IstorieNaționala de Fotbal a României

HOCHEI | Rapid, campioană națională în doar câteva luni de viață vișinie a secției

Rapid, campioană a României la hochei pe gheață! Era odată demult. În 1939, când încă flăcările războiului nu afectaseră atât de tare România. Echipa de hochei pe gheață Telefon-Club era cea mai tare din țară. Însă Societatea de Telefoane nu a mai putut sprijini financiar echipa campioană a țării, așa că aceasta s-a desființat. Puternicei echipe i-a întins o mână CS Rapid București. Care a oferit condiții pentru derularea în continuare a activității de performanță.

Așa a debutat Rapidul în hochei. Primul meci al sezonului a avut loc pe 12 decembrie 1939, Rapid învingând cu 5-4 o puternică selecționată a refugiaților polonezi. Meciul a avut loc pe feericul patinoar interbelic Oteteleșanu. În Ajun de Crăciun, la 24 decembrie, un alt clasic, Rapid – Venus, meci amical de hochei. Ceferiștii înving cu 4-1 și transportă marea rivalitate fotbalistică a perioadei, pe luciul de gheață.

Rapid își măsoară forțele cu ungurii în preajma Sărbătorilor de iarnă

După acest meci, hocheiștii rapidiști au plecat într-un turneu în Ungaria, unde au susținut două meciuri cu echipe puternice din țara vecină, pierzând cu Ferencvaros și BKE, ambele din Budapesta. În drum, efectuat cu trenul, a fost o haltă la Cernăuți, pentru meciul cu localnicii de la Dragoș-Vodă, una dintre cele mai bune din țară pe vremea aceea. Scorul a fost alb, 0-0. Era perioada în care se vehicula ideea ca România să găzduiască, în locul Japoniei, Jocurile Olimpice de iarnă din 1940.

La 11 și 12 ianuarie 1940, Ferencvaros a susținut revanșa la București, câștigând cele două meciuri cu Rapid, foarte strâns, scoruri 2-1, respectiv 2-0. Înainte de începerea campionatului național, Rapid a mai susținut un amical de gală, la Galați, împotriva feroviarilor danubieni, impunându-se categoric cu 16-2.

Rapid, campioană națională după finala cu… Venus!

Turneul final al campionatului național, ediția 1940, a avut loc la București, între 31 ianuarie și 5 februarie. Rapid a învins Jahn Cernăuți cu 6-2 după care a remizat cu Mureșul Tg. Mureș, 2-2, calificându-se astfel în semifinale. Dragoș-Vodă Cernăuți a fost adversara din penultimul act, giuleștenii trecând cu brio de acest hop, 2-0.

Finala a fost între Rapid și Venus, alb-vișinii impunându-se cu 5-2, grație golurilor semnate de Telea (3), Brackl și Bob Petrovici. Astfel, Rapid a devenit, în primul an de activitate, campioană națională, bazându-se pe un lot alcătuit din următorii: Rațiu, Dron, Sadovsky, Biro, Atanasiu, Țicu, Botez, Telea, Brackl, Petrovici, Tănase și Mihail Flamaropol (foto).

Revanșa care nu s-a mai jucat vreodată

Ex-președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, fotbalistul Theodor Davilla, a comandat o cupă pentru o reeditare a finalei campionatului național, între Rapid și Venus. Ideea, deși salutată călduros de presă, nu s-a materializat, deoarece mulți dintre hocheiști erau și fotbaliști, iar pregătirile pe dreptunghiul magic se reluaseră din februarie. Așa că finala singurului titlu rapidist a rămas fără revanșă.

După cucerirea medaliilor de aur, Rapid a mai jucat un amical la Sighișoara, câștigat cu 16-2 în fața unei formații locale. Anul competițional 1940 s-a încheiat cu un amical de lux, 4-4 în deplasare, cu formația italiană Diavolli Milano.

Același lot, trei echipe diferite

Spre finalul anului calendaristic, secția rapidistă de hochei pe gheață s-a autodizolvat din lipsa resurselor financiare. Nucleul jucătorilor a trecut la o altă grupare, Juventus, care a cucerit ulterior titlul național. Așa se face că aproximativ aceiași jucători au câștigat titlul național de trei ori consecutiv, cu trei echipe diferite: Telefon-Club, Rapid și Juventus.

Rapidul a mai avut, tot în perioada interbelică, o secție de sporturi de iarnă la bob.

Sursa: clubulrapid.ro

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.