SUCCES RAPID | Alex Ferguson, creatorul unui gigant: Manchester United

Sir Alex Ferguson
Sir Alex Ferguson

În 2013, Alex Ferguson a zis că e suficient. Că acest succes rapid la care a ajuns în 26 de ani i s-a cam urcat la cap și a decis să se retragă de la cârma lui Manchester United. Însă, trecut de 70 de ani, nu a ales să devină un bătrânel simpatic, lipsit de ocupație. Printre noile sale îndeletniciri s-au numărat niște cursuri de management pe care le-a predat la Harvard. Una dintre acele universități din lume despre care nu trebuie să aduci explicații. Îi spui numele și toată lumea realizează cine ești. Cu o carieră de jucător mediocră și cu una de antrenor destul de consistentă, Ferguson a preluat Manchester United în 1986. Sigur, puțini își amintesc de un Ferguson înainte de a fi Sir și înainte de a-i antrena pe „diavoli”. Însă alături de Aberdeen a luat chiar Cupa Cupelor și Supercupa Europei în 1983.

Alex Ferguson a bătut-o pe Real Madrid în finala Cupei Cupelor

Împotriva celor de la Real Madrid și Hamburg! Însă când construiești un brand de nivelul lui Manchester United, e greu ca trecutul să se mai ridice la nivelul acestuia. 38 trofee în 26 ani! Însă primul a venit la patru ani după instalare și asta în condițiile în care, cum însuși Ferguson reacunoaște în biografia sa, dacă nu ar fi luat în 1990 FA Cup, probabil că a lui carieră la Manchester United ajungea la final. Din acel moment însă nimeni nu l-a mai oprit. Doar că astea sunt detaliile, vârful unui iceberg gigant, pe care-l descoperi numai după ce parcurgi din scoarță în scoarță cartea scrisă de marele manager. La baza acestor succese a stat un control de fier pe care l-a instaurat în vestiar. În sensul că, unul dintre principiile sale a fost să nu lase vreun fotbalist să se considere mai important decât managerul.

I-a dat afară pe Beckham și Keane

Astfel, greiii care au stricat atmosfera, precum David Backham sau Roy Keane au fost imediat trimiși la plimbare. Ne referim la oameni care vor rămâne mereu în istoria clubului! Apoi, Cristiano Ronaldo a fost amenințat că va sta pe bancă în sezonul 2008-2009, dacă gândul nu-i va fi la club, ci la iminentul transfer la Real Madrid. Un succes rapid ca acesta costă și trebuie să ai control total. Însă Fergie a fost, mereu, și un om asumat. De exemplu, la mijlcul anilor ’90 a decis să poarte ochelari la meciuri după ce l-a acuzat pe Schmeichel total aiurea la un gol pe care l-a primit dintr-o deviere. Dorința sa de victorii a rămas la fel de mare, însă cum vârsta nu iartă pe nimeni, a avut nevoie de susținere. De deconectare.

Alex Ferguson, pasiune pentru cai și vinuri bune

Pe care le-a găsit în pasiunile pentru echitație și vinuri bune. Ferguson nu și-a pierdut vreodată pasiunea și a construit niște obiceiuri care nu doar că-l ajutau, dar chiar băgau spaimă imensă în adversari. De exemplu, Manchester United devenise o specialistă a golurilor pe final. Așa că marele manager bătea cu degetul în ceas mereu în aceste momente, astfel încât, subliminal, adversarii să simtă ce urmează. De multe ori a mers! A câștigat numai două finale de Liga Campionilor, deși a jucat patru. Cele în care a fost învins, împotriva FC Barcelona. Tocmai echipa care a fost, probabil, cea mai mare din istoria fotbalului. Ferguson însă a explicat pe larg de ce ar fi putut câștiga măcar unul dintre meciuri.

Solskjaer, cel mai inteligent atacant pe care l-a avut

Surprinzător sau nu, el a dorit să se retragă și mult mai devreme de la cârma echipei, dar a ales să continue construirea moștenirii inegalabile. Ceea ce a lăsat în urmă scoțianul va fi, probabil, fără precedent. În prezent, United pare a încerca cu Solskjaer aceeași rețetă. Un antrenor în care, probabil, cei de la club au mari speranțe, deși, deocamdată rezultatele sunt destul de modeste. Numai că, tot Ferguson, spune în biografia sa că, de departe, Ole Gunnar a fost cel mai inteligent atacant alături de care a lucrat în cariera sa.

Motiv pentru care tindem să credem că șansele ca acesta să aibă un cuvânt de spus în fotbal alături de Manchester United sunt ridicate. E drept, poate nu la nivelul la care clubul a fost dus de Sir Alex Ferguson. Asta e și greu. Însă pentru asta a fost nevoie de mai bine de un sfert de veac.

Moștenirea lăsată de Sir Alex Ferguson

Un sfert de secol în care Sir Alex Ferguson a dus fotbalul la nivel de artă și un club de fotbal cu o tradiție frumoasă, dar nu colosală, la stadiul de gigant mondial alături de Real Madrid, Juventus Torino, FC Barcelona sau Bayern München. Cu toate că United, poate, nu va mai lua mulți ani trofee, nivelul vă rămâne sus. Sus de tot. Peste ce ar putea obține în următorii ani Chelsea sau Manchester City. Două echipe care sunt, cu mult, peste Manchester United ca joc și, mai ales, ca rezultate la ora actuală.

Sursa foto: businessinsider.com