Fotbal internațional

ANALIZĂ | Fotbalul mondial, viziunea, talentul, munca și… jocurile de noroc!

Ideea acestui articol, mai ales în ceea ce privește jocurile de noroc este una total diferită de ce v-ați aștepta. În timp ce alergam, la un moment dat, mi-am adus aminte despre momente mari ale fotbalului mondial. Momente din care au lipsit protagoniști pe care nimeni nu-i concepea ca absențe în vreo circumstanță. Fapt care redă, într-adevăr, o nuanță că, uneori, circumstanțele pot coincide cu jocurile de noroc, măcar la nivel de rădăcină.

Luis Aragones a clădit Spania cea mare!

Concret, voi aborda un pic situația Spaniei din perioada 2008 – 2012 și a Franței din 2016 și până în prezent. Două echipe care marchează, fiecare în felul ei, fotbalul mondial. Prima a câștigat în acea perioadă trei titluri majore, două europene și unul mondial. Cocoșii, de asemenea, sunt campioni mondiali en-titre și vicecampioni europeni. Numai că fiecăreia dintre cele două echipe le-au lipsit oameni cheie. Desigur, în 2008, pentru campionatul european toată lumea a fost surprinsă de faptul că marele Raul a fost din schemă de Luis Aragones. O mutare aproape șocantă, dar care, în cele din urmă, a mers.

Jocurile de noroc au presupus neselecționarea lui Raul! Sau nu…?

La cei 70 de ani ai săi, Aragones a știut ce face, mai ales că Spania a devenit campioană europeană și pe urmă a creat o dinastie sub comanda lui Vicente del Bosque timp de încă patru ani, când ibericii au dominat copios fotbalul mondial. Jocurile de noroc nu au fost valabile din acest punct de vedere, Spania nu a câștigat nimic din întâmplare. Pur și simplu a fost din ce în ce mai bună. Raul nu a mai jucat niciodată la națională… În fapt, Raul a jucat ultimul său meci la națională în septembrie 2006! Un umilitor 2-3 cu Irlanda de Nord. Așadar al 102-lea la 29 de ani! Talentul, palmaresul, rezultatele, nu au mai contat. Grupul a primat și asta exclude total jocurile de noroc. Antrenorii au știut ce fac, deși a părut o decizie șocantă.

Karim Benzema, caz asemănător, dar total diferit…

Cumva similar, dar din cu totul alte motive, Karim Benzema nu a mai jucat pentru naționala Franței din… 2015! Adică fix cu un an înainte – de fapt doar câteva luni – ca Franța să piardă finala EURO 2016, din postura de țară gazdă, în fața Portugaliei lui Cristiano Ronaldo. Pe urmă însă, doi ani mai târziu, tot fără Benzema, Franța a devenit campioană mondială. Pentru a doua oară în istorie. Deși Giroud, vârful folosit, nu are cifre deloc rele, ba el a mai și devenit recent cel mai bun atacant francez după Henry, faptul că nu a reușit să dea măcar un gol la turneul final explică destul de clar situația… Benzema este, de departe, cel mai bun atacant pe care Franța îl are.

Francezul chiar a fost un câștig la jocurile de noroc ale fotbalului

Mai mult, el joacă impecabil la Real Madrid, de 11 ani deja. Însă Franța a obținut rezultate și fără el. Mutarea aici a semănat mai mult cu jocurile de noroc clasice, dar iată că Didier Deschamps a reușit să obțină titlul suprem și fără atacantul numărul 1 al fotbalului din Hexagon. Raul și Benzema nu sunt cazuri unice. Monștri sacri pentru fotbalul din țara lor, în top 10 jucători all-time măcar ca rezultate în toate topurile naționale, dar care au fost excluși din colectiv, iar colectivul s-a descurcat. Un alt caz este cel al lui Thomas Müller. Numai că, cumva, în sens invers. Component de bază al naționalei Germaniei din 2010 și până în 2019, după selecția cu numărul 100, Joachim Löw a declarat public că nu se mai bazează pe el.

Müller, lăsat pe dinafară… din presă!

Adică la nici 30 de ani, Müller e expulyat din echipa națională. Asta după ce a fost campion mondial în 2014 și mai are la colecție o medalie de bronz la World Cup 2010 și două semifinale la EURO 2012 și EURO 2016. Mai mult, greu de luat. Această decizie nu pare a intra în categoria marcată de jocurile de noroc la care, uneori, antrenorii apelează. Löw ar fi trebuit el însuși, după 12 ani, să renunțe la banca Germaniei după rușinea monumentală de la World Cup 2018. Până la urmă e treaba lor. Ideea acetui material e alta. Să demonstreze cum aproape orice e posibil în fotbal. Chiar și în fotbalul de înalt nivel. Acolo unde poți domina lumea fără cei mai buni oameni ai tăi. Sau, poate, tocmai de aia, fiindcă i-ai scos din schemă, ai putut domina lumea!

Sursa foto: mundodeportivo.com

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.