Scandal

Ce mai fac Moraru şi Dinu Gheorghe…

Valerii şi Violeta Moraru, patronii SC FC Rapid SA, au intervenit la lichidatorul judiciar al clubului şi la executorul judecătoresc. Pentru a încerca să deblocheze conturile firmei de îmbuteliere a apei pe care o deţin. Argumentul adus: e nevoie de bani pentru a fi plătite salariile celor 184 de angajaţi. Demersul a eşuat. În acest moment, Rapidul nu mai poate fi salvat decât ipotetic. Dacă s-ar plăti datoriile colosale către creditori (după intrarea în faliment s-au activat şi creanţele şterse când s-a aprobat planul de reorganizare în insolvenţă). Nici creditorii nu pot spera la mare lucru în operaţiunea de recuperare a pagubelor. Marea miză este la familia Moraru, care încearcă să-şi salveze afacerea.

Executorul poate merge până la executarea unor bunuri 

Valerii şi Violeta Moraru au depus în instanţă un tabel suplimentar care arată că firma lor a cheltuit circa 6 milioane lei în numele Rapidului, au afirmat pentru ProSport surse demne de încredere. Lichidatorul judiciar Brihac, contactat de publicaţia noastră, a confirmat şi şi-a susţinut punctul de vedere de până acum: tabelul nu este acceptabil. „Nu ştiu ce va spune judecătorul, dar eu fac răspuns la contestaţie. Dacă banii nu au trecut prin contul unic al clubului – şi nu au trecut! –, nu îi iau în calcul. Dacă judecătorul decide altceva, e treaba dânsului“, a afirmat Brihac.

Executorul judecătoresc a recuperat 10 procente

În luna mai, fostul administrator special al Rapidului, Radu Birlică, a introdus în bancă două din cele 40 de bilete la ordin depuse în 2015 de companie ca garanţie pentru solvabilitatea clubului. Suma totală trecută în cele două bilete, 588.000 de lei, reprezenta plata impozitelor către stat pentru primele luni ale acestui an. Firma soţilor Moraru a refuzat onorarea celor două bilete, aşa că s-a ajuns la executorul judecătoresc. Acesta a pus sechestru pe conturile firmei, reuşind să recupereze, până în prezent, aproximativ 10% din suma totală. Pentru că biletele au fost avalizate de Violeta Moraru în nume personal, executorul poate merge, pentru a acoperi datoriile Rapidului, până la executarea unor bunuri mobile şi imobile ale respectivei persoane.

Creanţe de 70 milioane lei cumpărate cu 120.000 euro

Dar marea miză o reprezintă celelalte 38 de bilete la ordin emise în 2015 de firma Morarilor şi care nu au mai ajuns, conform legii, la lichidatorul judiciar. După ce Rapid a intrat în faliment. Dacă acest lucru s-ar petrece, Brihac le-ar introduce în bancă pentru a acoperi datoriile făcute de Rapid. „Am scris în raport că nu am primit biletele. Aştept să văd ce decizie ia judecătorul“, a explicat Brihac pentru ProSport. Interesant este că familia Moraru a depus în instanţă nişte contracte de cesiune de creanţe ale Rapidului în valoare de 70.000.000 de lei! Aceste datorii au fost cumpărate de la foştii proprietari ai clubului, Zamfir şi Cristescu. Care la rândul lor le cesionaseră de la Copos. Brihac încearcă acum să verifice dacă sumele pentru care familia Moraru a intrat în posesia creanţelor, 95.000 şi 25.000 de euro, au fost achitate efectiv.

Probleme şi cu Raiffeisen

Este clar că banii nu mai pot fi recuperaţi. Dar miza e mare pentru că, dacă s-ar valida aceste creanţe de 70.000.000 de lei, familia Moraru ar redeveni creditor majoritar. Cu circa 58% din totalul datoriilor clubului, depăşind ANAF. Asta nu înseamnă ieşirea din faliment, ci doar mărirea şanselor, pentru familia Moraru, de a-şi salva afacerile. Pe de altă parte, veşti proaste pentru familia Moraru vin şi dinspre Raiffeisen. Banca a depus la Judecătoria Sectorului 1 o cerere de încuviinţare a executării silite contra debitorilor Valerii şi Violeta Moraru.

Dinu Gheorghe a uitat să restituie o sumă cu cinci zerouri

De probleme n-a scăpat nici Dinu Gheorghe. Acesta a luat avans, de la casieria Rapidului, suma de 420.000 de lei în perioada 2011-2012. Şi a uitat să restituie banii. Judecătorul sindic a dispus deschiderea unei acţiuni în civil contra lui Dinu Gheorghe. Rapid a intrat în faliment pe 13 iunie 2016, prin hotărârea Tribunalului Bucureşti. După o perioadă de patru ani de insolvenţă. După venirea soţilor Moraru ca patroni la club, în vara lui 2014, datoriile – mai ales la bugetul de stat – au crescut în mod constant. Iar în ultimul an (începând din vara lui 2015) nu s-a mai plătit absolut nimic către buget. Când datoriile din impozite au trecut de 7.000.000 de lei, ANAF a cerut falimentul, alături de numeroşi alţi creditori.

Sursa: prosport.ro

1923.ro

Online inca din 2009, site-ul 1923.ro este de departe cel mai important site dedicat unei echipe fotbal din Romania.Cu un trafic lunar de peste 1 milion de vizitatori, 1923.ro este inca o dovada ca dragostea, creativitatea si disciplina aduc rezultate notabile si infrang toate obstacolele aparute in cale.Fondat de Dragos Leasa in 2009, site-ul 1923.ro functioneaza de peste 15 ani pe un principiu prin care si-a castigat milioane de admiratori: "Spune cu voce tare ceea ce simti si da posibilitatea si altora sa faca acelasi lucru".Va multumim ca sunteti alaturi de noi in aceasta calatorie minunata!

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.