DOCUMENTE / Fotbal Club R Bucureşti, firmă cu acţiuni la purtător! Află motivul

ProSport Primarie

ProSport oferă informaţii noi! SC FC R Bucureşti SA, societatea comercială înfiinţată luna trecută şi prezentată drept „continuatoarea Asociaţiei Academia Rapid“, este o firmă cu acţiunile la purtător. Amănuntul este important pentru că, în astfel de cazuri, controlul asupra clubului se poate schimba foarte uşor. Oricând, fără formalităţi şi, mai ales, fără ca opinia publică să ştie cine e adevăratul proprietar. Înfiinţată în aprilie 2018, după aproape opt luni de eforturi zadarnice, în instanţă, de a obţine personalitate juridică pentru Asociaţia Sportivă Academia Rapid (care joacă în Liga 4), firma SC FC R Bucureşti SA ar trebui, conform planurilor, să preia activitatea „noului Rapid“.

ProSport scrie despre împărţeala acţiunilor la FC R Bucureşti

Firma SC FC R SA a devenit operaţională pe 24 aprilie 2018, are capital social 90.000 de lei şi trei patroni. Acţionari cu procente aproape egale. E vorba despre fostul fotbalist Ovidiu Burcă (33,34%), suporterul Adrian Olariu (33,33%) şi Asociaţia CS Rapid Redivivus 2017 Bucureşti (33,33%). Calitatea de administrator îi revine lui Adrian Olariu. Potrivit documentelor de la Registrul Comerţului, capitalul social al SC FC R SA („Noul Rapid”) este de 90.000 de lei (aproape 19.500 de euro). Iar fiecare din cei 3 acţionari a venit cu 30.000 de lei (aproape 6.500 de euro) de acasă.

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI


„Transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor, cu excepţia acţiunilor aparţinând comanditaţilor din societăţile în comandită pe acţiuni, nu se înregistrează la Registrul Comerţului. Ci se evidenţiază în registrul acţionarilor ţinut de societate sau în depozitarul central, în cazul societăţilor comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată.“
fragment din documentul emis de Ministerul Finanţelor în cazul SC FC R SA


Expertiza specialistului

De departe cea mai importantă menţiune este că această firmă are acţiunile la purtător, conform datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului obţinute de jurnalistul Florin Alboiu.

CITEȘTE ȘI  Daniel Niculae a vorbit înainte de CS Mioveni - Rapid din Cupa României

„Nu e nimic ilegal, asta trebuie spus de la început. Doar că acţionarii se pot schimba mult mai uşor decât la o firmă pe acţiuni clasică. Caracteristica acestui tip de firmă, cu acţiuni la purtător, e că nu ştii cine este, de fapt, proprietarul. Acţiunile se pot transmite foarte uşor. Sunt, într-un fel, ca banii din buzunar. Mergem noi doi la notariat, eu ţi le dau ţie, nu trebuie să ştim decât noi că s-a schimbat proprietarul. Singurul moment în care se află cine sunt acţionarii este la AGA (n.r. – Adunarea Generală a Acţionarilor).”

„Atunci trebuie trecut în registrul firmei cine participă, în calitate de acţionar. Dar şi aici e o subtilitate. Adică, de exemplu, eu sunt proprietarul acestei firme cu acţiuni la purtător. Mâine are loc AGA. Eu îţi vând ţie acţiunile, mâine tu te duci la AGA, prezinţi dovada că eşti deţinătorul legal al acţiunilor, participi la şedinţă, iei deciziile. Apoi, a doua zi, mi le vinzi mie din nou. Aşa se poate ascunde proprietarul real al firmei“, a explicat pentru ProSport redactorul şef al Ziarului Financiar, Sorin Pâslaru.

Conflictul Ovidiu Burcă – Daniel Niculae

Despre Ovidiu Burcă se ştie că este omul de încredere al primarului Dan Tudorache. Edilul îl susţine necondiţionat. Sursele ProSport spun că de aici a plecat şi conflictul cu Daniel Niculae. Cel care vrea să părăsească Academia Rapid chiar înainte de finalul acestui sezon. Publicaţia noastră a scris de mai multe ori, încă de astă-toamnă, că Daniel Niculae, principalul atu, alături de Daniel Pancu, în operaţiunea de atragere a suporterilor Rapidului, este în relaţii tensionate cu Ovidiu Burcă. „Nico“ este nemulţumit că, deşi i s-a promis postul de preşedinte şi comanda noului club, a fost păstrat de primar în rolul de jucător şi de vector de imagine. În timp ce Burcă a primit mână liberă să conducă proiectul.

