Flamaropol campion cu Rapid. La hochei!

flamaropol
flamaropol

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Campionatul de hochei pe gheaţă a României are o tradiţie foarte îndelungată. Sigur, nu suntem specialişti în acest sport. Iar puţini dintre noi ştiu că Rapid a fost chiar campioană o dată. În anul 1940! Aşadar înaintea echipei de fotbal. Cum echipa de hochei pe gheaţă nu mai există în prezent, e clar că foarte puţini rapidişti ştiu că măcar am avut una la un moment dat. Dar ea a existat, până la începutul anilor 2000. Adică până acum cam 15 ani. S-au jucat aproape 90 de ediţii din campionatul României. Pentru că Rapid nu a câştigat decât una, acest lucru pare insignifiant. În palmaresul nostru nu e aşa însă. De ce? În primul rând pentru că este normal să preţuim fiecare trofeu pe care îl avem în vitrină. Indiferent de sport.

Rapid era, de fapt, Locomotiva-PTT

Scopul principal al acestui material este însă altul. Iar informaţiile pe care vi le redăm provin din vastele cunoştinţe ale domnului inginer Gheorghe Scurtu. Rapid câştiga campionatul în 1940 cu un căpitan celebru, chiar dacă foarte tânăr pe atunci. În fapt, echipa se numea Locomotiva-PTT, pentru ca acurateţea datelor istorice să fie cea corectă. La doar 21 de ani, căpitan al formaţiei era Mihai Flamaropol! Este imposibil să nu fi auzit măcar o dată despre Patinoarul Mihai Flamaropol, cam cel mai important din România. Situat în apropierea Arenei Naţionale. România nu a excelat la hochei pe gheaţă. Cu atât mai puţin Rapid. Dar Flamaropol este o figură legendară. Dincolo de faptul că majoritatea carierei şi-a petrecut-o la altă echipă. Nu are importanţă numele ei, dar voi îl bănuiţi.

Flamaropol juca şi la Juventus Bucureşti… fotbal!

Când s-a apucat de sport acea echipă nu exista, iar Mihai Flamaropol era căpitan la Locomotiva-PTT. Cu care a luat primul, singurul şi, probabil, ultimul titlu din istoria clubului nostru la hochei pe gheaţă. Mai inedit decât asta însă este faptul că Mihai Flamaropol juca, în acelaşi timp şi pentru Juventus Bucureşti. Dar nu pentru echipa de hochei pe gheaţă. Ci pentru cea… de fotbal! Fiindcă nu era doar un hocheist de mare perspectivă, ci şi un fotbalist cu calităţi fizice care îl recomandau atunci pentru sportul de performanţă. Născut pe 21 noiembrie 1919, Flamaropol a plecat dintre noi la numai 65 de ani, pe 30 iunie 1985…