POVESTE / Legenda unui şut fără egal în fotbal

Fotbal
Ştefan Dobay a rămas o legendă în fotbal, alături de Ripensia

Rapid l-a avut pe Bazil Marian, poreclit „Bombardierul” pentru forţa şuturilor sale. Într-un fotbal romantic şi nemuritor. De asemenea însă, marea rivală a Rapidului din perioada interbelică, Rpiensia Timişoara, l-a avut pe „Calul” Ştefan Dobay. Despre a cărui şut s-au născut adevărate legende şi mituri. Unul dintre celebrii atacanţi români care le-au încântat ochii înaintaşilor noştri, dar care a şi chinuit Rapid pe unde l-a prins, este prezentat în detaliu în materialul ce urmează. De fapt este vorba mai mult de poveşti suprarealiste generate de forţa avută în modul în care lovea mingea când şuta spre poarta adversă.

A dat gol la două Cupe Mondiale

A marcat de doua ori la doua Cupa Mondiala pentru Romania. A murit cu cateva luni inainte sa vada cum o generatie de aur a nationalei straluceste in America. A fost un atacant temut in Romania si in Europa si a facut istorie atat ca jucator cat si ca antrenor. Stefan Dobay s-a nascut in imperiul Austro-Ungar, in Ujszentes (azi Dumbravita, din judetul Timis), dar a inceput fotbalul la Timisoara. Unde intre 1925 si 1926 a jucat pentru Sparta CFR. In 1926 a venit la Banatul, iar in 1930 s-a transferat la Ripensia. Acolo, timp de 10 ani a uimit o lume intreaga. Cu 127 de goluri in 153 de meciuri, sutul lui Dobay a devenit legendar in Europa.

Maimuţa… „ucisă”

In aceasta perioada a jucat de 41 de ori la nationala, marcand de 19 ori. Si a fost obligat sa duca in spate si o legenda… Cu care foarte multi copii nascuti in ultimii 30 de ani in Romania au fost crescuti. Legenda despre Dobay spune ca in urma unui pariu excentric facut in timpul anilor ’30, acesta a fost pus sa suteze la poarta unde in locul unui goalkeeper a fost pusa o maimuta sau o gorila, acum depinde cine a spus povestea. Sutul sau extrem de puternic ar fi ucis maimuta. Povestea este insa falsa, dar jucatorul nu a putut niciodata sa scape de ea. Mai ales ca exista o alta poveste reala privind forta sutului sau. Acum insa este vorba despre fotbal, despre un joc real. Intr-un meci cu Juventus Bucuresti, Dobay  sau Calul, cum era poreclit, a tras atat de puternic incat a rupt plasa portii, scrie eusunt12.ro.

Fotbal cu ghiulele

Cibi Braun, capitanul lui Juventus Bucuresti, descrie mult mai bine acel episod: “In minutul 8, Ghita Ciolac l-a deschis splendid pe Dobay, iar Calul a pornit-o in galop! Apoi, dupa ce a scapat si de Nicky Petrescu, de la vreo 10 metri si-a expediat ghiuleaua spre poarta lui Enderffi. Ei bine, dragii mei, sutul acela n-a fost sut, ci un adevarat trasnet! Mingea a spart plasa portii si a iesit afara. Pot sa va spun cu mana pe inima ca toata viata mea n-am intalnit o lovitura atat de puternica. Balonul a trecut ca ghiuleaua din tun si pe oricine l-ar fi intalnit in cale cred ca l-ar fi doborat la pamant. Tribunele au inceput sa aplaude cu frenezie.”

Vei merge la Referendum pe 6-7 octombrie?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Loading...