greu. Dar noi suntem Rapid şi nu ne putem gândi decât la promovarea imediată. Eu am 40% din club, deci asigur 40% din buget. Oricum, nu se pune problema să nu putem asigura în viitor un buget pentru Liga I. Eu de asta am venit aici“.

Totul prezentat triumfal de Victor Angelescu

Mai departe, „noul acţionar“ a dat detalii despre negocierile care urmau să ducă la atragerea în club a altor oameni de afaceri, la fel ca şi el: „Pentru celelalte acţiuni ale clubului se negociază în acest moment. Nu pot să spun exact, dar se discută cu alţi posibili acţionari. Eu urmează să fiu acţionarul cu cele mai multe procente. Vor fi pachete (n.r. – din cele 60% rămase) de 10 şi 20%. Când va prelua un nou acţionar se va anunţa. Preluarea de acţiuni nu s-a făcut şi nu se va face în schimbul unor sume de bani. Cei care vin ca investitori, cum sunt eu, trebuie să asigure nişte garanţii şi să prezinte un plan. Iar dacă au potenţa financiară pentru a ajuta Rapidul vor veni alături de club, aşa cum am venit şi eu.”

Motivul pentru care nu ar fi luat peste 50 la sută

„Eu nu sunt acţionar majoritar… proiectul la Rapid este făcut în aşa fel încât nimeni să nu fie acţionar majoritar (n.r. – peste 50%). Vor fi mai mulţi acţionari tocmai pentru a nu se mai ajunge în insolvenţă sau faliment. Când unul dintre investitori nu va mai putea suporta financiar, atunci rămân ceilalţi şi cred eu că aşa e cel mai bine. Ultimul cuvânt în ceea ce priveşte deciziile îl va avea Consiliul de Administraţie“.

Diferența de la realitate la vorbe, ca de la cer la pământ

După cum aţi putut citi, însuşi Victor Angelescu a fost clar în toate aceste declaraţii apărute pe agenţiile de presă, la TV şi în publicaţiile online: „Am semnat”, „oficial, de acum deţin 40%”, „am 40% din club” etc. Nimic la timpul viitor, nimic sub semnul întrebării, nu s-a prezentat un plan de intrare în acţionariat care ar urma să fie pus în aplicare, ci s-a vorbit despre certitudini. Suporterii au fost informaţi că Angelescu este deja acţionar şi deţine 40% la sută din club. El însuşi s-a prezentat astfel. Trebuie menţionat că, indiferent ce înţelegeri ar avea în culise protagoniştii şi ce documente ar semna între ei, din punct de vedere legal acţionarii sunt cei înregistraţi la Registrul Comerţului. Nu există nicio posibilitate ca, pe teritoriul României, o companie să aibă alţi proprietari decât cei înscrişi la ONRC (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului).

Victor Angelescu (rândul de jos, mijloc) nu are nicio acţiune la „noul Rapid”. Primul din stânga, jos, e avocatul Andrei Nicolescu, la firma căruia s-a mutat sediul. FOTO: Mediafax


„Dacă nu figurează la Registrul Comerţului, atunci nu este acţionar şi punct! Proprietarii societăţii sunt cei de la ONRC. În cazul de faţă, acţionarii Rapidului sunt cei care figurează la Registrul Comerţului. E exclus să existe şi alţii, dacă ei nu sunt înregistraţi aici”Sorin Pâslaru, redactor şef Ziarul Financiar


Nu a ştiut cât costă acţiunile pe care spune că le-a cumpărat

Un prim semn de întrebare asupra situaţiei reale a lui Angelescu a apărut atunci când, într-un interviu acordat pentru „Gazeta sporturilor“ din 19 octombrie, „acţionarul“ a arătat că nu ştie cât costă, de fapt, acţiunile pe care spunea că le-ar fi cumpărat la FC Rapid 1923. Întrebat de reporterii Justin Gafiuc şi Marius Mărgărit cât a plătit pe acţiuni, Victor Angelescu a răspuns: „Valoarea lor nominală. Câteva mii de lei. În jur de 2.000 de euro“În realitate, după cum puteţi observa în facsimilul prezentat de ProSport în acest material, SC FC Rapid 1923 SA are 9.000 de acţiuni, fiecare din ele în valoare de 10 lei: în total, 90.000 de lei. Aşadar, valoarea a 40% din cele 9.000 de acţiuni ale SC FC Rapid 1923 SA reprezintă 36.000 de lei – aproximativ 7.700 de euro.

