Diverse

Şumudică şi Ranieri, „gemenii” destinului!

Astra a cucerit primul titlu din istoria clubului şi a declanşat sărbătoarea la finalul unui sezon în care mulţi îşi puneau chiar semne de întrebare în privinţa viitorului pe termen scurt al clubului, după arestarea patronului Ioan Niculae. La peste 2000 de kilometri distanţă, micuţa Leicester City sărbătoreşte şi ea primul titlu din istorie, dar în mult mai puternicul campionat al Angliei, după ce oamenii lui Ranieri au dat toate pronosticurile peste cap. Tottenham s-a împiedicat în faţa lui Chelsea 2-2 şi Leicester e matematic campioană a Angliei.

Evident, surpriza din Premier League nu se compară ca proporţii cu cea produsă de Astra, care era văzută oricum ca o echipă cu pretenţii în Liga 1, în timp ce „vulpile” erau „favorite” la retrogradare şi aveau o cotă de 5000 pentru câştigarea titlului, însă în traseul celor două echipe din acest sezon există o serie de coincidenţe inedite.

1. Campioanele improbabile, văzute fără şanse şi când erau pe primul loc

Nici Astra, nici Leicester nu au fost privite ca „principale pretendente” la titlu deşi ocupau primul loc şi strângeau puncte etapă după etapă. Giurgiuvenii au intrat cu un avans considerabil în play-off, însă părerea majorităţii era că fcsb va reveni pe primul loc graţie campaniei de transferuri din iarnă şi după ce Astra pierduse doi dintre cei mai buni jucători din prima parte a sezonului, pe Budescu şi Enache. Şi în Anglia, mulţi se aşteptau ca Leicester să rămână fără suflu într-o cursă în care mai erau implicaţi granzii Tottenham, Arsenal şi Manchester City. Nu s-a întâmplat şi acum Leicester e campioană, cu un avans de şapte puncte înainte de ultimele două etape ale sezonului.

2. Dinastia portarilor campioni

Porţile ambelor echipe sunt apărate de fiii a doi portari legendari, care în acest sezon devin în premieră campioni, aşa cum făcuseră şi părinţii lor cu decenii în urmă. Silviu Lung Jr (26 de ani) va primi diseară prima medalie de campion din carieră, la distanţă de de 36 de ani de la primul titlu câştigat de tatăl său, Silviu Lung, cu Universitatea Craiova.

În aceeaşi situaţie se află şi Kasper Schmeichel (29 de ani), care acum calcă pe urmele tătălui său, Peter Schmeichel, omul care a cucerit cinci titluri în Anglia cu Manchester United, în anii 90.

Atât Silviu Lung Jr, cât şi Kasper Schmeichel au dus de-a lungul carierelor povara de a fi comparaţi cu părinţii lor (ambii consideraţi printre cei mai buni portari din istoria campionatelor în care au jucat), iar acesta este momentul în care pot zâmbi cu adevărat.

3. Victorii identice cu West Ham

Astra a întâlnit şi o echipă din Anglia în acest sezon, în preliminariile Europa League. Este vorba de West Ham United, formaţie pe care giurgiuvenii au reuşit să o elimine, dar care ulterior s-a transformat în una dintre revelaţiile Premier League, având acum inclusiv şanse la un loc de Champions League. Astra a trecut de West Ham după două rezultate excelente: 2-2 şi 2-1. Rezultatele obţinute de Leicester în cele două confruntări cu West Ham din Premier League? 2-1 şi 2-2!

4. „Băieţii răi” care aduc titlul şi merg la Euro, deşi nimeni nu-i vedea acolo în 2015

Leicester şi Astra au fost împinse spre titlu de doi atacanţi aflaţi în trecut în vizorul presei şi din alte motive decât performanţele sportive, Jamie Vardy (foto jos) şi Denis Alibec.

Ambii sunt golgheterii echipelor lor în acest sezon şi ambii se pregătesc acum să joace la Euro 2016, deşi abia anul trecut au apărut cu adevărat pe „radarul” echipelor naţionale. La începutul sezonului Alibec era văzut ca un atacant cu potenţial şi cam atât, în timp ce Vardy era văzut ca un jucător care îşi depăşise oricum condiţia reuşind să facă saltul din ligile de amatori ale Angliei până în Premier League.


