Istorie

A murit Nicolae Rainea

Nicolae Rainea, în vârstă de 81 de ani, a decedat miercuri dimineaţă, la vârsta de 81 de ani, anunţă Federaţia Română de Fotbal pe site-ul instituţiei. Rainea este cel mai titrat arbitru român, conducând la centru 400 de meciuri din prima ligă, 115 meciuri internaţionale şi participând la trei ediţii de Campionat Mondial.

 Rainea a arbitrat şapte finale de cupe europene, a fluierat la centru trei Campionate Mondiale. „Locomotiva din Carpaţi”, aşa cum era supranumit Nicolae Rainea, a murit miercuri dimineaţa, la vârsta de 81 de ani. Anunţul a fost făcut pe site-ul oficial al FRF. Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Rainea a devenit în 1959 arbitru, iar după trei ani a promovat în lotul divizionar. A debutat în Liga 1 în 1965, iar după numai două sezoane a primit ecusonul FIFA.

„A fost pe mâini foarte bune. Medicii au făcut tot ce le-a stat în putinţă, dar nu au mai putut să-l salveze. Am vorbit cu el acum o săptămână. Făcea glume, spunea că ce trăieşti peste 80 de ani este un dar de la Dumnezeu. Îmi pare rău, sincer rău”, a declarat Adrian Porumboiu despre moartea lui Rainea, internat pentru o gripă banală la Galaţi, una care i-a pus capăt vieţii din cauza vârstei şi diabetului. Porumboiu a fost cel mai apreciat arbitru de Rainea, după retragerea din activitate.

După ce s-a retras din arbitraj, Rainea a fost observator, iar apoi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi, acolo unde a primit funcţia de preşedinte onorific. Aceeaşi titulatură a primit-o şi la CCA: „Sunt singurul arbitru din lume care a avut şansa de a arbitra toate echipele care au câştigat un Campionat Mondial. Cea mai mare satisfacţie a mea e că atunci când merg pe stradă, prin Galaţi, lumea mă recunoaşte şi mă salută”, declara Rainea pentru adevărul.ro în ultimul său interviu. Anul trecut, lui Rainea i-au fost amputate două degete de la piciorul drept, consecinţă a activităţii sale ca arbitru. Era internat în spital din 28 martie.

„Zâmbesc atunci când mă gândesc la el”

Aaron Huzu, unul dintre apropiaţii lui Nicolae Rainea, a fost şocat să afle că centralul a decedat. Şi-a amintit cu drag de întâlnirile cu el, unele care erau presărate cu glume. Huzu s-a declarat dezamăgit de faptul că meritele lui Rainea nu au fost recompensate pe măsură de către cei care ar fi putut să aibă mai multă grijă de el: „A fost un mare om de fotbal. E o pierdere mare pentru arbitrajul românesc. Nici nu îmi găsesc cuvintele. Generaţia care am fost după domnia sa, trebuie să îi mulţumim. Meritele lui parcă nu au fost respectate.

Zâmbesc atunci când mă gândesc la Rainea. Era unul dintre oamenii plini de bucurie. Orice întâlnire cu el se termina cu bancuri, cu amintiri multe de la meciurile pe care le-a arbitrat. Era o bucurie să stai de vorbă cu el”, a declarat Huzu.

Cine a fost Nicolae Rainea:

  • fost arbitru internaţional de fotbal între 1956 – 1983
  • a arbitrat la trei Campionate Mondiale (Germania 1974, Argentina 1978 şi Spania 1982)
  • a fost la centrul a şapte finale de cupe europene
  • a fost medaliat de Ion Iliescu şi Traian Băsescu pentru cariera sa în arbitraj
  • a intrat pe lista FIFA în 1967
  • a arbitrat o finală a Campionatului European, în 1980, dintre Belgia şi RFG, scor 1-2
  • de-a lungul carierei a alergat la antrenamente la meciuri aproximativ 200.000 de kilometri, motiv pentru care a fost poreclit „Locomotiva din Carpaţi”

Sursa: prosport.ro

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required





1923.ro

Online inca din 2009, site-ul 1923.ro este de departe cel mai important site dedicat unei echipe fotbal din Romania.Cu un trafic lunar de peste 1 milion de vizitatori, 1923.ro este inca o dovada ca dragostea, creativitatea si disciplina aduc rezultate notabile si infrang toate obstacolele aparute in cale.Fondat de Dragos Leasa in 2009, site-ul 1923.ro functioneaza de peste 15 ani pe un principiu prin care si-a castigat milioane de admiratori: "Spune cu voce tare ceea ce simti si da posibilitatea si altora sa faca acelasi lucru".Va multumim ca sunteti alaturi de noi in aceasta calatorie minunata!

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.