Danut LupuRapid

Bogdan Andone, portret de antrenor

Munca lui Marius Şumudică pe banca Astrei este continuată de Bogdan Andone, omul alături de care lucrează din 2009. Bogdan Andone a fost până acum secund al Astrei, dar după suspendarea lui Marius Şumudică, el a preluat cârma echipei. Şi nu pare a se descurca deloc rău, având în vedere că la primul meci ca antrenor principal, Bogdan Andone a câştigat partida de debut în play-off, 2-0 cu Viitorul, un succes foarte important pentru moralul echipei. Aşa cum îl susţinem pe Marius Şumudică, aşa vom fi alături şi de Bogdan Andone.

De ce? Foarte simplu! Pentru că, de asemenea, trecutul său este strâns legat de Rapid. Bogdan Andone nu a jucat foarte mult în Giuleşti, doar trei sezoane. Nu a fost vreodată un titular incontestabil, gândindu-ne că a evoluat în doar 45 de partide în acest interval, dar şi numele său se leagă de titlul din 1999, primul cucerit de Rapid după o pauză de 32 de ani. Bogdan Andone a jucat atunci în 14 meciuri, nu a dat vreun gol, dar era şi greu să se impună într-o echipă care avea nume, mai ales la mijloc, precum Lupu, Sabău, Maier, Pancu, Bundea sau Măldărăşanu.

Fotbalist muncitor, pe lângă cele 45 de meciuri jucate în Liga 1 pentru Rapid, Bogdan Andone a mai adunat 156 la alte echipe precum Corvinul Hunedoara, Sportul Studenţesc, FC Braşov, Farul sau Oţelul, iar apogeul carierei l-a atins în Cipru, acolo unde a jucat cinci sezoane pentru Apollon Limassol, între 2003 şi 2008. Andone chiar a câştigat titlul naţional alături de ciprioţi în 2006, adică exact în anul în care Rapid a atins sferturile Cupei UEFA. Un CV bun, la care se mai adăugă şi două supercupe naţionale, una a României luată în 1999 cu Rapid şi una a Ciprului cucerită în 2006.

bogdan andone rapid

Ca antrenor, nu sunt prea multe de spus, decât că a lucrat mai mereu cu Marius Şumudică. Încă din 2009, pe când avea 34 de ani. Atunci, în sezonul 2009-2010, Bogdan Andone a jucat ultimul său sezon competiţional, pentru Farul Constanţa. A fost un sezon petrecut în liga a doua, primul său astfel de sezon în fotbalul românesc. Acolo a lucrat pentru prima dată cu Marius Şumudică, fostul său coechipier de la Rapid la câştigarea titlului din 1999! La zece ani distanţă unul era antrenorul de pe bancă, celălalt un soi de secund pe teren. Şumi n-a prins returul, însă Andone a jucat până la finalul sezonului pentru Farul.

Apoi a urmat aprofundarea meseriei de antrenor care şi-a atins un apogeu total neaşteptat, până acum, la victoria cu 2-0 în faţa Viitorului Ovidiu. Primele sale job-uri de principal au fost la FC Voluntari, pe vremea în care echipa juca în ligile inferioare, ulterior fiind din nou cooptat de Marius Şumudică în staff-ul său, după ce acesta i-a fost secund şi la Rapid în sezonul 2010-2011. Treptat, Bogdan Andone a devenit omul de încredere al lui Şumudică, dovadă vie stând faptul că el este cel care se ocupă acum de destinele echipei, cât timp Marius Şumudică nu va putea măcar să vină să-şi salute jucătorii la antrenament! E o misiune extrem de dificilă, dar a jucat la Rapid, aşa că Bogdan e pregătit!

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.