Interviuri

EXCLUSIV / „Iubesc suporterii Rapidului!”

Joao Coimbra a fost unul dintre fotbaliştii care au venit să pună umărul în retur la salvarea Rapidului de la retrogradare. Din păcate, nu a reuşit, dar s-a “infestat” cu rapidism. Asta în ciuda faptului că a jucat la un club uriaş din Europa, Benfica, acolo unde vin peste 50.000 de oameni la fiecare meci. Tip inteligent, Joao a studiat medicina şi promite iubire veşnică echipei de lângă Podul Grant.

Ai jucat la un club uriaş înainte de Rapid, Benfica. Poţi compara într-un fel cele două branduri?

Mi se par două cluburi destul de asemănătoare şi spun asta fiindcă oriunde jucam în deplasare venea o mulţime de lume la meciuri să ne suţină. Exact ca la Rapid. Oriunde jucam suporterii noştri erau prezenţi în tribună! Ambele echipe reprezintă foarte mult în ţările lor şi ambele au o mulţime de fani înfocaţi.

Ai vorbit despre meciurile din deplasare, dar poţi compara atmosfera de pe Da Luz, cu cea de pe Giuleşti?

Sunt suporter Benfica de când m-am născut. Această echipă are o mulţime de fani peste tot în lume şi este foarte iubită, doar se ştie că are cel mai mare număr de socios de pe Glob. În ceea ce-i priveşte pe fanii Rapidului… Păi ce să mai zic eu?! După primele două meciuri jucate pe Giuleşti, cu Viitorul şi Petrolul, deja am spus tuturor că am luat cea mai bună decizie venind la Rapid. Sunt uimitori, iubesc enorm echipa şi o încurajează până în ultima clipă. Îi iubesc pe suporterii Rapidului!

coimbra

Când ai venit la Rapid, ce ştiai despre echipă?

M-am documentat bine, fiindcă am prieteni care au jucat acolo. Ricardo Fernandes, Juliano Spadacio, Joao Paolo Pinto. Toţi mi-au vorbit la superlativ despre ceea ce înseamnă Rapid în fotbal, dar şi despre suporterii minunaţi pe care îi are această echipă.

Ai jucat doar 13 meciuri pentru Benfica. De ce nu ai reuşit să te impui?

Eram foarte tânăr atunci şi a apărut posibilitatea să plec împrumut de la echipă. Am zis că e mai bine să fac asta pentru cariera ma, că aşa voi creşte, dar experienţa s-a dovedit că nu mi-a fost de vreun ajutor. Nu am reuşit să mă mai întorc vreodată la Benfica şi ăsta este un mare regret (oftează adânc)…

Dacă nu primeşti o ofertă mai bună, iei în calcul să rămâi la Rapid în liga a doua?

Momentan nu ştiu nimic, dar trebuie să mă gândesc foarte bine la ce este cel mai potrivit nu doar pentru mine, ci şi pentru familia mea. Am un copilaş de un an şi trebuie să îi asigur viitorul. Însă, desigur, dacă aş avea două oferte similare aş alege Rapid fără îndoială, pentru că m-am simţit foarte bine aici. Iubesc acest club, sunt deja mare fan!

coimbra sporting

Dacă Rapid, echipa din retur, ar fi jucat în prima ligă din Portugalia, pe ce poziţie crezi că ar fi terminat?

Cred că în prima jumătate a clasamentului, cine ştie… Am făcut meciuri foarte bune şi trebuie avut în vedere că nivelul primei ligi din Portugalia nu e prea diferit de cel din România. Acolo majoritatea echipelor joacă pentru a nu pierde, nu pentru a câştiga, şi asta face ca nivelul fotbalistic să scadă drastic.

Ce părere ai despre România? Ce îţi place şi ce nu îţi place aici?

Eu şi cu familia mea ne-am şimţit foarte bine. Bucureşti este un oraş foarte frumos, iar noi ne-am adaptat imediat la viaţa de aici. Aşadar, numai cuvinte de laudă.

La Rapid ai avut un coleg portughez care a jucat la Porto şi unul care a jucat la Sporting, marele rivale ale Benficăi. Cum te înţelegi cu ei?

Foarte bine, nicio problemă! Benfica a ieşit campioană anul acesta şi am putut glumi cu ei (râde). Dar că veni vorba de Porto, trebuie să-l aduc în discuţie pe Cristi Săpunaru. Îi mulţumesc pentru tot! E un fotbalist extraordinar şi o persoană minunată, care iubeşte Rapid! M-a ajutat foarte mult să mă integrez în România şi m-a făcut să înţeleg ce club mare este Rapid!

coimnbra 1

Te-ai născut cu o problemă la picioare… Cât de mult te-a ajutat fotbalul?

Nu a fost o problemă pentru mine în adevăratul sens al cuvântului. Fotbalul m-a ajutat mai mult mental, psihologic să trec peste unele lucruri… Asta pentru că atunci când eram mic, copii glumeau pe seama mea (oftează). Mă simţeam prost, normal, dar după ce am început să joc toţi mă apreciau pentru felul în care o făceam. Îi uimisem! Pot spune că fotbalul m-a ajutat să-mi câştig respectul în faţa prietenilor.

Ai studiat medicina. Vrei să te faci doctor după ce termini cariera de fotbalist?

(Zâmbeşte) Păi nu ştiu încă… E decizie grea. Oricum, nu am făcut decât patru ani, fiindcă nu am mai putut continua. Şcoala o voi termina eu, dar nu ştiu dacă atunci când îmi voi încheia cariera voi putea schimba domeniul. Dacă va fi să aleg medicina, probabil voi fi ortoped sau medic sportiv, ca să pot rămâne în fenomen.

Un mesaj pentru suporterii Rapidului, te rog!

Vreau să vă mulţumesc tuturor fanilor Rapidului! Nu ştiu dacă ne vom mai întâlni, dar trebuie să ştiţi că sunteţi uimitori şi nu vă voi uita vreodată! Îmi pare tare rău că nu am reuşit să salvăm echipa! Voi şi clubul nu meritaţi să jucaţi în a doua ligă! Să nu vă schimbaţi niciodată! Vă mulţumesc!

joao coimbra

Sursa foto: Alex Paraschiv

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.