Artisti RapidistiRapidScandalȘtiri Rapid București

Andrei Păunescu explică de ce a apelat la Tribunal: „Tatăl meu nu a scris acest imn pentru a fi etichetă de băuturi alcoolice”

Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, a împărtășit detalii despre decizia sa controversată de a acționa în instanță clubul Rapid pentru drepturi de autor și drepturi conexe legate de imnul echipei, scrie orangesport.ro

Andrei Păunescu explică de ce a dat în judecată Rapid
Intrând în detalii, Andrei Păunescu a subliniat că, în timp ce imnul poate fi cântat liber, utilizarea sa în scopuri comerciale traversează o linie roșie.

„Totul a plecat de la faptul că tata a scris o superbă poezie din dragoste necondiţionată pentru o echipă şi o idee. Nu a scris această poezie pentru a fi etichetă pentru băuturi alcoolice, pentru a fi obiect de promovare ale unor materiale care se vând. Imnul poate fi cântat de oricine, cum se întâmplă de zeci de ani, dar când vinzi ceva deja intri în altă categorie. Să presupunem să scrieţi o scisoare de dragoste unei femei şi o publicaţi şi la un moment dat vă pomeniţi că managerul acelei femei iubite ia poezia şi o vinde, o pune pe tot felul de tarabe şi obţine bani din ea. Întrebarea e dacă e bine aşa,” a detaliat Andrei Păunescu pentru sursa citată.

Cum a descoperit familia Păunescu faptul că strofele imnului sunt folosite în scop comercial

Descoperirile făcute de prieteni și cunoștințe au declanșat o reacție din partea familiei Păunescu. Produse variate, de la sticle de vin la eșarfe și ceasuri de perete, purtând versurile imnului, au fost vândute fără a menționa autorul, Adrian Păunescu.

„Noi suntem o familie cu prieteni şi relaţii în toată ţara. Au început să vină oameni care au spus <<Am cumpărat o sticlă de vin cu strofele Rapidului, am cumpărat altă sticlă cu poezia domnului Păunescu, dar nu scrie că e a domnului Păunescu>>. Tot, fără autorul Adrian Păunescu, am văzut timbre cu tot imnul Rapidului. Au cumpărat brăţări, eşarfe, ceasuri de perete, lucruri de astea inimaginabile și ne-am interesat despre ce e vorba”, a continuat Andrei Păunescu.

Andrei Păunescu: „Trebuie să răspundă tot în paradigma banilor”

Andrei Păunescu a subliniat că, în timp ce interpretarea culturală a imnului este liberă, comercializarea acestuia fără acordul moștenitorilor este inacceptabilă.

„Nu pot fi eu de acord, eu, că Adrian Păunescu are mai mulţi moştenitori. Când oamenii doresc să cumpere cărţi de Adrian Păunescu se duc în librării și totul e reglementat. Nu pot spune ce ar fi fost dacă ar fi fost. Din fericire, legile sunt foarte clar. Trebuie să ceri acordul și să stabileşti condiţiile, nu poţi vinde ceva ce nu-ţi aparţine și autorul să stea să se uite”, a afirmat Andrei Păunescu.

Povestea imnului celebru la Rapid a început în 1979
Într-o rememorare emoționantă, Andrei Păunescu a povestit momentul creării imnului, un simbol al dragostei necondiționate pentru echipa Rapid și pentru ideile pe care aceasta le reprezenta.

„Lucrurile frumoase trebuie povestite. Adrian Păunescu, în 1979, august, când l-a scris, l-a scris dintr-o dragoste pentru o idee, o echipă, pentru niște oameni a căror echipă era prigonită. A scris acel cântec și n-a pretins nimic pentru partea culturală și în niciun caz nu a scris… Dacă voia să facă comerț cu arta lui, câștiga mulți bani. Nu a scris acest imn ca să fie pus pe tarabe, pe mărfuri unde nu e pomenit,” a încheiat Andrei Păunescu.

Rapid București nu a rămas fără reacție la acțiunile lui Andrei Păunescu și a răspuns printr-o declarație oficială.

Rapid, comunicat oficial după ce a fost dată în judecată

„Am constatat cu surprindere faptul că Andrei Păunescu, fiul regretatului poet Adrian Păunescu, a acționat în judecată clubul nostru, formulând o reclamație care are ca obiect «dreptul de autor și drepturile conexe». Mai precis, suntem acuzați că am utilizat versurile din Imnul Rapidului în scopuri comerciale.

Așa cum știu suporterii rapidiști de toate vârstele, Imnul Rapidului a fost compus de către poetul Adrian Păunescu, la începutul anilor ’80, și a devenit un simbol al rapidismului. De atunci, «Imnul» a fost intonat de sute de mii de ori, iar pasaje din el au fost folosite, începând cu perioada aceea, pe diverse elemente simbolistice sau materiale promoționale (tricouri, căni, cărți, programe de meci, etc.).

În semn de respect și omagiu pentru autorul «Imnului», sala de conferințe a stadionului poartă numele Adrian Păunescu, iar la inaugurarea arenei din Giulești, Andrei Păunescu a fost invitat, contra cost, să intoneze Imnul. Așa cum spuneam, ne surprinde faptul că am aflat de această reclamație doar din spațiul public, fără vreo informare prealabilă verbală sau scrisă.

Din respect, în primul rând pentru trecut și istorie, până nu vom primi reclamația oficială, refuzăm orice fel de polemică legată de acest subiect”, a transmis Rapid, pe Facebook.