CITEȘTE ȘI  CS Mioveni - Rapid 4-5. Vișiniii se califică la 11 metri, Bălan marchează!

În acelaşi timp, Niculae (ca şi Pancu) este foarte iritat că munca de peste an a ajuns să fie periclitată de erorile comise în justiţie. Acolo unde Academia Rapid nu şi-a putut lua personalitatea juridică. Invitat la emisiunea Denisei Rifai, la Realitatea TV, primarul Dan Tudorache a spus miercuri, printre altele, că „până vineri vom rezolva doleanţele lui Daniel Niculae”.

Burcă şi Olariu nu prea au cum să susţină un asemenea proiect

Burcă şi Olariu, acţionarii trecuţi la Registrul Comerţului, nu pot finanţa clubul. Câteva presupuneri: cine conduce din umbrăDupă apariţia acestei firme, semnele de întrebare s-au înmulţit exponenţial. Este evident că nici Burcă, nici Olariu (de profesie taximetrist) nu au forţa financiară să susţină un proiect cu ambiţii mari („îl vom creşte“, a anunţat astă-toamnă Liviu Dragnea). Numai în turul acestui campionat de Liga 4, AS Academia Rapid a consumat 880.000 de lei (peste 190.000 de euro). Cei doi, ca şi Asociaţia Redivivus (în urma modificărilor succesive de componenţă, generalul de securitate Vasile Mălureanu, fondatorul Academiei Rapid, a ieşit din Redivivus. Iar acum membri sunt Ovidiu Nahoi – preşedinte, Ovidiu Burcă şi Emil Manea) împart acţiunile la Registrul Comerţului.

Cine ar putea fi oamenii din umbră în viziunea ProSport

Dacă presupunem că persoanele care au luat deciziile şi au dat banii la Academia Rapid în ultimul an sunt mai departe implicate la noua societate pe acţiuni, atunci ne putem face o idee despre cine controlează acum SC FC R SA, „noul Rapid“.

> Liviu Dragnea, membru de onoare în Clubul Aristocratic Rapid şi cel care a girat întregul proiect. Acesta a promis, nu mai departe de acum două luni, că se va rezolva trecerea unei baze sportive (cel mai probabil ProRapid) în administrarea Academiei Rapid/SC FC R SA. ProSport a scris astă-toamnă că preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a asumat proiectul Academia Rapid, echipă despre care a promis că „o vom creşte”.

CITEȘTE ȘI  Alexandru Albu: "Rapidul este o echipă vânată!"

> Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 şi „motorul“ întregului proiect, vorbeşte în numele Academiei Rapid de un an. Deşi oficial nu are, în acte, nicio legătură. Îşi ia angajamente, spune că se ocupă de latura juridică, discută la guvern sau cu Liviu Dragnea. Ţine şedinţe cu membrii Clubului Aristocratic Rapid (CAR) implicaţi în proiect, se sfătuieşte cu Nicolae Cristescu (fost acţionar în perioada 2013-2014), încearcă să obţină aprobarea Consiliului Local pentru a da bani de la buget către club. Omul său de încredere în Academia Rapid/SC FC R SA este Ovidiu Burcă.

> Gruia Stoica, „regele fierului vechi”, principalul sponsor al Academiei Rapid în acest sezon, a furnizat cea mai mare parte a banilor. El este apropiat, spun sursele ProSport, de Ovidiu Nahoi şi de alţi câţiva „aristocraţi“ din CAR. E de aşteptat ca şi Gruia Stoica, la un moment dat, să ceară ceva în schimbul sumelor investite în club.

Este George Copos alături de proiect?!

În încheiere, mai trebuie spus şi că, în ultimele săptămâni, în peisaj a reapărut George Copos. ProSport are informaţii sigure că magnatul a participat la cel puţin o întâlnire având ca temă de discuţie Academia Rapid. Rămâneţi în continuare pe 1923.ro pentru a afla tot ce mişcă în Giuleşti! Indiferent dacă ştirile sunt pozitive sau negative! Noi vi le vom livra aşa cum se întâmplă. Pentru că aşa este normal!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.