Reporterul ProSport a trecut atunci peste această inadvertenţă socotind că a fost vorba de o simplă greşeală şi că, pentru un om de afaceri care jonglează cu sume uneori chiar substanţiale, diferenţa între 2.000 şi 8.000 de euro n-ar fi atât de mare încât să merite efortul de a fi ţinută minte.


Interviu Gazeta Sporturilor, 19 octombrie 2018

„Aveţi acum 40 la sută din acţiuni. Nu v-a tentat să preluaţi pachetul majoritar?
Am discutat asta, dar strategia e ca nimeni să nu aibă acţiuni majoritare. Nu e o viziune proastă. Am înţeles logica. Dacă puterea ar fi la un singur om, iar acesta s-ar confrunta cu probleme financiare sau de altă natură, clubul ar risca să ajungă din nou în insolvenţă sau spre faliment. În contractul negociat de mine e trecut şi faptul că, în situaţia în care un acţionar vrea să iasă din business, ceilalţi vor avea drept de preempţiune, cu posibilitatea de a cumpăra procentele disponibile la preţul pieţei. Ştiu că acum se poartă tratative intense pentru alte două pachete, unul de 10 la sută, altul de 15 la sută. 

Cât aţi plătit pe acţiuni?
Valoarea lor nominală. Câteva mii de lei. În jur de 2.000 de euro. O sumă modică.

Cine conduce, practic, Rapidul în acest moment?
Eu, mai ales că nu s-au terminat încă negocierile cu ceilalţi investitori, reprezentaţi deocamdată de avocatul Andrei Nicolescu. Deţin un drept de veto, chiar dacă am doar 40 la sută din acţiuni. Nu iau însă nicio decizie fără să mă sfătuiesc de fiecare dată cu managerul sportiv Florin Manea şi cu Daniel Pancu. Aşa am procedat şi la despărţirea de Schumacher.”


36.000 de lei, echivalentul a 7.700 de euro, valorează, în realitate, 40% din acţiunile FC Rapid 1923, la valoarea lor nominală


Victor Angelescu spune că, la aproape trei luni după anunţul privind intrarea sa în acţionariat, încă mai negociază acordul acţionarilor!


„Nu e depus încă la ONRC pentru că noi negociem…”

ProSport a reuşit, după unele insistenţe, să stea de vorbă şi cu „acţionarul” fără acţiuni. Victor Angelescu a invocat un act pe care l-ar fi încheiat cu actualii acţionari, declarând – surprinzător – că încă se negociază un „share holders agreement” (acord al acţionarilor)! Aceste negocieri, spune Victor Angelescu, au făcut ca preluarea acţiunilor să nu fie nici în clipa de faţă oficializată la Registrul Comerţului. „Negociem share holders agreementul. Vom depune actele când vom avea share holders agreementul final. Adică, în română, înseamnă acordul acţionarilor”, a explicat omul de afaceri.

Victor Angelescu invocă pentru ProSport un act amuzant…

Tânărul de 34 de ani a dat asigurări că e stăpân pe situaţie. „Eu am un act prin care nimeni nu poate să dea înapoi de la nimic. Nici eu, nici ei nu mai putem da înapoi. Nu e depus încă la ONRC pentru că noi negociem… Avem actul prin care părţile au agreat vânzarea acţiunilor. Am negociat acordul acţionarilor, a ţinut să întărească Angelescu, dând oarecum impresia că i se adresează unui „cineva” nevăzut, care ar putea gândi că tranzacţia se va anula. Rămâne fără răspuns, totuşi, întrebarea de ce s-a mai anunţat în august că Angelescu a devenit deja proprietarul a 40% din acţiuni, dacă la aproape trei luni de acel moment încă nu s-au terminat negocierile, iar calitatea sa de patron nu e oficializată la ONRC.

