AFC Rapid – Progresul Spartac II 5-1. Victoria noii generaţii de fotbalişti!

AFC Rapid

Ne pregătim de AFC Rapid – Progresul Spartac II. Este doar 5 mai, însă termometrele au luat-o razna. Chiar dacă e 6 seara, mercurul încă arată 30 de grade. La umbră! Pentru că în bătaia soarelui, pe sinteticul din zona Luica, Prefabricate, temperatura o ia razna. Oficialii echipelor şi părinţii jucătorilor aduc mai multe baxuri cu apă. E nevoie în astfel de condiţii. La fluierul de start ne uităm cu stupoare pe banca oaspeţilor-gazdă. Asta pentru că, deşi organizatoare e AFC Rapid, terenul este al Progresului. Revenind la subiect, trebuie spus că în locul indicat e singurul în care…bate vântul! Desigur, la figurat. Fiindcă natura nu arată în acele momente să se îndure de puţină răcoare. Progresul Spartac II nu are rezerve şi nici antrenor! Ba chiar în debutul meciului se aude din partea unuia dintre jucători: „Să nu vă accidentaţi vreunul, că n-avem alternative!”

Prim unsprezece cu opt jucători U20 pentru AFC Rapid

Pe de o parte avem o echipă cu un decar de maximum 15 ani fizic extrem de firav, dar şi un portar cu tricoul lui… Arsenal Londra! Poate un omagiu că echipa londoneză trece acum printr-o schimbare istorică, rămânând fără Arsene Wenger după 22 ani. Pe de cealaltă parte, Robert Georgescu aliniază o echipă în care opt din 11 jucători au sub 20 de ani: Oprea – Pîrvescu, Popa, Panait, Caliţa – Stoica – Mateianu, Croitoru, Trică, Tănase – Semudenge. Au mai intrat: Samoilă, Moroşanu, Ene, Chirvase. Lateralii de la mijloc sunt născuţi în 2000, patru dintre cei cinci defensivi sunt născuţi în 1999, la fel ca şi Trică, în timp ce Croitoru e numai cu un an mai tânăr. Practic, veteranii sunt căpitanul Panait, Oprea şi Semudenge. Şi pentru că ultimul în această cronică e cel dintâi, vom începe cu Pierre. Nu e neapărat de bine.

Mateianu salvează prima repriză

Spre exasperarea celor aproximativ 100 de oameni veniţi la meci, olandezul ratează în repriza întâi trei ocazii colosale. Practic, din toate poziţiile, ruinând munca excelentă de play-maker pe care o face Trică. Un fotbalist care iubeşte să dribleze! Pierre nu e totuşi vârf de careu, iar faptul că a irosit atâtea ocazii nu îl transformă într-un jucător mai slab. Dimpotrivă, rămâne unul dintre cei mai de preţ pe care AFC Rapid îi are în acest moment. Cu toate astea ziua nefastă pe care a prins-o îl face pe Georgescu să îl schimbe la pauză. La cabine se intră cu 1-0. Un scor oarecum mincinos, dar care putea fi în oglindă, dacă numărul 15 de la oaspeţi nu rata cu poarta goală. Noroc cu cursa irezistibilă a lui Mateianu de pe dreapta. Cu mâna streaşină la ochi sau pitiţi sub tribună, spectatorii au admirat cum puştiul „milenar” l-a executat pe fanul tunarilor londonezi.

„Tancul” Moroşanu şi „Maradona” Caliţa

Georgescu nu e mulţumit! Nici nu ar avea cum, judecând numărul mare de ocazii ratate. Se face infuzia de experienţă necesară. Tănase şi Pierre ies, iar pe teren intră Samoilă şi Moroşanu. Cel din urmă un atacant masiv, dar cam lent şi care, în mod evident, n-ar putea juca un meci întreg. Intrarea sa e însă perfectă. Forţa de pătrundere este irezistibilă şi face 2-0 cam la fel de repede cum a făcut Benzema 2-1 cu Bayern Munchen. „Tancul” din atac îşi arată în mod evident plusul şi scorul devine mai liniştitor. Cu Samoilă lângă Stoica acum la închidere şi cu Trică în banda stângă lucrurile sunt şi mai clare. Puştii teribili ai Rapidului continuă cursele. Chiar dacă nici unul nu reuşeşte să o imite pe cea uimitoare avută de Caliţa în repriza 1. Pornit din propria jumătate, puştiul de 19 ani a driblat trei adversari şi numai o ultimă preluare prea lungă l-a împiedicat să marcheze un gol maradonian. Sigur, proporţiile sunt evidente, dar dacă nu aţi fost la meci, credeţi-ne, a fost o fază pe cinste!

CITEȘTE ȘI  Rapid a măturat pe jos cu fcsb în acest sezon. Ioniță I a rămas naș

Samoilă marchează golul meciului şi primul la AFC Rapid

„N-aţi urcat unul să-l susţineţi!”, ţipă Georgescu încă uimit şi el de performanţa puştiului de pe banda stângă a defensivei. Progresul Spartac II ţine pasul tot mai greu, ocaziile curg la poarta dinspre cele două corturi de antrenament cu sigla Progresului, iar pe dreapta Mateianu face ravagii. Nu trece mult până când scorul se face 3-0. Tot puştiul care a dat trei în meciul precedent îşi trece în cont dubla. Dar şi un asist de manual pentru masivul Moroşanu care din faţa porţii nu iartă. Este deja 5-0! Pentru că între cele două faze lucrate de numărul 22, Samoilă reuşeşte golul meciului şi primul al său la AFC Rapid! Omul meciurilor grele prinde un şut fabulos, de la 22 metri, direct în vinclul din dreapta. Apaluzele curg. Galerie nu există, dar cei care au venit la meci nu regretă alegerea făcută. Nu se termină totul aici. Pentru că plăpândul decar al oaspeţilor despre care vorbeam mai sus marchează golul de onoare.

Ziua în care puştii lui Robert Georgescu au devenit idoli pentru copii

Pentru spectacolul total al acestui meci de liga 4 Bucureşti, acest gol a venit mănusă. Punând punct final, după-amiaza e una extrem de reuşită pentru rapidişti. Chiar dacă la AFC Rapid nu joacă Pancu, Niculae sau Maftei, câţiva copii din cartier îi adoptă instant pe băieţii îmbrăcaţi în vişiniu ai lui Robert Georgescu. Iar câţiva dintre ei sunt abordaţi pentru fotografii imediat cum părăsesc infernul de plastic ce îmbracă suprafaţa terenului situat lângă cimitirul evreiesc. Un astfel de moment face parte şi va rămâne definitiv în istoria Rapidului. Chiar dacă maximum ce mai poate obţine AFC Rapid acum este locul 7. Media scăzută de vârstă a echipei dă speranţe că de aici vor mai ieşi ceva fotbalişti pe viitor. Fotbalişti care, în mod cert, nu vor uita pozele făcute cu copiii din Zeţari, pe un stadion mărginaş al Bucureştiului, pe când jucau cu un R mare pe piept la începutul carierei lor. Aşa cum aveau pe tricouri, acum mai bine de jumătate de veac, Dan Coe şi ai lui.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.