22 de goluri şi 8 pase decisive a reuşit Vardy pentru Leicester în acest sezon din Premier League

15 goluri şi 11 pase decisive are Alibec în tricoul Astrei, în campionat, în acest sezon

5. Două campioane în faţa televizorului, cu ajutorul „albaştrilor”

Astra a început sărbătoarea pentru câştigarea titlului în faţa televizorului, după meciul Steaua – Pandurii, scor 1-1. „Albaştrii” lui Edi Iordănescu au blocat Steaua, iar giurgiuvenii au devenit matematic campioni.

În aceeaşi situaţie se află acum şi Leicester, care profită de pasul greşit al lui Tottenham, în meciul cu „albaştrii” de la Chelsea, scor 2-2.

6. Victoria împotriva principalei rivale adusă de un fundaş, în deplasare. După un corner… În minutele de final

Astra şi Leicester şi-au construit drumul spre titlu şi cu victorii „mari”, iar cele mai importante au fost fără îndoială cele obţinute în faţa principalelor contracandidate la titlu, Steaua, respectiv Tottenham. În mod spectaculos, ambele formaţii s-au impus pe terenul rivalelor, cu acelaşi scor (1-0) şi după faze similare. Pe 29 noiembrie. Astra a câştigat cu 1-0 meciul disputat pe terenul Stelei (la Piteşti – în sezonul regulat), în prelungiri, după un gol marcat cu capul de fundaşul Valerică Găman (foto jos), după un corner executat de Boldrin. Pe 13 ianuarie, Leicester a câştigat cu 1-0 meciul disputat pe terenul lui Tottenham, în finalul partidei (minutul 83), după un gol marcat cu capul de fundaşul Robert Huth, după un corner executat de Fuchs

7. Câte 5 goluri primite în cele mai usturătoare înfrângeri ale sezonului… pe teren propriu

Similitudinile continuă şi când vine vorba de înfrângeri. Astra şi Leicester au avut parte de două „umilinţe” pe teren proprio, la începutul sezonului, când nimeni nu putea anticipa traseul ulterior. În plus, ambele au încasat câte cinci goluri, în cele mai slabe performanţe defensive ale sezonului: Astra – ASA Târgu Mureş 1-5 (Etapa 2 în Liga 1), Leicester – Arsenal 2-5 (Etapa 7 în Premier League).

8. „Obiectivul nostru nu e titlul”

Comparaţiile pot continua şi în ceea ce priveşte modul în care Marius Şumudică (Astra) şi Claudio Ranieri (Leicester) au abortat problema câştigării titlului în România, respectiv Anglia. Ambii au refuzat să-şi coteze echipele printre favorite deşi erau în fruntea clasamentului. Şumudică a vorbit mult timp despre îndeplinirea obiectivului de a clasa echipa în „primele trei”, în timp ce Ranieri le transmitea jucătorilor săi să strângă 40 de puncte pentru a fi siguri că nu retrogradează în acest sezon. Abia când Astra şi Leicester au luat un avans considerabil cei doi au început să vorbească despre câştigarea trofeului.

9. Şumudică, Ranieri şi mamele lor

Cât de probabil este ca un tehnician să-şi aducă în discuţie mama în discursurile avute înainte sau după un meci în campionat? Destul de puţin, mai ales dacă nu ne referim la mulţumiri aduse părinţilor. Şumudică şi Ranieri au făcut-o însă la scurt timp unul de celălalt. Tehnicianul Astrei a vorbit în glumă despre modul în care şi-a „tratat” mama cu medicamentele avute la dispoziţie pentru jucătorii giurgiuveni, în timp ce Ranieri a ţinut să precizeze după egalul cu United că nu va urmări meciul care o poate face campioană pe Leicester (Chelsea – Tottneham) pentru că va pleca în Italia la invitaţia mamei sale, cu care va lua masa pentru a-i sărbători ziua de naştere.

În plus, pentru ambii tehnicieni titlurile câştigate în acest an reprezintă o premieră în carieră.

Sursa: prosport.ro

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

indicates required





S-ar putea sa te intereseze

One Comment

  1. Daca Berdyev ia campionatul la rusi cu Rostov, avem „tripleti”.

Lasă un răspuns

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.