Registrul Comerţului: capital social integral vărsat.
Victor Angelescu: „Capitalul social nu este vărsat 100%”

Dacă în privinţa acţiunilor, omul de afaceri a dat asigurări că are un act decisiv, dar încă negociază, în schimb a părut uşor deranjat de discuţia privind preţul real al acţiunilor pe care afirmă că le-ar fi cumpărat. Aşa cum am scris mai sus, FC Rapid 1923 SA are 9.000 de acţiuni, fiecare în valoare de 10 lei: în total, 90.000 de lei, adică puţin peste 19.100 de euro.

Angelescu s-a enervat când ProSport l-a întrebat de capitalul social

Ei bine, Victor Angelescu a afirmat, surprinzător, că, de fapt, capitalul social NU este integral vărsat, după ce mai întâi a pus la îndoială calculul reporterului şi a sugerat că ar fi vorba de o greşeală. Citiţi mai jos declaraţia „noului acţionar”: „Cum aţi făcut dumneavoastră calculul? Cred că faceţi o eroare. Vă referiţi la capitalul social… Eu v-am zis valoarea nominală. Capitalul social nu e vărsat 100%. Va fi vărsat după ce se termină cu acordul acţionarilor, după ce se va depune la ONRC. 2.000 de euro, 4.000 de euro… E o sumă infimă!”. După cum puteţi citi, pe ultimul rând al primei pagini din documentul de la ONRC prezentat de ProSport mai sus scrie negru pe alb: „CAPITAL SOCIAL SUBSCRIS 90.000 de lei, integral vărsat“. Documentele oficiale contrazic astfel, din nou, afirmaţiile lui Angelescu.


Noul sediu al Rapid 1923 – lângă biroul avocatului Andrei Nicolescu!

ProSport a descoperit, consultând actele de la Registrul Comerţului, şi alte lucruri foarte interesante. Mai nou, sediul clubului s-a mutat, în mod oficial, în aceeaşi clădire şi la acelaşi etaj cu biroul avocatului Andrei Nicolescu, omul de încredere al primarului Tudorache – persoană momentan fără funcţie, dar cu putere mare de decizie în club.

– „Noul Rapid“ are sediul în Bulevardul Lacul Tei, Nr. 1-3, Camerele 526-527, Etajul 5.
– Biroul din Bucureşti al avocatului Andrei Nicolescu este Bulevardul Lacul Tei, Nr. 1-3, Etajul 5 – conform informaţiilor de pe site-ul acestuia.

Ciudatul circuit al capitalului: marca FC Rapid a fost cumpărată de SC FC R SA. Angelescu spune că el a dat banii

Interesant este că, într-adevăr, Angelescu, deşi nu are nicio acţiune, exercită totuşi o influenţă importantă la „noul Rapid“. După cum chiar el şi-a asumat, a decis demiterea antrenorului Constantin Schumacher. Conform spuselor lui Florin Manea, l-a chemat la ordine pe Ovidiu Burcă. Atrăgându-i atenţia să nu mai uite să le transmită celor din club deciziile luate. Omul de afaceri a participat şi la o lungă şedinţă cu suporterii, pe parcursul căreia a spus multe lucruri interesante, unde a ascultat nişte avertismente dure ale liderilor galeriei şi unde s-au luat câteva decizii.

Fără a face speculaţii, mai trebuie adăugat că, potrivit Contractului de Cesiune, nu omul de afaceri e cel care a cumpărat marca de la lichidatorul SC FC Rapid SA (clubul aflat în faliment). Aşa cum s-a anunţat public, ci Redivivus 2017. ProSport deţine documentul care certifică identitatea adevăratului cumpărător. Ulterior, reporterul a aflat că omul de afaceri a fost cel care a dat către Redivivus (transformată ulterior în AFC Academia) suma necesară pentru a fi plătită marca achiziţionată la licitaţie. Adică 406.000 de euro plus TVA: în total, aproape o jumătate de million de euro.

1 COMENTARIU

  1. Domnule Leasa, daca te-ai fi documentat putin la societatile pe actiuni nu e obligatoriu ca actionarii sa fie inregistrati la Registrul Comertului. Ti-ai si gasit sursele de incredere in proprost si Udrea .. Pacat..