Andrei Păunescu îi cere 1 milion de euro Rapidului

Rapid a fost dată în judecată pentru că vinde produse inscripționate cu versurile clubului și i se cere 1 milion de euro ca daune, scrie gsp.ro.

CFR Călători a fost acționată în instanță pentru că a trecut versuri din imn pe locomotiva dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea Rapidului, iar firma Mobexpert a fost dată în judecată pentru că are la vânzare anumite produse cu versurile imnului.

În total, Andrei Păunescu care 4,15 milioane de euro.

 • FC Rapid – 1.000.000 de euro
 • Vinicola Averești 2000 SA – 1.000.000 de euro
 • Romfilatelai SA – 200.000 de euro
 • CS Rapid – 500.000 de euro
 • Superbet – 500.000 de euro
 • Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători sau Mobexpert – 500.000 de euro
 • Metrorex – 200.000 de euro
 • Dante Internațional SA – 100.000 de euro
 • Stargift SRL – 50.000 de euro
 • Retail Concept Design SRL – 100.000 de euro

S-ar putea sa te intereseze

7 Comments

 1. Bai mostenitorule, taktu a cerut voie clubului Rapid sa-i foloseasca numele intr-o poezie? Esti un fomist nesimtit.

 2. Cand a compus Paunescu imnul, nu era nimic din toate acestea…
  Are multe poezii domnul poet, daca tot vine fi-su cu aberatiile pe care le spune, aceasta este cea mai cunoscuta, nu ?
  De ce cu celelalte mii de poezii nu ai probleme de comercializare, domnul andrei ?
  Eu as fi perfect de acord, dupa rezolvarea problemei ” groaznice ” din acest moment, cu lansarea unei mari provocari pentru Rappa, Leasa ( poate ne mai lasa si domnul presedinte niculae cu figurile si ambitiile lui !! ) pentru compunerea unui nou imn.
  Se poate pastra melodia.
  Acest imn nu este mare prin el insusi, este mare pentru ca suporterii Rapid-ului l-au facut special !
  Altfel, era o simpla poezie despre Rapid.
  Sunt acum o suta de cantece despre Rapid, daca iau suporterii unul dintre el si zic ca este imnul nostru, devine imens.
  Fanii de la Liverpool platesc drepturi de autor cand cumpara fulare cu versurile You’ll Never Walk Alone ?
  Si daca nu faceau ei din acest cantec imn, ce mare melodie mai era azi ?
  Personal, bucuros as vrea un alt imn penteu Rapid si baiatul asta sa vanda poezoa lu’ tac’su !

 3. Cu un singur lucru nu sunt de acord: că nu a notificat anterior pe cei vinovati.
  In rest are dreptate. Există o lege dreptului de autor de care au auzit si elevii de gimnaziu, nu însă și compartimentele de marketing a-i celor impricinati! Domule Sucu, după ce că n-avem management suntem repetenți si la marketing!

 4. Un nesimtit. Putea sa se duca la club si sa spuna: domnilor nu este in regula cu comercializarea, cu drepturile de autor si haideti sa ne intelegem. Domnul andrei cere el direct 4 milioane jumate de euro, asta dovedind, ca de fapt ar cam vrea sa se imbogateasca peste noapte. Mai si ameninta ca ei sunt mai multi mostenitori si ca toti isi vor cere drepturile. Cata lipsa de caracter.

 5. Prosti am fost noi ca am renuntat la imnul nostru traditional „S-a strans astazi in tribuna” cu care am protestat zeci de ani in fata nedreptatilor, si i-am popularizat cantecul lui Socaciu pe versurile lui taica-tu pe care le-a scris ca ‘sa dea bine” in fata organelor de partid sustinand o echipa muncitoreasca, mai Andreie ! Tu trebuie sa platesti galeriei rapidiste pentru publicitatea si reclama pe care ti-o face!

 6. Tac-tu Adrian a scris poezia (pe muzica lui Victor Socaciu) din foame de publicitate si din dorinta de „a da bine” in fata organelor de partid, sustinand o echipa muncitoreasca. Galeria rapidista, marinimoasa a adoptat cantecul si l-a popularizat inclusiv pe poet si neamul lui. Extrapoland: cat si cui platesc aia de au facut din Hora Unirii ,Hora ReciclarII, reclama difuzata pe toate posturile ? Cat plateste FC Napoli pentru „O surdato ‘nnammurato” lui Massimo Ranieri? Cata foame ai in gat mai Handrei!

 7. Aud că olteanul fomist Andrei Păunescu cere 4 milioane de Euro pentru imnul Rapidului. Nu mai bine ar cere redeschiderea dosarului în care mă-sa a ucis trei oameni în apropiere de Craiova?!
  În anii ‘ 60 , celebrul jucător din Grant Niki Dumitriu II și galeria Rapidului a poreclit echipa Dinamo ” câinii rosii” în special a fraților Nunweiler din apărare dar și a întregii echipe pentru răutatea dusă la maxim pe care o arătau pe teren și pentru că mai întotdeauna puneau în pericol oasele jucătorilor de la Rapid . Pâna la evenimentele din ’89 conducerea partidului prin Ministerul de Interne și a clubului nu suporta aceasta denumire degradantă strigată de către galeria din Grant. Dupa ’90 dinamoviștii și-au luat porecla în serios și creația galeriei Rapidului a devenit emblemă oficială a clubului. Acum ce ar trebui să facă galeria Rapidului și Niki Dumitriu II? (acesta încă trăiește în Grecia ) Să cheme în judecată clubul Dinamo – câte variante or fi – și alte societăți care s-au folosit de emblema și sloganul ” câinii rosii” , să solicite milioane de euro pentru folosirea comercială a denumirii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.